Σάββατο 13 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συναίνεση με την επιδιαιτησία της ΕΕ

Αλλοθι τα ελλείμματα του προϋπολογισμού που άφησε η προηγούμενη διαχείριση

Με την επιδιαιτησία της ΕΕ και το άλλοθι των κοινοτικών ελέγχων πάνω στα κονδύλια του προϋπολογισμού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών επιχειρεί - σε αυτή τη φάση - να επεκτείνει το κλίμα συναίνεσης και πέρα από την επιτευχθείσα συμφωνία με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το κλίμα αυτό συντηρείται και από τη συζήτηση που άνοιξε για το «πραγματικό» ύψος του ελλείμματος που είχε ο προηγούμενος προϋπολογισμός, του 2003. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τα επίσημα στοιχεία που αφορούν στο κλείσιμο του προϋπολογισμού για το 2003. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της ΝΔ προεκλογικά τα ζητούσε επίμονα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προκαλεί μάλιστα εντύπωση ότι τα στοιχεία αυτά δε δημοσιοποιήθηκαν ούτε αυτή τη βδομάδα, που ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο Οικονομικών η νέα πολιτική ηγεσία της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες που «διαρρέουν» από τη σημερινή πολιτική ηγεσία κάνουν λόγο για αύξηση του ελλείμματος «στα όρια του 3% του ΑΕΠ», κάτι που εάν και εφόσον ευσταθεί ανοίγει διάπλατα την πόρτα στους κοινοτικούς ελεγκτές. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να αξιοποιήσει και τις όποιες αλχημείες της προηγούμενης διαχείρισης προκειμένου να πείσει για την «ανάγκη» περιστολής των δαπανών του φετινού προϋπολογισμού, που, σύμφωνα με τους ίδιους, «βρίσκεται στον αέρα». Οι συγκεκριμένες αντιλαϊκές στοχεύσεις υπηρετούνται από την επιχείρηση δημιουργίας κλίματος συναίνεσης τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο (με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τους πρώην υπουργούς) όσο και στο επίπεδο των λεγόμενων κοινωνικών εταίρων, ο διάλογος με τους οποίους ξεκινά από την ερχόμενη βδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, συναντήθηκε χτες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνα. Και οι δύο ήταν εξαιρετικά φειδωλοί στις δηλώσεις τους, με τον υπουργό να δηλώνει ότι συζητήθηκε η «πορεία της οικονομίας και τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας με το δημόσιο και πολλά άλλα θεσμικά θέματα». Στο πλαίσιο των «ενημερωτικών επαφών» και του άριστου κλίματος ανάμεσα στην πρώην και στη σημερινή κυβέρνηση έγινε χτες συνάντηση του πρώην υφυπουργού Οικονομίας, Χρ. Πάχτα, με τον αντικαταστάτη του, Χρ. Φώλια. Ο πασίγνωστος πλέον πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωνε ότι η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και ότι το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έχει «εθνικό χαρακτήρα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ