Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
50χρονη θεατρική Θεσσαλονίκη

«Το Θέατρο στη Θεσσαλονίκη. 50 χρόνια, 1953-2003», τιτλοφορείται η καλαίσθητη, πλούσια εικονογραφημένη με φωτογραφίες παραστάσεων και καλλιτεχνών, ελληνοαγγλική έκδοση (316 σελ.), την οποία κυκλοφόρησε, με την ευκαιρία των δέκα χρόνων από το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη (6/3/1994), το σωματείο «Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη». Η έκδοση αυτή ολοκληρώνει το τριλογικό πρόγραμμα εκδηλώσεων «Μέρες Εκφρασης και Δημιουργίας» που οργάνωσε το 2003 το σωματείο. Τα δύο πρώτα σκέλη των εκδηλώσεων ήταν η «Εκθεση Θεατρικής Εκφρασης» και τα «Θεατρικά Δρώμενα», που μαζί με την έκδοση στόχο είχαν να τιμήσουν το θέατρο της Θεσσαλονίκης και τους ανθρώπους του: τους προδρόμους και πρωτοπόρους του, τις ανήσυχες θεατρικές ομάδες, το θέατρο που εκφράζει σήμερα την έρευνα και τον πειραματισμό, το πενηντάχρονο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, και τους επιχορηγούμενους θιάσους της Θεσσαλονίκης.

Την έκδοση προλογίζουν ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, ο Αν. Κούρτης (πρόεδρος των «Φίλων του Ιδρύματος Μ. Μερκούρη») και η καθηγήτρια του ΑΠΘ Ζ. Σαμαρά. Τα κείμενα του βιβλίου, που χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, υπογράφουν πανεπιστημιακοί, γνωστοί Θεσσαλονικοί διανοούμενοι, θεατρολόγοι και καλλιτέχνες του θεάτρου. Συγκεκριμένα στην ενότητα «Πρόδρομοι του πρωτοποριακού θεάτρου» περιλαμβάνονται κείμενα των Ν. Χουρμουζιάδη, Γ. Τσόκου, Κ. Γακίδη, Κ. Λαχά, Κ. Ζαρούκα, Κ. Χαρατσάρη. Στην ενότητα «Περί θεάτρου» γράφουν οι: Ζ. Σαμαρά, Δ. Χρονόπουλος, Ι. Μανωλεδάκη, Ρ. Πατεράκη, Β. Παπαβασιλείου, Α. Βέττας. Στην ενότητα «Θεατρική Παιδεία» δημοσιεύονται κείμενα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΑΠΘ και του Γ. Φράγκογλου (για τη σχολή του ΚΘΒΕ). Στην ενότητα «Θεατρικά Σχήματα» γράφουν: Γ. Τσόκου, Α. Θεοφανίδου, Ι. Μανωλεδάκη, Ν. Παπανδρέου, Τζ. Χαλκιά, Μ. Κιτσοπούλου, Α. Ψαλτόπουλου, Π. Δανελάτου, Γ. Παρασκευοπούλου.

Το βιβλίο (20 ευρώ) διατίθεται μόνον από το «Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών» του ΑΠΘ, την «Πειραματική Σκηνή της Τέχνης» και τα θέατρα «Αναζήτηση», «Παράθλαση» και «Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου» της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ