Κυριακή 21 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Οι πολυεθνικές αξιώνουν, το συμβούλιο κορυφής επικυρώνει

Το πλαίσιο ρυθμίσεων που προωθείται για «ανάληψη ταχείας δράσης» στην αγορά εργασίας

Motion Team

-- «Η νέα Επιτροπή πρέπει να πετύχει μια "δραματική" στροφή στις οικονομικές επιδόσεις».

-- «Το 2004 παρουσιάζει μια τελευταία ευκαιρία "για να ξαναμπούμε στο παιχνίδι"».

-- «Οι οικονομικές περιοχές πέρα από την Ευρώπη έχουν ανταποκριθεί γρηγορότερα στην αλλαγή και προσφέρουν τώρα ένα καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό και ελκυστικές νέες αγορές».

Οι τρεις προαναφερόμενες διαπιστώσεις - εντολές ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Στρογγυλό Τραπέζι (ERT), την ένωση των 45 μεγάλων πολυεθνικών της ΕΕ, και περιέχονται στην επιστολή που στέλνει το ERT προς τη Σύνοδο Κορυφής, που γίνεται στις Βρυξέλλες στις 25-26 Μάρτη.

Σε ανάλογο ύφος οι μεγάλοι της ΕΕ παραθέτουν τις εκτιμήσεις τους για το «υψηλό εργατικό κόστος», τους «υπερβολικούς κανονισμούς» και την «απουσία κατάλληλων συνθηκών για ανταγωνιστικές επενδύσεις».

Ευθέως απειλούν ότι «το 2004 επιταχύνεται η διαδικασία στροφής των κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Κίνα και την Ιαπωνία».

Το κείμενο του ERT, υπενθυμίζει ποιος είναι το αφεντικό στην ΕΕ και επί της ουσίας καθορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται η Σύνοδος Κορυφής. Οι 45 πολυεθνικές έχουν κάθε λόγο - από τη σκοπιά τους - να πιέζουν καθώς από το 1992 είχαν καθορίσει επακριβώς τι πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας της ΕΕ, με την περίφημη «Λευκή Βίβλο για την Ανάπτυξη, την Ανταγωνιστικότητα και την Απασχόληση», για την οποία τόσο περήφανος δήλωνε τότε ο Ντελόρ και οι εδώ ντόπιοι υποστηρικτές του (σ.σ. O «Ρ» είχε αποκαλύψει από τότε ότι το κείμενο της «Λευκής Βίβλου» ήταν πιστό αντίγραφο του αντίστοιχου κειμένου του ERT).

Σ' αυτή την κατεύθυνση στο κεντρικό κείμενο της επικείμενης συνόδου («προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, μεταρρυθμίσεις για τη διευρυμένη ένωση» COM 29/2004/f) μετά τη διαπίστωση ότι υπάρχει καθυστέρηση στους στόχους που είχαν τεθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας το 2000, καθορίζονται τρεις τομείς «για ανάληψη ταχείας δράσης»:

  • Προτεραιότητα στην εκπαίδευση και την κατάρτιση
  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
  • Παράταση επαγγελματικού βίου.

Στην ειδικότερη αναφορά για τις προτεραιότητες του 2004, δίνεται τίτλος «έμφαση στις επενδύσεις, στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση».

Εκεί υπενθυμίζεται η έκθεση της ομάδας Βιμ Κοκ και τονίζεται ότι:

«Για να βελτιωθούν η παραγωγικότητα και η απασχόληση τα κράτη - μέλη και οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση και να δώσουν προτεραιότητα: στην αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και στην προσέλκυση περισσοτέρων ατόμων στην αγορά εργασίας».

1. Για την εκπαίδευση τονίζεται:

«Το εαρινό συμβούλιο πρέπει να δώσει αποφασιστική ώθηση στις επενδύσεις που γίνονται στην εκπαίδευση και την κατάρτιση».

Οι σχετικές ενέργειες πρέπει να εστιαστούν:

  • Αύξηση της συμβολής του ιδιωτικού τομέα μέσω ειδικών μέτρων παρότρυνσης (κινήτρων)
  • Ενίσχυση της διά βίου εκπαίδευσης
  • Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εθνικών συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Ειδικότερα τα κράτη - μέλη πρέπει:

-- «Να αυξήσουν το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της δημόσιας στήριξης στις ιδιωτικές επενδύσεις (επιχορηγήσεις, φορολογικά κίνητρα, μηχανισμοί εγγυήσεων και υποστήριξης σε ταμεία επιχειρηματικού κεφαλαίου)».

-- Να αρχίσουν να εφαρμόζουν από το 2005 εθνικές στρατηγικές για τη διά βίου εκπαίδευση.

2. Για την προσαρμοστικότητα ισχύει η πάγια εντολή:

-- «Αφαιρέστε τα εμπόδια στη μερική απασχόληση και στην ανάπτυξη της προσωρινής εργασίας».

3. Στο ζήτημα της παράτασης του επαγγελματικού βίου το τελικό κείμενο που υιοθετείται είναι αποκαλυπτικό:

«Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η παράταση του επαγγελματικού βίου των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας μέσω της ευρύτερης μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, καθώς και να εκσυγχρονιστούν τόσο τα συνταξιοδοτικά συστήματα όσο και τα συστήματα πρόληψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ούτως ώστε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής με καλή κατάσταση υγείας». Δηλαδή λένε ότι χρειάζονται υγιείς ηλικιωμένους, όχι για να ζουν καλύτερα, αλλά για να μπορούν να τους εκμεταλλεύονται περισσότερα χρόνια!

Εδώ τα κράτη και οι «κοινωνικοί εταίροι» αναλαμβάνουν ειδικά καθήκοντα:

-- Να καταργήσουν τα οικονομικά αντικίνητρα που αποτρέπουν τους εργαζόμενους από το να συνταξιοδοτούνται σε μεγαλύτερη ηλικία και τους εργοδότες από το να προσλαμβάνουν και να διατηρούν στις επιχειρήσεις τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας.

Διά ταύτα:

  • Να θεσπιστούν ειδικά συστήματα φορολογικών κινήτρων.
  • Να αναπροσαρμοστεί η νομοθεσία περί απασχόλησης και συντάξεων.
  • Να προωθήσουν την πρόσβαση όλων στην κατάρτιση, ειδικά για τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι υποεκπροσωπούνται στην κατάρτιση.
  • Να βελτιώσουν την ποιότητα της εργασίας, με στόχο την παροχή ενός ελκυστικού και ευπροσάρμοστου εργασιακού περιβάλλοντος (...) περιλαμβανομένης της παροχής δυνατοτήτων εργασίας μερικής απασχόλησης.

Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για «υγιείς ηλικιωμένους στην αγορά εργασίας» δίνεται κατεύθυνση στην Επιτροπή:

  • Να εξετάσει τις δυνατότητες ένταξης της δημόσιας υγείας στη στρατηγική της Λισαβόνας ως το 2005, ως συμβολή στην οικονομική μεγέθυνση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τέλος, οι «κοινωνικοί εταίροι» εντέλλονται:

«Να συγκεκριμενοποιήσουν τη δέσμευσή τους για μια νέα ευρωπαϊκή συνεργασία για την αλλαγή στην Ευρώπη, με στόχο την υποστήριξη της ανάπτυξης και την επιτάχυνση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας».

Για την Ελλάδα έχει σημασία να εντοπιστεί το γεγονός ότι η χώρα εγκαλείται για:

-- «καθυστερήσεις στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης» και γιατί δεν έχει διασφαλιστεί ακόμα ο ουσιαστικός ανταγωνισμός στον τομέα της ενέργειας. Ενώ την ίδια ώρα καταγράφεται για την Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στην παραγωγικότητα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Από το δεδομένο ότι οι στόχοι τίθενται για υλοποίηση ως τον Μάρτη του 2005 προκύπτει ότι και στην Ελλάδα πρέπει να αναμένονται κι άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις - ανατροπές στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα.


Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ