Κυριακή 21 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συμβολισμός και αφαίρεση

«Heure matinale», 1998, πολύχρωμος μπρούντζος
«Heure matinale», 1998, πολύχρωμος μπρούντζος
Στη δημιουργία της σημαντικής Ελληνίδας γλύπτριας και ζωγράφου Σοφίας Βάρη είναι αφιερωμένη η έκθεση που φιλοξενείται έως 2 τις του Μάη στο Μουσείο Μπενάκη. Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος του Μουσείου με στόχο την προβολή του έργου Ελλήνων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα πανόραμα των πιο πρόσφατων αναζητήσεων της καλλιτέχνιδας, το οποίο περιλαμβάνει έργα γλυπτικής μικρών και μεγάλων διαστάσεων, ζωγραφικής - λάδια, ακουαρέλες, κολάζ, μεικτές τεχνικές - δημιουργίες σε χαρτί και μουσαμά, καθώς και κοσμήματα από ασήμι, χρυσό, έβενο και ημιπολύτιμους λίθους.

Γεννημένη στη Βάρη της Αττικής, απ' όπου και το καλλιτεχνικό της όνομα, η Σοφία Βάρη κάνει σπουδές ζωγραφικής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Την καλλιτεχνική της ταυτότητα τη διαπλάθει στο Παρίσι της δεκαετίας του '60, όπου οργανώνει το πρώτο της εργαστήριο και ζωγραφίζει το περίφημο τρίπτυχο «Adam et chasses du Paradis» (σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη). Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 ασχολείται με τη γλυπτική και λίγα χρόνια αργότερα αρχίζει να κατασκευάζει τα πρώτα της κοσμήματα. Η άντληση έμπνευσης ιδίως από τους πολιτισμούς που άνθισαν στην Κεντρική και στη Νότια Αμερική την απελευθερώνει από τους κανόνες της ακαδημαϊκής απεικόνισης, οδηγώντας τη στη δημιουργία γλυπτών συνθέσεων οι οποίες διεγείρουν τη φαντασία του θεατή.

Το σημείο καμπής στην καλλιτεχνική της πορεία ανιχνεύεται στα τέλη της δεκαετίας του '80. Οπως σημειώνει ο μελετητής του έργου της Λ. Καπρίλε, «είναι προφανές το πέρασμα από την αρμονική και τη συμπαγή ισορροπία που πρότεινε ο Αρπ, στην παρα-μορφική ανάκτηση του Μουρ και την ακόλουθη και αποφασιστική επεξεργασία και των δύο. Κατακτώντας στιγμιαία εναέριες αιωρήσεις σφαιρών και αναστατώσεις αιχμαλωτισμένες μέσα στο χρόνο». Τη δεκαετία του '90, σηματοδοτεί η συστηματική πλέον ενασχόληση της Σ. Βάρη με τη γλυπτική και μάλιστα σε δημιουργίες μεγάλων διαστάσεων. Ακολουθούν ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής, καθώς και τιμητικές διακρίσεις και βραβεία σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις.

«Diaboliser», 2002, ακουαρέλα και κολάζ σε μουσαμά
«Diaboliser», 2002, ακουαρέλα και κολάζ σε μουσαμά
«Η Σοφία Βάρη», σημειώνεται στον καλαίσθητο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση (συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη και των εκδόσεων Αδάμ), «έχει κλασική παιδεία, λόγω της καταγωγής της, και η τέχνη της έχει αφετηρία το συμβολισμό, ο οποίος στη συνέχεια εξελίχθηκε σε αφαίρεση, αν και η καλλιτέχνις διατήρησε την "ιδέα" της μορφής στις κομψά ρωμαλέες και σφιχτές συνθέσεις της. Δημιουργεί τα γλυπτά της σε συνδυασμό με έναν αρμονικό γεωμετρικό δυναμισμό που εξερευνά αισθητικές εκφράσεις μεγάλου εικαστικού βάρους και δημιουργικής ισχύος».

Οπως αναφέρει η δημιουργός, «πιστεύω ότι ένας αφηρημένος καλλιτέχνης μπορεί να είναι πειστικός μόνο αν είναι παραστατικός. Κι αυτό στο βαθμό που καθοδηγείται από την έρευνα για μια επική σύνθεση, ελαφρά δραματική αλλά πάντα αρμονική. Η Τέχνη πρέπει να αποπνέει μια αίσθηση γαλήνης και ομορφιάς, πρέπει να έχει θεραπευτικές και αισθητικές ιδιότητες, δεν πρέπει να είναι επιθετική ή βίαιη».

Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου, αλλά στην είσοδο του Μουσείου εκτίθεται το μνημειώδες γλυπτό της «Plenitude de l'air», ενώ στο αμφιθέατρο προβάλλεται ταινία με θέμα τη ζωή και το έργο της δημιουργού. Η ταινία γυρίστηκε με αφορμή την έκθεση, σε σκηνοθεσία της Εύας Στεφανή. Κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας αυτής παρουσίασης, το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα (Πέμπτη και Παρασκευή) για μαθητές των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-3671.043 και 210-3671.044.


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκαίνια για την έκθεση Γλυπτικής (2022-10-11 00:00:00.0)
Εκθεση γλυπτικής στο Βυζαντινό Μουσείο (2019-10-01 00:00:00.0)
Γνωρίζοντας τον γλύπτη Ντεγκά (2010-01-10 00:00:00.0)
Πολυσχιδής δημιουργία (2009-04-18 00:00:00.0)
Ανθρωποκεντρική τέχνη κλασικής αντίληψης (2002-01-20 00:00:00.0)
Εορταστικός «Αιγόκερως» (2001-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ