Κυριακή 9 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΔ
Συμπληρώνει και επαυξάνει σε αντιλαϊκά μέτρα

Μέσα από το πρόγραμμά της για την Παιδεία, η ΝΔ προαναγγέλλει τα επόμενα βήματα, τα οποία ήδη έχει ανακοινώσει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο η κυβέρνηση.

Εχοντας την ίδια αφετηρία με την κυβέρνηση, την προσαρμογή δηλαδή της εκπαίδευσης στις απαιτήσεις που δημιουργούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, προβάλλει: Την «ανάπτυξη ενός ευέλικτου, δυναμικού και ανταγωνιστικού εκπαιδευτικού συστήματος, στο πλαίσιο της ΕΕ, που θα συνδέεται με τις σύγχρονες παραγωγικές δραστηριότητες», την «αποκέντρωση της Παιδείας, με εκχώρηση ευθυνών, αρμοδιοτήτων και πόρων ανά σχολική μονάδα. Δρομολογεί την κατηγοριοποίηση των σχολείων ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των δήμων, αλλά και των γονέων, δημιουργώντας καθαρά ταξικά σχολεία, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και την άρση της μονιμότητας, την πλήρη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η εξαγγελία της για νέες ευκαιρίες στην εκπαίδευση συμβαδίζει με την υποβάθμιση της «δημόσιας» εκπαίδευσης, που θα λειτουργεί - όπως λέει - με βάση την «αρχή της ανταποδοτικότητας, μέσω του συναγωνισμού θα γίνει ανταγωνιστική», ενώ βασική παράμετρος στην «αναβάθμισή της» είναι η απώλεια από τους εκπαιδευτικούς της «δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μονιμότητα και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Στο πρόγραμμά της άλλωστε τοποθετείται ξεκάθαρα στα ζητήματα της αξιολόγησης: «Στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η αξιολόγηση πραγματοποιείται από στελέχη της εκπαίδευσης (βλέπε διορισμένους από την κυβέρνηση) και συνδέεται με την υπηρεσιακή εξέλιξη». Ταυτόχρονα εξαγγέλλει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ισχυριζόμενη με θράσος ότι θα είναι «μη κερδοσκοπικά ιδρύματα». Αν είναι δυνατόν ποτέ η ιδιωτική πρωτοβουλία και το κεφάλαιο να μην έχει σκοπό το κέρδος. Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει τη θέση της, όσον αφορά στη φοιτητική μέριμνα, που είναι: κατάργηση των φοιτητικών εστιών και συνεπώς της σίτισης και της στέγασης και αντικατάστασή τους από «κρατική σηματοδότηση για τη στέγασή τους εκτός εστιών», ενώ ακολουθεί η κατάργηση της δωρεάν χορήγησης συγγραμμάτων σε όλους τους φοιτητές και η αντικατάστασή της από την «κάρτα προμήθειας συγγραμμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ