Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προϊόντα λαθρανασκαφής... και εξομολόγησης!

Εκτός από τα αρχαιολογικά ευρήματα που προκύπτουν από τις συστηματικές ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υπάρχουν και αυτά που φτάνουν στα χέρια της και με... ανορθόδοξους τρόπους.

Ετσι, στο φετινό Αρχαιολογικό Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκαν οι περιπτώσεις ευρημάτων που έγιναν γνωστά από... εξομολογήσεις ή εθελούσιες ομολογίες αρχαιοκαπήλων. Ενας άγνωστος άνδρας εξομολογήθηκε στον παπά (ο οποίος τηρεί το απόρρητο της ταυτότητας του εξομολογούμενου) ότι ψάχνοντας στην Εορδαία Κοζάνης για λίρες, εντόπισε δεκάδες αρχαία αντικείμενα της αρχαϊκής εποχής. Δηλώνοντας... απογοητευμένος από την ανακάλυψή του, αλλά και από τις ζημιές που προκάλεσε στα αρχαία αντικείμενα, πήγε στον παπά της ενορίας του για να εξομολογηθεί και για να του παραδώσει τα ευρήματα. Ο τελευταίος παρέδωσε τα πάνω από 100 αρχαία αντικείμενα (μεταλλικά αγγεία, όπλα, κοσμήματα, πήλινα και χάλκινα νομίσματα) στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ενας άλλος αρχαιοκάπηλος, από την ίδια περιοχή, παρέδωσε τα ευρήματα κατευθείαν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία φοβούμενος τη σύλληψη.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «ο ιδιότυπος εντοπισμός των αρχαίων αντικειμένων καθιστά αναγκαία τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών στην περιοχή. Προσπαθούμε να πείσουμε τους θησαυροθήρες να μας ενημερώσουν για το ακριβές σημείο εντοπισμού των αντικειμένων, ώστε να ξεκινήσουν σωστικές ανασκαφές. Είναι απαραίτητο κάποτε οι ίδιοι οι κάτοικοι να δημιουργήσουν συνείδηση διάσωσης και προστασίας των αρχαιολογικών θησαυρών των περιοχών τους».

Μεταξύ των παραπάνω αντικειμένων ξεχωρίζει ένας αττικός μελανόμορφος αμφορέας του 6ου π.Χ. αιώνα με ιδιαίτερα εντυπωσιακή παράσταση, η οποία απεικονίζει τις μορφές ενός ηλικιωμένου άνδρα κι ενός γυμνού νεαρού - πιθανόν αθλητή - που κυλά με τη βοήθεια ράβδου μια ακτινωτή μεταλλική ρόδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ