Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΥΕ
Προεκλογικές αλχημείες μείωσης της ανεργίας

Τουλάχιστον 70.000 εγγεγραμμένους ανέργους σβήνει η έρευνα της ΕΣΥΕ

Στην πολιτική της εξαπάτησης και των αλχημειών επιμένει η κυβέρνηση, προκειμένου, ιδιαίτερα προεκλογικά, να εμφανίσει πτώση της ανεργίας! Ετσι, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), με βάση τα στοιχεία που τη βολεύουν, εμφανίζει «πτώση» της ανεργίας για το τρίτο τρίμηνο του 2003 στο 8,8%, από 8,9% που εμφάνιζε το προηγούμενο τρίμηνο, «εξαφανίζοντας» όμως χιλιάδες άνεργους που ήταν εγγεγραμμένοι τη συγκεκριμένη περίοδο στις λίστες του ΟΑΕΔ! Το επιχείρημα για τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι ότι για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η επίσημη και στατιστικά αποδεκτή καταγραφή της ανεργίας γίνεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με τους κανόνες που έχει θεσπίσει η «Eurostat».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Λ. Νικολάου, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούλη του 2003 ήταν 493.087, τον Αύγουστο 485.708 και τον Σεπτέμβρη 438.557! Παρά το γεγονός ότι αυτά τα στοιχεία διαψεύδουν τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η ίδια επιμένει να «σβήνει» από τα δικά της στοιχεία τις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ! Να υπογραμμιστεί επίσης ότι για το τρίτο τρίμηνο του 2003 η ΕΣΥΕ δίνει μόνον το ποσοστό ανεργίας και όχι τον αριθμό των ανέργων.

Η εξαπάτηση προκύπτει από το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ οι άνεργοι το δεύτερο τρίμηνο του 2003 ήταν 392.000. Τον αριθμό αυτό είχαν διαψεύσει τα στοιχεία του ΟΑΕΔ καθώς για τους ίδιους μήνες οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν: Τον Απρίλη 454.281, το Μάη 455.717 και τον Ιούνη 476.286! Δηλαδή, η κυβέρνηση είχε αφαιρέσει χάριν της πολιτικής της προπαγάνδας το συγκεκριμένο τρίμηνο 70.000 περίπου επίσημα εγγεγραμμένους άνεργους!

Γεγονός είναι ότι τα στοιχεία του ΟΑΕΔ είναι σαφώς πιο αξιόπιστα από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, καθώς αποτυπώνουν την ανεργία σε απολύτους αριθμούς, σύμφωνα με την προσέλευση των ανέργων στα γραφεία του ΟΑΕΔ και την καταγραφή τους στις καταστάσεις ανεργίας, και όχι διά δειγματοληπτικών μετρήσεων. Να σημειωθεί επίσης ότι ο ίδιος ο διοικητής του ΟΑΕΔ είχε δηλώσει ότι ένας από τους λόγους που αυξάνεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων είναι ότι όταν προκηρύσσονται προγράμματα υπάρχει κύμα εγγραφών στους καταλόγους του Οργανισμού, καθώς απαιτείται κάρτα ανεργίας! Αυτό και μόνο δηλώνει ότι χιλιάδες άνεργοι είναι αδήλωτοι και καταρρίπτει τα περί σταθερής πτώσης της ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, οι 6 στους 10 άνεργους είναι πάνω από 12 μήνες στην ανεργία. Επίσης, αποκαλυπτικό της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι ότι το 40% των καταγεγραμμένων μερικώς απασχολούμενων δηλώνει ότι αναγκάστηκε να καταφύγει στη μερική απασχόληση γιατί δεν μπορούσε να βρει δουλιά πλήρους απασχόλησης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ