Κυριακή 22 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Ταπεινοί, καταφρονεμένοι, εξοργισμένοι

Associated Press

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές του χρόνου. Ολοι με εξαιρετικά βίαιο τρόπο. Η βία βασιλεύει στην Αϊτή... Ενοπλες συμμορίες αναμεμειγμένες με απλούς ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα και απέλπιδα προσπαθούν.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανέναν πια. Η παραπληροφόρηση βασιλεύει. Και πώς θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά όταν τέσσερις στους πέντε Αϊτινούς ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, δηλαδή το 80% του πληθυσμού, περισσότερο από το 50% δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ένας στους δύο είναι αναλφάβητος. Το εξωτερικό χρέος, συνέχεια του χρέους της ανεξαρτησίας, φτάνει τα 321 εκατομμύρια δολάρια. Μέσος όρος ζωής τα 49 χρόνια. Η Αϊτή καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις στους Δείκτες ανάπτυξης. Το 4% του πληθυσμού, ελέγχει το 64% του πλούτου. Η καταστροφή των δασών και η διάβρωση απειλούν να μετατρέψουν το έδαφός της σε έρημο.

Και η Αϊτή κινδυνεύει να γίνει πάλι μία «αποικία» προκειμένου να σωθεί... 200 χρόνια ακριβώς από την ανεξαρτησία της. Ηταν η πρώτη χώρα με μαύρους κατοίκους που έγινε ανεξάρτητη. Η Δύση δε φαίνεται να της το συγχώρεσε ποτέ και τώρα σπεύδει να τη «σώσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ