Πέμπτη 11 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το 'να χέρι νίβει το άλλο...

Οι χτεσινές τελετές παράδοσης - παραλαβής των υπουργικών θώκων ήταν πράγματι απολαυστικές. Και συγχρόνως πλήρεις μηνυμάτων. Οι - κατά τα άλλα - «αιώνιοι» πολιτικοί αντίπαλοι συναγωνίζονταν σε αβροφροσύνες! Η εγκαρδιότητα και η ευγένεια «έσπαγαν κόκαλα». Οσα καλά λόγια δεν είχαν ανταλλάξει στη διάρκεια του πολιτικού τους βίου τα αντάλλαξαν χτες. Αυτοί, οι ίδιοι, που ως την περασμένη Κυριακή «κονταροχτυπιούνταν» για την εξουσία. «Παραλαμβάνουμε σημαντικό έργο» έλεγαν και ξανάλεγαν οι της ΝΔ, «θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε το έργο σας» τόνιζαν και ξανατόνιζαν οι του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, η εικόνα που μετέδιδαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν μπορούσε παρά να είναι αυτή ακριβώς. Αυτοί που παρέδιδαν και αυτοί που παραλάμβαναν δεν αντάλλαξαν άνευ σημασίας κολακείες, επί της ουσίας ομολόγησαν πως βαδίζουν στην ίδια πλευρά του δρόμου και προς την ίδια κατεύθυνση. Η ήττα έχει για το ΠΑΣΟΚ δευτερεύουσα σημασία μπροστά στην ανάγκη να συνεχιστεί η πολιτική του, αυτό προστάζουν τα συμφέροντα που χρόνια ως κυβέρνηση υπηρετούσε. Οσο για τη ΝΔ, αυτή αναγνωρίζει το έργο των προκατόχων της, όχι μόνο γιατί τη βρίσκει απόλυτα σύμφωνη, αλλά και γιατί πάνω σ' αυτό θα στηριχτεί για να το συνεχίσει στην ίδια πάντα αντιλαϊκή κατεύθυνση. Εξ ου και η χτεσινή παράσταση «το 'να χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο»!

Χτες, οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν τη βεβαιότητά τους πως θα «συνεχιστεί το έργο» που οι ίδιοι επιτέλεσαν στους τομείς της αρμοδιότητάς τους. Κάτι, φυσικά, ξέρουν πού το λένε. Πολύ γρήγορα θα το μάθουν, θα το διαπιστώσουν και οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οταν η ΝΔ θα δώσει το σήμα για τη νέα εφόρμηση στα δικαιώματά τους. Οσα απ' αυτά άφησε όρθια το ΠΑΣΟΚ. Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση το «προλαμβάνειν» είναι η καλύτερη θεραπεία. Ας μην περιμένουν οι εργαζόμενοι το νέο γύρο της επίθεσης. Τότε θα είναι αργά. Σήμερα, αυτή τη στιγμή, οφείλουν να προετοιμάσουν την αντεπίθεσή τους. Με την οργάνωση, τη συσπείρωση, την ανάπτυξη της πάλης τους με κάθε τρόπο και μέσο.

Το κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας που το ΚΚΕ απηύθυνε στον λαό προεκλογικά ακόμα όχι μόνο διατηρεί στο ακέραιο τη σημασία και την αξία του, αλλά αναδεικνύεται από τα πράγματα σε επιτακτική ανάγκη να βρει απήχηση και αποδοχή μέσα στο λαό. Οι χτεσινές φιέστες είναι μια ακόμα απόδειξη και συγχρόνως ένα ακόμα κίνητρο για όποιον διατηρούσε αυταπάτες, να πειστεί και να πάρει τη θέση του στους αγώνες που έρχονται. Κι εκεί, μέσα στην πάλη, να κρίνει ξανά με καθαρό μυαλό, με ευθύνη για το δικό του παρόν και το μέλλον των παιδιών του και να πράξει αυτό που πρέπει. Να αντισταθεί στην κυρίαρχη πολιτική, να στείλει στην ανεργία τούς εταίρους του δικομματισμού και την πολιτική τους και να επιταχύνει εξελίξεις προς όφελός τους, που θα φέρουν τη σφραγίδα μιας λαϊκής ετυμηγορίας υπαγορευμένης από τα λαϊκά συμφέροντα.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ