Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Ενταση με τα λεγόμενα αρχεία της «Στάζι»

Τα λεγόμενα αρχεία της «Στάζι», που συνδέουν τον ΕΛΑ με τη μυστική υπηρεσία, απασχόλησαν χτες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση. Οι συνήγοροι υπεράσπισης αμφισβήτησαν την αξιοπιστία των εγγράφων, ενώ η Πολιτική Αγωγή υπέβαλε αίτημα να προσκομιστούν τα έγγραφα που υπάρχουν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, σχετικά με την υπόθεση, επισήμως μεταφρασμένα. Υπενθυμίζεται ότι τα έγγραφα αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία. Στην αίθουσα του δικαστηρίου επικράτησε, για άλλη μια φορά, ένταση και το δικαστήριο διέκοψε αρκετές φορές τη συνεδρίαση.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση του δημοσιογράφου Β. Ζήση, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τόσο ο γνωστός Κάρλος (Τσακάλι), όσο και ο υπαρχηγός του Γιόχανς Βάινριχ γνώριζαν τις δραστηριότητες του ΕΛΑ και μεριμνούσαν για την αποστολή όπλων στην Ελλάδα. Αυτό, κατά τον μάρτυρα, προκύπτει από αλληλογραφία του Κάρλος, που βρέθηκε το 1984 στη Βουδαπέστη, σε κρησφύγετο του υπαρχηγού του, Γ. Βάινριχ. Μάλιστα, όπως ισχυρίστηκε ο μάρτυρας, τα όπλα έφθαναν στην Ελλάδα με φορτηγά από τη Βουδαπέστη, τα οποία είχαν τροποποιηθεί και διέθεταν διπλά τοιχώματα.

Ο Β. Ζήσης κατέθεσε ότι η Ελβετίδα Μπέρτα Ντε Μαρσέλους - που έχει συνεργαστεί με τις αρχές και έχει καταθέσει στη δίκη του Βάινριχ στο Βερολίνο - ήταν αυτή που έφερε σε επαφή έναν Ελληνα, με το ψευδώνυμο Φιλίπ, με τον Κάρλος στο εξωτερικό το 1984, μετά από αίτημα του πρώτου. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η Ελβετίδα έχει υποστηρίξει στις αρχές ότι το άτομο με το ψευδώνυμο Φιλίπ είναι ο Κ. Αγαπίου, με τον οποίο η ίδια είχε φιλική σχέση.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων και κυρίως οι Σπ. Φυτράκης και Τ. Χριστοδουλοπούλου ανέφεραν ότι ο μάρτυρας Β. Ζήσης είναι παντελώς αναξιόπιστος. Για τα έγγραφα που επικαλείται ο Β. Ζήσης, η Τ. Χριστοδουλοπούλου είπε ότι πωλούνται στην ελεύθερη αγορά και πως ο μάρτυρας τα αγόρασε, ενώ πρόσθεσε ότι αυτά τα έγγραφα έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως σκουπίδια. Επίσης, σχολίασε ότι η δικογραφία στερείται παντελώς στοιχείων και γι' αυτό θεωρούνται νόμιμα όποια στοιχεία προσκομιστούν.

Ο Σπ. Φυτράκης ανέφερε ότι το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής είναι αόριστο, αλλά και πρόωρο. Μάλιστα, σε κάποια αποστροφή του λόγου του, ο Σπ. Φυτράκης διερωτήθηκε αν ο Β. Ζήσης είναι εκπρόσωπος κάποιας αρχής, ώστε να είναι αναγκαίο να γίνεται λόγος στο δικαστήριο για τα έγγραφα που κομίζει. Στο αίτημα της Πολιτικής Αγωγής για προσκόμιση των στοιχείων του Β. Ζήση, η πρόεδρος ζήτησε από τους συνηγόρους να καταθέσουν εγγράφως ποια έγγραφα ζητούν να προσκομιστούν. Εντονα αντέδρασε και ο κατηγορούμενος Χρ. Τσιγαρίδας για τα ...έγγραφα του Β. Ζήση και κατηγόρησε τον μάρτυρα ότι παραπλανά το δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ