Τρίτη 17 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Εκπλήξεις στην «Μπερλινάλε»

Τα πάνω - κάτω φαίνεται πως ήρθαν στο φεστιβάλ...

Ο Φατίχ Ακίν με το βραβείο του
Ο Φατίχ Ακίν με το βραβείο του
Ακόμη και... ηλικιακά(!) θεωρούν αρκετοί πως ήταν τα κριτήρια για την απονομή των βραβείων του 54ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου, πάντως όχι καλλιτεχνικά. Βέβαια σε κάθε περίπτωση ισχύει το «περί ορέξεως...», ωστόσο είναι «αναγνωρίσιμη» μια, λίγο-πολύ, κοινή βάση στη σκέψη της κριτικής επιτροπής, η οποία άφησε «απ' έξω» μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού, κυρίως, κινηματογράφου και απένειμε τη «Χρυσή Αρκούδα» στον 31χρονο Τούρκο - γεννημένο στη Γερμανία - Φατίχ Ακίν για την ταινία του «Με το κεφάλι ψηλά».

Μια γερμανική παραγωγή, λοιπόν, «γυρισμένη» από Τούρκο μετανάστη δεύτερης γενιάς, θεωρούμενη «αουτσάιντερ», η οποία πραγματεύεται τη σχέση δύο νέων Τούρκων στη Γερμανία που παντρεύονται από ανάγκη. Μια ταινία που έβγαλε «νοκ-άουτ» από όλα τα βραβεία όχι μόνο το Θόδωρο Αγγελόπουλο και την ταινία του «Το Λιβάδι που Δακρύζει», αλλά και το Ρομέρ, το Λόουτς, το Λεκόντ, το Χάουαρντ κ.ά «φαβορί».

Ο συνομήλικος του Ακίν και γεννημένος στην Αργεντινή, Ντανιέλ Μπούρμαν, έλαβε την «Αργυρή Αρκούδα» για την ταινία του «Η τελευταία αγκαλιά», καθώς και το Βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον Ντένιελ Χέντλερ.

Την «Αργυρή Αρκούδα» καλύτερης σκηνοθεσίας απέσπασε ο 44χρονος Κιμ Κι Ντακ από τη Ν. Κορέα για την ταινία του «Η Σαμαρείτις» με θέμα δύο 15χρονες πόρνες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. Το Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας μοιράστηκαν η Καταλίνα Σαντίνο Μορένο για την ταινία «Μαρία κεχαριτωμένη» του Τζόσουα Μάρστον και η Σαρλίζ Θέρον για την ταινία «Monster» της 35χρονης και πρωτοεμφανιζόμενης, Πάτι Τζένκινς. Ο Μάρστον, 35 ετών (τέσσερα βραβεία σε τριαντάρηδες και κάτι, γεγονός που προκάλεσε και τα σχόλια για τα ηλικιακά κριτήρια) απέσπασε και το Βραβείο «Αλφρεντ Μπάουερ» στη μνήμη του ιδρυτή της «Μπερλινάλε».

Το Βραβείο «Γαλάζιου Αγγελου» καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας απονεμήθηκε στο «Ξημέρωμα» του Σουηδού Μπιορν Ρούνγκε, 43 ετών, ενώ η ταινία του απέσπασε και την Αργυρή Αρκτο για εξαιρετική καλλιτεχνική συμβολή για το σύνολο των συντελεστών της.

Τα υπόλοιπα βραβεία: «Αργυρή Αρκτος» για καλύτερη μουσική στην Μπάντα Οσιρις για την ταινία «Πρώτος έρωτας» του Ματέο Γκαρόνε, Βραβείο για έργο με ξεχωριστές ανανεωτικές τάσεις στη «Μαρία κεχαριτωμένη», «Χρυσή Αρκτος καλύτερης ταινίας μικρού μήκους» σε «Τσιγάρα και καφές» του Κρίστι Πούιου, Βραβείο της επιτροπής - Αργυρή Αρκτος: «Vet!» των Κάριν Γιούνγκερ και Μπριγκίτ Χιλένιους, Ειδική μνεία στη «Δημόσιο/Ιδιωτικό» του Κρίστοφ Μπελ.

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν η Φράνσις Μακ Ντόρμαντ (ηθοποιός-ΗΠΑ, πρόεδρος) και μέλη οι: Μαζί-ντα Αμπντί (σκηνοθέτρια-Αιθιοπία), Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι (ηθοποιός-Ιταλία), Σαμίρα Μαχμαλμπόφ (σκηνοθέτρια-Ιράν), Πέτερ Ρόμελ (παραγωγός-Γερμανία), Νταν Τάλμποτ (διανομέας-ΗΠΑ) και Γκαμπριέλε Σαλβατόρες (σκηνοθέτης-Ιταλία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ