Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανταποδοτικά τα σχολεία «του μέλλοντος»

Σε ημερίδα του ΟΣΚ παρουσιάστηκε το «σχολείο-σούπερ μάρκετ», την ίδια στιγμή που υπάρχει μεγάλη έλλειψη αιθουσών στην Αθήνα

Φωτογραφία από πρόσφατη κινητοποίηση μικρών μαθητών στο Γαλάτσι που ασφυκτιούν σε σχολεία-κλουβιά

Eurokinissi

Φωτογραφία από πρόσφατη κινητοποίηση μικρών μαθητών στο Γαλάτσι που ασφυκτιούν σε σχολεία-κλουβιά
Την ανταποδοτική λογική που διαπνέει το σχέδιο για το «ανοιχτό σχολείο» επιβεβαίωσαν οι εργασίες της χτεσινής ημερίδας του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της UNESCO και του ΟΟΣΑ. Παρά τις προσπάθειες του υπουργού Παιδείας και του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΚ να πείσουν για την αναγκαιότητα δημιουργίας σχολείων που θα στεγάζουν ταυτόχρονα γκαράζ, Ιντερνετ καφέ, βιβλιοθήκες, καταστήματα κλπ., η λογική της ανταποδοτικής λειτουργίας του σχολείου που ενθαρρύνει ο ΟΟΣΑ είναι αυτή που κυριάρχησε.

Για την ανάγκη διασφάλισης της καλύτερης δυνατής χρήσης των μεγάλων ποσών που δαπανώνται για την οικοδόμηση και συντήρηση των σχολείων έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ, Ι. Ετιέν. Στο ίδιο πνεύμα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΚ ΑΕ, Μ. Μπαλτάς, αναρωτήθηκε γιατί ένα δημόσιο σχολείο που κοστίζει ένα δισ. μαζί με το οικόπεδο, θα έπρεπε να κλείνει το μεσημέρι. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν τόσο ο υπουργός Παιδείας όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΚ ΑΕ στην ανάγκη συναίνεσης, επιχειρώντας να απαντήσουν σε όσους έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στη δημιουργία των σχολείων-«γκαράζ», λέγοντας ότι μόνο 9 από αυτά θα διαθέτουν γκαράζ ύστερα από σχετικές μελέτες.

Στο 25% η διπλοβάρδια στην Αθήνα

Κατά τη χτεσινή ημερίδα παρουσιάστηκαν τα σχέδια του 51ου Γυμνασίου Αθήνας, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και το οποίο θα περιλαμβάνει σινεμά, καταστήματα, υπόγειο γκαράζ τριών επιπέδων, Ιντερνετ καφέ κλπ. Πρόκειται για τον τύπο σχολείου, στον οποίο, όπως εκτιμούν οι γονείς, η εκπαιδευτική διαδικασία θα καταντήσει πάρεργο και θα κυριαρχήσουν οι πιο ανταποδοτικές λειτουργίες και τον οποίο οραματίζεται η κυβέρνηση, τη στιγμή που η διπλοβάρδια στην Αθήνα σήμερα ταλαιπωρεί το 25% των μαθητών.

Ο Π. Ευθυμίου στο χαιρετισμό του συνέδεσε το μοντέλο αυτό σχολείου με θεσμούς όπως η διά βίου εκπαίδευση, το ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό αλλά και το ολοήμερο Γυμνάσιο, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη σε 700 σχολικές μονάδες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου. Παράλληλα, είπε ότι τα σχολεία θα είναι ανοιχτά και Σάββατο και Κυριακή με Νομικό Πρόσωπο το οποίο θα αποτελείται από το σύλλογο γονέων, διδασκόντων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα διασφαλίζει υπεύθυνα τη λειτουργία του. Η χτεσινή παρουσίαση των «ανοιχτών σχολείων» διανθίστηκε μάλιστα με παραδείγματα από χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου υπάρχουν τέτοια σχολεία αυτοχρηματοδοτούμενα και με προγράμματα που καθορίζονται από την τοπική κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ