Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φτωχότερη η συμφωνική μουσική

Δ. Χωραφάς
Δ. Χωραφάς
Μια σπουδαία ελληνική μπαγκέτα, ο μαέστρος Δημήτρης Χωραφάς «σίγησε» χτες. Ο αρχιμουσικός άφησε την τελευταία του πνοή, στο Παρίσι, όπου διέμενε τον τελευταίο καιρό, σε ηλικία 88 χρόνων. Γόνος μουσικής οικογένειας και πατέρας του δημοφιλούς ηθοποιού Γιώργου Χωραφά υπήρξε ένας προικισμένος αρχιμουσικός, που είχε το χάρισμα να γοητεύει κοινό και κριτικούς. Ο πατέρας του (βιολιστής), η μητέρα και η αδελφή του (πιανίστες) και ο ίδιος δίδαξαν στο Ωδείο Αθηνών.

Ο Δημήτρης Χωραφάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1916 και ξεκίνησε την καριέρα του το 1940 ως μουσικός της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στα πρώτα βιολιά. Τις σπουδές του ως αρχιμουσικός τις ολοκλήρωσε στο Ωδείο του Παρισιού. Διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1974 έως το 1980, ενώ σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του διηύθυνε παραστάσεις όπερας και συναυλίες συμφωνικών ορχηστρών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Η τελευταία του εμφάνιση έγινε το 2000 στη Λυρική Σκηνή της Αθήνας, όταν διηύθυνε την όπερα του Μότσαρτ «Μαγικός Αυλός». Τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Ωδείου Αθηνών, με το πρώτο βραβείο διεύθυνσης ορχήστρας του Εθνικού Κονσερβατορίου του Παρισιού, καθώς και με πολλές τιμητικές διακρίσεις από διεθνείς όπερες και ευρωπαϊκές μουσικές Ακαδημίες. Διατέλεσε μόνιμος μαέστρος της Οπερας Ρήνου του Στρασβούργου, καθηγητής της Διεθνούς Ακαδημίας Νίκαιας (Γαλλία) και κατ' επανάληψη μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνισμού νέων μαέστρων του Φεστιβάλ της Μπεζανσόν και του Εθνικού Κονσερβατορίου του Παρισιού. Το 1982 βραβεύτηκε από τη Γαλλική Ακαδημία Δίσκου για την ερμηνεία του έργων γαλλικής μουσικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ