Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ελληνικά» τα κοινοτικά πλοία

Ανοίγει πλέον και επίσημα ο δρόμος άρσης του καμποτάζ για τα πλοία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς θα θεωρούνται ελληνικά! Το σχετικό ΠΔ κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Ουσιαστικά, η κυβέρνηση εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, προτού ακόμη τεθεί σε εφαρμογή ο κοινοτικός κανονισμός για την οριστική άρση του καμποτάζ, που είναι η αποκλειστική εκμετάλλευση των θαλάσσιων συγκοινωνιών της χώρας μας από πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα.

Το ΠΔ καταργεί το άρθρο 5 του ΝΔ 187/73 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, που καθορίζει ότι ως ελληνικά πλοία αναγνωρίζονται μόνο αυτά που ανήκουν κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 50% σε Ελληνες υπηκόους ή ελληνικά νομικά πρόσωπα, των οποίων τα κεφάλαια ανήκουν σε Ελληνες υπηκόους.

Ετσι, τώρα, θα αναγνωρίζονται ως ελληνικά πλοία και αυτά που ανήκουν σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50% σε υπηκόους ή εταιρίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να διευκρινίσουμε ότι οι νέες ρυθμίσεις γίνονται στα πλαίσια εναρμόνισης της χώρας μας με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ