Τρίτη 9 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απειλές κλιμάκωσης από το Τελ Αβίβ

Γυναίκες της Παλαιστίνης διαδηλώνουν δίπλα στο «τείχος»

Associated Press

Γυναίκες της Παλαιστίνης διαδηλώνουν δίπλα στο «τείχος»
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

«Ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του κατά των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων και θα τις κλιμακώσει», υποστήριξε ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας. Την ίδια ώρα, ο ανώτερός του υπουργός φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει παλαιστινιακά κονδύλια που έχουν κατασχεθεί, προκειμένου να βελτιώσει τον τεχνικό εξοπλισμό των σημείων ελέγχου που είναι διάσπαρτα στα κατεχόμενα εδάφη. Και όλα αυτά, μόλις λίγες ώρες μετά την αιματηρότατη εισβολή του ισραηλινού στρατού στους καταυλισμούς αλ Μπουρέιγ και Νουσεϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Η κατάληξη, τελικώς, ενός από τους 81 τραυματίες της ισραηλινής εισβολής της Κυριακής ανέβασε τον απολογισμό των σκληρών μαχών που σημειώθηκαν στους δύο προσφυγικούς καταυλισμούς σε 15 νεκρούς. Ενώ ο θρήνος και η οργή κυριαρχούσαν στην παλαιστινιακή πλευρά, ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας, Ζέεβ Μπόιμ, εμφανίστηκε εξαιρετικά προκλητικός, υποστηρίζοντας ότι τα 4 παιδιά, που συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς, «είναι λυπηρό ότι χάθηκαν, αλλά βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή και βοηθούσαν τους τρομοκράτες». Επίσης, ο Μπόιμ προειδοποίησε ότι θα κλιμακωθούν αυτού του είδους οι επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, φέρεται να εξετάζει την εισήγηση ανώτερου στρατιωτικού να εφαρμοστεί ένα γενικό σχέδιο αναβάθμισης όλων των σημείων ελέγχου που βρίσκονται στα κατεχόμενα εδάφη. Το σχέδιο προβλέπει προμήθεια υπερσύγχρονου εξοπλισμού προκειμένου να γίνουν ασφαλέστεροι και γρηγορότεροι οι έλεγχοι. Μάλιστα, φέρεται να έχει προταθεί η αναβάθμιση αυτή να γίνει με χρήματα που έχουν κατασχεθεί από τις παλαιστινιακές εμπορικές συναλλαγές.

Χτες, στη Λωρίδα της Γάζας επικρατούσε σχετική ηρεμία με εξαίρεση την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 16χρονου Παλαιστινίου κοντά στον εποικισμό Μόραγκ. Ο 16χρονος εργαζόταν στα χωράφια της οικογένειάς του, όταν, εντελώς αναίτια, δέχτηκε πυρά από τον εποικισμό, ανεβάζοντας, έτσι, το συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα μέχρι σήμερα στους 2.866.

Ο Υπατος Αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, καταδίκασε τις ισραηλινές επιδρομές, τονίζοντας ότι επιτείνουν τον πόνο. Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός έφθανε στο Λονδίνο για επίσημη επίσκεψη, ενώ ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, με συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό», απέρριπτε κατηγορηματικά την πρόταση που φέρεται να δέχτηκε από το Ισραήλ, να αναλάβουν οι αιγυπτιακές δυνάμεις την ευθύνη της ασφάλειας της Λωρίδας της Γάζας μετά από μια ενδεχόμενη ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση. Ο Μουμπάρακ τόνισε ότι δεν μπορεί η Αίγυπτος να «γίνει αστυφύλακας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεπέρασαν τους 40.000 οι νεκροί στη Γάζα (2024-08-16 00:00:00.0)
Νέες εισβολές στην πόλη της Γάζας (2006-11-22 00:00:00.0)
«Διαβεβαιώσεις» Σαρόν με αιματηρή εισβολή (2004-12-18 00:00:00.0)
Εκτελεί και προκαλεί η ισραηλινή ηγεσία (2004-07-08 00:00:00.0)
Ισραηλινών επιχειρήσεων συνέχεια (2004-07-03 00:00:00.0)
Σχέδια «επί χάρτου» (2004-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ