Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ντοβζένκο και «Φάλσταφ»

Την ταινία του μεγάλου Σοβιετικού σκηνοθέτη Αλεξάντρ Ντοβζένκο «Αέρογκραντ» (1935) θα προβάλλει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στον κινηματογράφο «Τριανόν», το Σάββατο, στις 4.30 μ.μ., στο πλαίσιο του προγράμματος «Ραντεβού με τους κλασικούς». Πρόκειται για μια περιπέτεια που στη βάση της έχει τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Στις αρχές της δεκαετίας του '30, ένας κυνηγός καταδιώκει στην τάιγκα μια ομάδα Ιαπώνων σαμποτέρ, που μπήκαν κρυφά από τη Μαντζουρία για να εμποδίσουν την κατασκευή ενός αεροδρομίου και μιας πόλης στην άγονη αυτή περιοχή. Εκτός των άλλων, ο Ντοβζένκο κινηματογραφεί μια εντυπωσιακή καταδίωξη στη Σιβηρία.

Επίσης, το ΕΚΚ θα προβάλλει την ταινία του Ορσον Γουέλς «Φάλσταφ - Οι καμπάνες του Μεσονυκτίου» (1965) στον κινηματογράφο «Τριανόν» στις 24/2, 9 μ.μ. Στο πλαίσιο της προβολής, η «Ορχήστρα των Χρωμάτων», με σολίστ τον μπασοβαρύτονο Γιάννη Γιαννίση και υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, θα παρουσιάσει έργα των Μότσαρτ, Σαλιέρι, Νικολάι, και Ροσίνι.

Ο Γουέλς παίρνει στοιχεία από τα θεατρικά έργα «Ερρίκος ο Δ'», «Ερρίκος ο Ε'», «Ριχάρδος ο Β'» και «Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ» και αναδεικνύει σε κεντρικό ήρωα τον Φάλσταφ, «έναν δευτερεύοντα χαρακτήρα στα παραπάνω έργα, ο οποίος όχι μόνο ανάγεται σε πρωταγωνιστή, αλλά αποκτά μια ανθρωπιά και ένα τραγικό μεγαλείο, που ενδεχομένως δεν είχε - σε τέτοιο βαθμό - στον Σαίξπηρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ