Σάββατο 13 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
Σταθερά στο... ύψος τους

Σχεδόν αμετάβλητες παρέμειναν οι προσδοκίες των επιχειρηματιών για το μήνα Φλεβάρη. Οπως προκύπτει από το σχετικό δείκτη που αποτυπώνει τις προσδοκίες των επιχειρηματιών, μολονότι ο προηγούμενος μήνας ήταν η ακμή της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, δεν αποτέλεσε στοιχείο για την κάμψη των θετικών προβλέψεων για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Το στοιχείο αυτό, καταδεικνύει σε ένα μεγάλο βαθμό πως, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα καταλάμβανε την εξουσία, το μεγάλο κεφάλαιο δεν επηρεάζεται αφού η ασκούμενη πολιτική παραμένει η ίδια. Παρά όμως τη γενική εκτίμηση, εκφράζονται ανησυχίες για τον τομέα των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου, αφού η πορεία των πωλήσεων επηρεάζεται άμεσα από την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Στους δύο τομείς που προαναφέρθηκαν, στον πρώτο ο σχετικός δείκτης παραμένει σταθερός, ενώ ο δεύτερος καταγράφει μικρή πτώση.

Σύμφωνα με τη σχετική μηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών στην Ελλάδα, διαμορφώθηκε στις 99,8 μονάδες, έναντι των 99,1 μονάδων το Γενάρη. Σε επίπεδα Ευρωζώνης όπως και στην ΕΕ οι αντίστοιχοι δείκτες παρέμειναν αμετάβλητοι (96,0 και 96,7 αντίστοιχα).

Στη βιομηχανία, βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων για την πορεία των δραστηριοτήτων τους, οδήγησε σε ελαφρά άνοδο του δείκτη. Η βελτίωση του κλίματος οφείλεται στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις που διατυπώνονται για την παραγωγή, τις πωλήσεις και τις εξαγωγές, ενώ σύμφωνα με τις επιχειρήσεις οι παραγγελίες τους προσεγγίζουν το κανονικό για την εποχή επίπεδο.

Στις κατασκευές ο σχετικός δείκτης διατηρήθηκε στα επίπεδα του Γενάρη και η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις πιο θετικές εξελίξεις για την απασχόληση, οι οποίες όμως αντισταθμίστηκαν από τις συγκρατημένες εκτιμήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα. Εκτιμάται ότι η πορεία των εργασιών θα επιβραδυνθεί και ως βασικοί παράγοντες αναφέρονται οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η ανεπάρκεια χρηματοδότησης και η χαμηλή ζήτηση.

Στον τομέα του λιανικού εμπορίου ο σχετικός δείκτης υποχώρησε έναντι του Γενάρη. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις και προβλέψεις για τις πωλήσεις του επόμενου διαστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ