Τρίτη 9 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Ανοιχτά» ζητήματα με το νέο Σύνταγμα

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Υπογράφτηκε, τελικά, χτες το μεσημέρι, υπό τον ήχο ενός νέου κύματος ρουκετών που έπλητταν κτίριο στην πρωτεύουσα, το νέο μεταβατικό Σύνταγμα του Ιράκ. Παρά την «ευτυχή» κατάληξη, οι σιίτες δεν έκρυψαν ότι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, γεγονός που επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα όταν ο Μεγάλος Αγιατολάχ των Σιιτών, με φάτουα (θρησκευτικό διάταγμα), που εξέδωσε, διατύπωσε σοβαρότατες ενστάσεις για το περιεχόμενο και τη χρησιμότητα του μεταβατικού Συντάγματος.

Σε ειδική τελετή, στην οποία παρευρέθηκαν τα 21 μέλη του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου και αντιπρόσωποι των υπολοίπων 4 μελών, υπό το βλέμμα του κατοχικού διοικητή Πολ Μπρέμερ και σε απευθείας σύνδεση με δεκάδες τηλεοπτικά δίκτυα, υπογράφτηκαν, χτες, τα 13 άρθρα του μεταβατικού Συντάγματος του Ιράκ. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, σιίτης, Μουχάμαντ Μπαχρ αλ Ούλουμ, βάζοντας την πρώτη υπογραφή, χαρακτήρισε τη στιγμή «ιστορική για την πορεία του Ιράκ».

Το κείμενο του Συντάγματος, μετά από δύο αναβολές και διήμερες εντατικές διαβουλεύσεις στους κόλπους της σιιτικής κοινότητας, υπογράφτηκε, τελικά, από όλα τα μέλη του διορισμένου Συμβουλίου. Η εορταστική ατμόσφαιρα, όμως, και τα συγχαρητήρια που εισέπραξαν τα μέλη του Συμβουλίου από την κατοχική διοίκηση, τη διεθνή κοινότητα και τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπους, δεν κατάφεραν να κρύψουν τις επιφυλάξεις που οι εκπρόσωποι των σιιτών διατηρούν. Σύμφωνα με έναν από αυτούς, οι 13 από τους 15 σιίτες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο συναίνεσαν στην υπογραφή του κειμένου του Συντάγματος ως έχει, χωρίς καμία αλλαγή, υπό την προϋπόθεση ότι τα ζητήματα που έχουν θέσει θα εξεταστούν αμέσως μετά και θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις στα 2 άρθρα που ανησυχούν τη σιιτική κοινότητα υπό τη μορφή των επιπρόσθετων διευκρινίσεων.

Επιφυλάσσεται με νόημα ο Σιστάνι

Τον ισχυρισμό τους ήρθε να υποστηρίξει η παρέμβαση του Μεγάλου Αγιατολάχ, Αλί Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, ο οποίος εξέδωσε θρησκευτικό διάταγμα - φάτουα - που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Στη φάτουα εμπεριέχεται η εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο κείμενο Συντάγματος «θέτει εμπόδια στην πορεία του Ιράκ προς την αποκατάσταση της κυριαρχίας του και καθιστά δυσκολότερη τη δημιουργία μονίμου Συντάγματος». Επίσης, ο θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, του οποίου η επιρροή είναι τεράστια, τονίζει ότι καμία νομοθεσία «δεν μπορεί να εκληφθεί ως νόμιμη, αν δεν ψηφιστεί από μια εκλεγμένη Βουλή», ξεκαθαρίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, ότι οι σιίτες δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν ως μόνιμο νόμο του κράτους το οποιοδήποτε νομοσχέδιο κατατεθεί πριν τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών. Ο αλ Σιστάνι, πάντως, αποφεύγει να εκφράσει σαφώς απαξίωση για το Σύνταγμα, ούτε καλεί τους οπαδούς του να το περιφρονήσουν.

Αντίθετα, θετικά έγινε δεκτή από τη διεθνή κοινότητα η είδηση της υπογραφής του Συντάγματος από το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχάρη το Συμβούλιο και μίλησε για «βήμα προς τη δημοκρατία», ενώ με ανακοίνωσή του το ιρανικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι αποτελεί «σημαντική κίνηση στο πλαίσιο μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς», προσθέτοντας ότι θα πρέπει τάχιστα να οργανωθούν εκλογές και να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις. Δυσαρέσκεια εξέφρασε, αντίθετα, η Αγκυρα για το περιεχόμενο του Συντάγματος.

Στο περιθώριο της τελετής, ένα κύμα ρουκετών έπληξε αστυνομικό τμήμα στη συνοικία Καράντα, της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 Ιρακινοί. Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα ακριβώς που υπογραφόταν το νέο Σύνταγμα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλεπάλληλες εκρήξεις συγκλόνισαν την ιρακινή πρωτεύουσα, χωρίς, όμως, να αναφερθούν θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ