Κυριακή 29 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εκλογικός Πολιτισμός»

Ο μεγάλος ιστορικός Φ. Μπροντέλ (Fernand Braudel) στο βιβλίο του «Γραμματική των Πολιτισμών» έγραψε πως ο άνθρωπος δέχεται σημαντικές προκλήσεις από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει. Στις προκλήσεις αυτές είναι υποχρεωμένος να απαντήσει, για να επιζήσει. Ε, λοιπόν, ο τρόπος με τον οποίο απαντά ο Ανθρωπος στις προκλήσεις του περιβάλλοντος αποτελεί το θεμέλιο του Πολιτισμού. Βέβαια, εγώ δε δέχομαι λέξη προς λέξη τη θεωρία του Braundel. Γιατί πιστεύω πως ο άνθρωπος δεν είναι έρμαιο του περιβάλλοντος, αλλά με τον καιρό, έτσι που είναι αναγκασμένος να αντιμετωπίσει μύρια όσα προβλήματα για να επιζήσει, επινοεί κατάλληλους τρόπους για να βρει την τροφή του. Απαντάει, με άλλα λόγια, στις προκλήσεις του περιβάλλοντος. Στην αρχή γίνεται κυνηγός και ψαράς. Γίνεται τροφοσυλλέκτης. Υστερα γεωργός και κτηνοτρόφος. Γίνεται παραγωγός, δηλαδή και έμπορος. Επινοεί και κατασκευάζει εργαλεία και σκεύη, όπλα. Οργανώνει σωστά την κοινότητά του. Αποκτά με τον καιρό κοινωνική συνείδηση. Παράγει Πολιτισμό.

Ετσι και μεις τώρα. Ζούμε μέσα σε ένα προεκλογικό περιβάλλον, που το συνιστούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, τα ΜΜΕ, ο λαός μας, οι αυριανοί ψηφοφόροι. Κι αυτό ακριβώς το περιβάλλον είναι που μας πιέζει και μας προκαλεί. Για να επιζήσουμε πολιτικά, είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε σ' αυτές τις προκλήσεις. Για να απαντήσουμε όμως σωστά και να θεμελιώσουμε, έτσι, το δικό μας «εκλογικό πολιτισμό». Να επιβάλουμε τη δική μας πολιτική συνείδηση, με άλλα λόγια, να περιγράψουμε τη δική μας πολιτική θέληση και να νικήσουμε στο τέλος, πρέπει να οικοδομήσουμε στέρεα, πειστικά, δηλαδή, τις δικές μας απαντήσεις. Και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει πρώτ' απ' όλα να αποδείξουμε την πολιτική «βαρβαρότητα» των άλλων. Να αποκαλύψουμε τα ψεύδη τους. Να καταγγείλουμε το αβυσσαλέο κενό των υποσχέσεων και των επιχειρημάτων τους. Να υπογραμμίσουμε τη σαθρότητα και τον καιροσκοπισμό της τελευταίας στιγμής. Να απορρίψουμε μεθοδικά τα επικοινωνιακά τους κόλπα και την αποπροσανατολιστική τους γλώσσα. Και ύστερα, πάνω στη βάση που θα ετοιμάσουμε, εκεί όπου θα χτίσουμε τα δικά μας επιχειρήματα. Και για να το πω πιο δραματικά, πάνω στα ερείπια των Αλλων να στηριχτούμε για να πείσουμε το μεγάλο Υποκείμενο: το λαό μας.

Να απαντήσουν στην πρόκληση της σιωπής του, της ενδεχόμενης αδιαφορίας του της αναποφασιστικότητας και του αποπροσανατολισμού του, να του περιγράψουμε σωστά και με πειστικά επιχειρήματά τα προβλήματά του και να τον οδηγήσουμε εκεί όπου βρίσκονται οι αιτίες αυτών των προβλημάτων. Να ξαναστήσουμε μέσα στην ταλαιπωρημένη, και γι' αυτό, εφησυχασμένη του συνείδηση το αληθινό όραμα της μεγάλης Ανατροπής. Να του περιγράψουμε, ακόμα μια φορά, με τις δικές μας λέξεις και με άλλες καινούριες πιο πονηρές και πιο απείθαρχες το δρόμο για το Λαϊκό Μέτωπο και τη Λαϊκή Εξουσία. Και με βάση όλη αυτή την προσπάθεια που θα οδηγεί μέρα με τη μέρα, μέχρι τις εκλογές, στην ωρίμανση της συνείδησης του μεγάλου Υποκειμένου, του εργαζόμενου λαού μας, που με τα χέρια και το μυαλό του απαντά στις προκλήσεις ενός βάρβαρου περιβάλλοντος, παράγει τον εθνικό πλούτο και με την ταξική του αποφασιστικότητα μπορεί να στήσει έναν άλλον Πολιτισμό ενάντια στον Ιμπεριαλισμό, στα αδηφάγα σαγόνια του Νεοφιλελεύθερου καρχαρία, της Νέας Τάξης Πραγμάτων και του πρωτόγνωρου συμμετοχικού φασισμού.

Ας στήσουμε το μεγάλο Σύνθημα. Το μεγάλο Επιχείρημα: Ψηφίστε το ΚΚΕ. Απαντήστε στην πρόκληση της δικομματικής βαρβαρότητας ενισχύοντας το κόμμα που επαγγέλλεται έναν άλλον Πολιτισμό. Τον Πολιτισμό ενός Λαού που θα είναι έτοιμος να Αγωνιστεί, γιατί θα γνωρίζει καλά το σκοπό του Αγώνα του.


Του
Γ.Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ