Κυριακή 15 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Σκέψεις για την εξωτερική πολιτική...

Θα μπορούσε κάποιος αφελής να ισχυριστεί ότι οι ετεροπροσχωρήσεις που εξελίσσονται στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία δεν αφορούν τα μείζονα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό ανατρέπεται και μόνο από τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν Ελλάδα και Κύπρος για ένα αμερικανόπνευστο «κλείσιμο» του Κυπριακού. Επεται κι η προσφυγή στο ΔΔ της Χάγης για ανάλογο «κλείσιμο» της ελληνοτουρκικής διένεξης, δηλαδή των τουρκικών απαιτήσεων στο Αιγαίο.

Το συναινετικό έως αγαπησιάρικο και πανηγυριτζίδικο κλίμα που επικράτησε στη Βουλή των Ελλήνων μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση επικύρωσης της ευρω-ενωσιακής διεύρυνσης των «δέκα» μαζί με την Κύπρο, υπήρξε εύγλωττη απόδειξη για τη μελλοντική στάση των δυο κομμάτων.

Και τα δυο κόμματα, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έχουν εναποθέσει την τύχη της Κύπρου στην ευρω-ατλαντική σκακιέρα με ότι συνεπάγεται αυτό. Από κοντά κι ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της... καθόδου προσπαθεί φωνακλάδικα να καλύψει τη συναίνεσή του σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η κοινή πολιτική της υποταγμένης συναίνεσης παρουσιάζεται ανάγλυφα στη σχέση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με τις προσχωρήσεις πολιτικών προσώπων που υπήρξαν μέχρι πρότινος πολέμια των κομμάτων που τώρα προσχωρούν.

Χαρακτηριστικότατη η προσχώρηση Ανδριανόπουλου και Μάνου στο ΠΑΣΟΚ που, πέραν όλων των άλλων, βάζει σε ανησυχία τους Ελληνες... για την τύχη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ακρόπολης. Πάνω απ' όλα όμως δείχνει τη σύμπλευση των δυο κομμάτων. Το πλέον, μέχρι στιγμής, τραγικό της δικομματικής προεκλογικής κόντρας είναι η πλήρης αποσιώπηση των οξύτατων προβλημάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ολα τα σκεπάζουν η «δημιουργική και βραβευμένη από τους εταίρους προεδρία του Κώστα Σημίτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», η «επιτυχημένη εξωτερική πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου» κι η «υπεύθυνη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας στα εθνικά θέματα».

Ουδείς λόγος για τις υπουργικές και πρωθυπουργικές υπογραφές συμφωνιών με την Τουρκία «περί ζωτικών συμφερόντων κι ενδιαφερόντων», «περί ΔΔ της Χάγης», «περί αμφισβητήσιμης εθνικής κυριαρχίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ», «περί εκχώρησης ελληνικών χώρων για επιθετικά σχέδια», «περί μισθοφορικού στρατού στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν κι έπεται το Ιράκ» κι άλλα τινά εξόχου αντεθνικής διπλωματικής ασυλίας.

Ισως στο μέλλον κάποια παλικάρια της φακής, επικαλεστούν δηλώσεις τους κατά του ενδοτισμού. Αυτό θα μοιάζει με «παρόλα» που τη βάζει κάποιος παρακαταθήκη στο συρτάρι του για να τη χρησιμοποιήσει σε χαλεπούς καιρούς. Η ελληνική εξωτερική πολιτική μοιάζει απόπαιδο, νόθο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που δεν τη συζητούν υπό το πρόσχημα να μην μπουν τα εθνικά θέματα στο πεδίο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Από αρνητική άποψη ίσως αυτό να ωφελεί με την έννοια ότι εάν μπει στο στόχαστρο της υπαρκτής δικομματικής χυδαιότητας θα βγει ζημιωμένη. Οι κακομοίρηδες της δικομματικής φαγούρας δείχνουν να το κατανοούν αυτό, δηλαδή να κατανοούν την κατάντια τους.

Ωστόσο, τα οξυμένα προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής παραμένουν στην ημερήσια διάταξη. Μαζί τους παραμένει κι η ανάγκη ανάδειξής τους σε καθημερινή δημόσια θέα από το μαχόμενο κίνημα ειρήνης που δεν έχει ακόμη δείξει τα έντονα αντανακλαστικά του κόντρα στη χυδαία προεκλογική βαβούρα. Δε βελτιώνονται οι υπογεγραμμένες κυβερνητικές συμφωνίες για μείζονος, στρατηγικής σημασίας θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η σφαίρα όταν βγει από το όπλο δε γυρίζει πίσω κι η εξωτερική πολιτική με τις συμφωνίες της έχει συνέχεια στην εναλλαγή των κυβερνήσεων. Αυτό είναι που προκαλεί ανατριχίλα, ακόμη και τον κίνδυνο πιθανής πολεμικής σύρραξης. Στην ύπουλη κι επικίνδυνη προσπάθεια αποσιώπησης των οξύτατων προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής, στην άνανδρη εναπόθεση των εθνικών προβλημάτων στην ποδιά του ευρω-ατλαντισμού, στην ντροπή του μισθοφορικού στρατού, μια επίκληση υπάρχει: Ελληνες, αντισταθείτε!


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ