Σάββατο 13 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κράτος εν κράτει οι τράπεζες

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν ενημερώνουν τους πελάτες τους ούτε γι' αυτά που οι ίδιες έχουν «δεσμευτεί»

Ούτε τα στοιχειώδη ως προς την ενημέρωση των υποψήφιων πελατών τους, τα οποία οι ίδιες έχουν προσδιορίσει και προσυπογράψει, δεν τηρούν οι τράπεζες, τα οποία σε κάθε περίπτωση δεν τις εμποδίζουν να καταληστεύουν τους καταναλωτές. Αυτό προκύπτει από την πανευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Ινστιτούτο Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Γερμανίας σε 722 υποκαταστήματα τραπεζών σε 11 κράτη μέλη. Για την Ελλάδα την έρευνα πραγματοποίησε η Ενωση Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) σε 34 τυχαία επιλεγμένα καταστήματα τραπεζών που έχουν προσυπογράψει τη λεγόμενη ευρωπαϊκή συμφωνία για έναν εθελοντικό κώδικα συμπεριφοράς για τα στεγαστικά δάνεια.

Από την έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ προέκυψε ότι το 26,5% των τραπεζών δεν έδωσε τις απαιτούμενες πληροφορίες. Ακόμα, όμως, και από εκείνες που παρείχαν γενικές πληροφορίες αυτές ήταν ελλιπείς και δεν ακολουθούσαν τα όσα ορίζει ο σχετικός κώδικας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, όπως στο κόστος του δανείου ή τη δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής τα ποσοστά μη τήρησης ήταν διπλάσια ή και τριπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού. Να σημειωθεί ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το 53% των τραπεζών δεν έδωσε τις απαιτούμενες γενικές πληροφορίες, ενώ από το 47% που τις έδωσε το 20% τις έδωσε αφού ζητήθηκαν.

Επιπλέον, όσον αφορά τις εξατομικευμένες πληροφορίες στις οποίες πρέπει να δίνονται εγγράφως και να είναι προσαρμοσμένες στην κάθε περίπτωση, από την έρευνα προέκυψε ότι το ένα στα τρία τραπεζικά υποκαταστήματα δεν έδωσε πληροφορίες καίριες για τον καταναλωτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ