Τρίτη 11 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Πεπλανημένη» απόφαση

Ολαός έκρινε και αποφάσισε, όπως αποφάσισε, την Κυριακή και η ετυμηγορία του είναι σαφώς σεβαστή. Ωστόσο, επειδή «και οι κρίνοντες κρίνονται», όπως έλεγε ένας παλιός πολιτικός, ας μας επιτραπεί να σημειώσουμε ότι η προχτεσινή λαϊκή ετυμηγορία, που ενίσχυσε στο έπακρον το δικομματισμό και ξαναέδωσε την εξουσία στον ένα εκ των «μονομάχων», είναι οπωσδήποτε «πεπλανημένη». Χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη με τη νομική της σημασία, κατά την οποία μια δικαστική απόφαση θεωρείται ως εσφαλμένη, όταν οι κριτές της δε σταθμίσουν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης ή παρασυρθούν από τις προσποιήσεις του κατηγορουμένου και τις μεθοδεύσεις των συνηγόρων του. Και στην προκειμένη περίπτωση, στις προχτεσινές δηλαδή εκλογές, ο λαός έπεσε σε άπειρες τέτοιες παγίδες, γι' αυτό και κατέληξε σε εσφαλμένη απόφαση. Και εξηγώ: Οσον αφορά στην ενδυνάμωση του δικομματισμού, ο κόσμος σαφώς δεν έλαβε υπόψη ότι πρόκειται για ένα μπαγαπόντικο σύστημα εναλλάξ διακυβέρνησης της χώρας, που προωθεί αντιλαϊκές πολιτικές και εκτονώνει τη δυσαρέσκεια που προκαλείται στις μάζες από τα αφαιμακτικά «μέτρα», στρέφοντάς τες από τον έναν πόλο στον άλλο. Και φυσικά όσο ζει και βασιλεύει η «διαρχία» στην πολιτική ζωή του τόπου, οι μεν λαϊκές τάξεις θα ξεζουμίζονται άγρια, η χώρα, δε, θα ακολουθεί ως κολαούζος το ΝΑΤΟ σε κάθε γκανγκστερικό σχέδιό του και θα είναι μονίμως προτεκτοράτο των ΗΠΑ.

Ερχομαι τώρα στο δεύτερο σκέλος της «πεπλανημένης» λαϊκής ετυμηγορίας, στο ότι δηλαδή δόθηκε η εντολή στο ΠΑΣΟΚ να ξανακυβερνήσει. Εδώ σαφώς έχουμε έναν κατηγορούμενο με πλήθος ανομήματα στην πλάτη του, που τελικά «αθωώθηκε»! Στο «φάκελο» του δικαζόμενου υπήρχε σωρεία ενοχοποιητικών στοιχείων: Η καθήλωση των συντάξεων σε επίπεδα πείνας, οι αυξήσεις - κοροϊδία στους μισθούς, τα «λουκέτα» στα μικρομάγαζα, τα διάφορα φορομπηχτικά «μέτρα», το ξύλο σε όσους έβγαιναν στο δρόμο να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, η ανεργία που σπάει κόκαλα, ο αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων νέων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και κοντά σε όλα αυτά και το μέγα έγκλημα της συνυπογραφής για τους φονικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Και όμως οι κριτές, οι ψηφοφόροι εν προκειμένω, δε στάθμισαν όλα αυτά τα στοιχεία με τη δέουσα προσοχή. Τα προσπέρασαν. Και επιπλέον παρασύρθηκαν από τη δήθεν μετάνοια που επέδειξε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ για τα ανομήματά του, ενώ πολύ τους επηρέασαν και οι συνήγοροι της υπόδικης κυβέρνησης. Τα ΜΜΕ, δηλαδή, των εργολάβων, που έχοντας πολλά να ωφεληθούν από την παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να οδηγήσουν το λαό στην πεπλανημένη απόφασή του. Βέβαια, ίσως αναρωτηθεί κανείς: Θα ήταν σωστή η λαϊκή ετυμηγορία, αν έδινε την εξουσία στη ΝΔ; Οχι δα. Μεταξύ δύο κακών βέλτιστο... κανένας!

Στις ποινικές δίκες μια πεπλανημένη απόφαση ακυρώνεται με τις διαδικασίες που προβλέπει η δικονομία. Στην πολιτική όμως μία εσφαλμένη απόφαση του λαού δεν ακυρώνεται εύκολα. Θέλει σκληρούς αγώνες και μεγάλο πάθος για να ανατραπεί, αφού βεβαίως οι πλανηθέντες αντιληφθούν πρώτα το μεγάλο λάθος που έπραξαν. Και αυτό ακριβώς θα συμβεί σύντομα. Οι κριτές που έβγαλαν την προχτεσινή απόφαση θα αντιληφθούν το σφάλμα που έκαναν, ενισχύοντας το δικομματισμό και δίνοντας την κυβέρνηση στον ένα εκ των «διδύμων». Και θα το αντιληφθούν, όταν θα αρχίσουν να πέφτουν στο κεφάλι τους τα νέα «μέτρα» που θα είναι κατά πολύ σκληρότερα από όσα δέχτηκαν μέχρι τώρα. Τότε, λοιπόν, οι πλανηθέντες θα αρχίσουν αγώνα για την ανατροπή της απόφασης που έβγαλαν τώρα. Και φυσικά το Λαϊκό Μέτωπο θα τεθεί επικεφαλής σ' αυτούς τους αγώνες και θα αγωνιστεί ανυποχώρητα για να έρθουν καλύτερες μέρες.


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ