Τρίτη 11 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ - ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Παίρνουν το δρόμο για το καρτέλ

Θέμα ημερών ή και ωρών ακόμα, θεωρείται το ξεπούλημα της ΑΓΕΤ - Ηρακλής και των Τσιμέντων Χαλκίδας στην αγγλική τσιμεντοβιομηχανία «Blue Circle], η οποία, με τη σειρά της θα πουληθεί στη γαλλική πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία «Lafarge». Χτες - σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ και του Γαλλικού Πρακτορείου - οι θεσμικές αρχές ανταγωνισμού των Βρυξελλών έδωσαν το πράσινο φως για την εξαγορά του βρετανικού ομίλου κατασκευαστικών υλικών «Blue Circle» από τη γαλλική τσιμεντοβιομηχανία «Lafarge», υπό τον όρο ότι η τελευταία θα εκχωρήσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των υλικών επικάλυψης στέγης με βάση το μπετόν, στην αγορά της Δανίας, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ετσι μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού της εξαγοράς της «Blue Circle» από τη γαλλική «Lafarge», αποδεχόμενη ότι δε δημιουργείται πρόβλημα στον ανταγωνισμό, ανοίγει ο δρόμος για την επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ότι δεν υφίσταται πρόβλημα για την εξαγορά της ΑΓΕΤ - Ηρακλής και των Τσιμέντων Χαλκίδας από τους Αγγλους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει καταλήξει σε απόφαση εδώ και καιρό, ωστόσο απέφευγε να την ανακοινώσει, επιδιώκοντας να τη μεταφέρει - για εύλογους λόγους - αμέσως μετά τις εκλογές, δηλαδή ακόμα και σήμερα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, φέρεται να δηλώνει ότι η εξαγορά της ΑΓΕΤ - Ηρακλής και των Τσιμέντων Χαλκίδας, αρχικά από τη «Blue Circle» και μετά από τη γαλλική «Lafarge», δε δημιουργεί πρόβλημα στον ανταγωνισμό.

Σε ό,τι αφορά την εκχώρηση από πλευράς «Lafarge» της αγοράς της Δανίας στον τομέα των υλικών επικάλυψης στέγης με βάση το μπετόν, πρέπει να σημειωθεί ότι στη «Lafarge» ανήκει ο μεγαλύτερος Δανός κατασκευαστής αυτών των υλικών. Με την εξαγορά της «Blue Circle», η «Lafarge» αποκτά τον έλεγχο της «Aalborg», της μοναδικής τσιμεντοβιομηχανίας στη Δανία, η οποία και ελέγχει το 90% της ντόπιας αγοράς. Ο κάθετος συνδυασμός των δραστηριοτήτων της «Aalborg» και της «Lafarge» σ' αυτόν τον τομέα θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα ως προς τον ανταγωνισμό, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Αντιθέτως, η εταιεία που θα προκύψει από τη συνένωση θα ανταγωνίζεται στη βρετανική αγορά μεγάλες εταιρίες όπως τις «Castel» και «RMC/Rugby» στον τομέα του τσιμέντου και τις «Tarmac», «Pioneer» και «RMC/Rugby» στον τομέα των προϊόντων από μπετόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ