Κυριακή 22 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Κυπριακό...

Ενας αόρατος βρόγχος σφίγγεται γύρω από το λαιμό της Ελλάδας και Κύπρου. Η επιβολή ευρωατλαντικής λήθης υπό το μανδύα του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στο δράμα της Κύπρου είναι μόνο η αρχή. Βρίσκεται σε εξέλιξη εκείνο που μπορούσε να προβλεφτεί. Είναι αποδοχή του «σχεδίου Ανάν» από την τουρκική πλευρά ως σημείο εκκίνησης των άμεσων διαπραγματεύσεων. Σημείο αυτής της αποδοχής είναι η επιβολή της απαγκίστρωσης του Κυπριακού από διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, σε διακανονιστικό ζήτημα δύο ισότιμων κοινοτήτων.

Μέχρι τώρα το σημείο της εισβολής και κατοχής της Κύπρου από ξένη στρατιωτική δύναμη, την Τουρκία, που διατυπώθηκε εξαρχής από τον ΟΗΕ, αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της κυπριακής και της ελληνικής πολιτικής. Ταυτόχρονα υπήρξε το κύριο σημείο άρνησης της Τουρκίας για οποιαδήποτε συναινετική διέξοδο του Κυπριακού προβλήματος. Επίσης υπήρξε το βασικό εμπόδιο ολοκληρωτικής επιβολής αμερικανο-νατοϊκής λύσης καθώς και ανάλογης ευρω-ενωσιακής. Τώρα όλα δείχνουν ότι στις συνομιλίες το καθοριστικό αυτό σημείο κατ' ουσία εγκαταλείπεται στο όνομα ενός εμφανούς ενδοτισμού που βαφτίζεται ως «ρεαλιστική πολιτική».

Πρόκειται, δηλαδή, για την αποδοχή της τουρκικής αξίωσης το Κυπριακό να μην αποτελεί στοιχείο των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά στοιχείο διακανονιστικών συνομιλιών με «καπέλο» το αμερικανόπνευστο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, που ανατρέπει κατ' ουσία όλες τις προγενέστερες αποφάσεις για «εισβολή και κατοχή». Αυτό είναι αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής της λεγόμενης ελληνο-τουρκικής προσέγγισης, που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά των ενεργειών του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη και του ΥΠΕΞ κ. Γεωργίου Παπανδρέου.

Αυτή την πολιτική εξακολουθεί να υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο κ. Γ. Παπανδρέου ως «επιτυχημένη εξωτερική πολιτική» ανοιχτά και δημόσια. Ετσι, πρωτοστατούντος του ίδιου το ζήτημα της δικής του εξωτερικής πολιτικής μπαίνει στην ημερήσια διάταξη των προεκλογικών συγκρούσεων. Επομένως, κάθε αναφορά περί «μη εμπλοκής του εθνικού θέματος της Κύπρου» στον προεκλογικό ανταγωνισμό καταντά άθλια υποκρισία.

Στην πραγματικότητα και με αφορμή την κρισιμότητα των συνομιλιών μεταξύ του προέδρου της Κύπρου και του εκπροσώπου των κατοχικών δυνάμεων, μπαίνει το συνολικό ζήτημα της ασκηθείσας ελληνικής εξωτερικής πολιτικής υπό την άμεση κρίση του ελληνικού λαού και την υποβαθμίζουν αφοριστικά τα κόμματα, που κατ' ουσία συμφωνούν με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας στον ευρω-ατλαντισμό κάθε μορφής (ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ.). Αντίθετα έχει κάθε λόγο να το αναδεικνύει ως προεκλογικό ζήτημα αιχμής το ΚΚΕ ως το μοναδικό κόμμα που αρνείται αυτές τις υποχρεώσεις και τους φορείς τους.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική υπήρξε, πράγματι, σημαντική πλευρά της συνολικής πολιτικής. Σαν τέτοια αξιολογήθηκε κι αξιολογείται στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ από το ίδιο. Το δράμα των αντιφάσεων βρίσκεται στη Νέα Δημοκρατία και στο Συνασπισμό. Τα δυο αυτά κόμματα αυτοπαγιδεύονται μεταξύ της αποδοχής του ευρω-ατλαντισμού αυτής ή εκείνης της μορφής και της προεκλογικής τους ανάγκης να αντιστρατεύονται την κυβερνητική πολιτική. Στο τέλος καταλήγουν να περιορίζουν έως μηδενισμού κάθε ουσιαστική συζήτηση για την εξωτερική πολιτική παραχωρώντας κατ' ουσία ένα προπαγανδιστικό υπόστρωμα στο ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση κι ως διεκδικητή νίκης των επερχόμενων εκλογών.

Το βάρος της αντικυβερνητικής κριτικής στην ασκηθείσα κι ασκούμενη εξωτερική πολιτική πέφτει αποκλειστικά στους ώμους του ΚΚΕ με μοναδικό συνεπίκουρο το μαχόμενο κίνημα ειρήνης. Ο ρόλος εδώ του μαχόμενου κινήματος ειρήνης είναι μοναδικός κι αναντικατάστατος. Δίνεται η ευκαιρία να πρωτοστατήσει σε μια κρίσιμη ολιγοήμερη προεκλογική περίοδο σε ένα εντελώς γνώριμο πεδίο που καταγίνεται κάθε χρόνο όλο τον χρόνο. Δίνεται επίσης η ευκαιρία να δείξει έμπρακτα πώς εννοεί την παρουσία και σχέση του με την πολιτική των κομμάτων, με ποιο κριτήριο τα επιλέγει και πώς συνεργάζεται.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ