Κυριακή 21 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Εαρινή αιματηρή ισημερία

Εγινα πενήντα χρόνων σύντροφοι χτες, μια μέρα πριν από την αιματηρή εαρινή ισημερία, τη χειρότερη του 21ου αιώνα. Μετράω, και μου μένουν λιγότερα απ' αυτά που θα ήθελα, τα χρόνια τα κόκκινα, τα πιο γόνιμα της ζωής μου, τα πιο νεανικά στην ουσία της ανθρωπιάς τους, για ν' αφιερώσω σε αγώνες τίμιους και ειλικρινείς στην τεράστια δημιουργική εργατική τάξη της πατρίδας και του κόσμου. Είναι όμως τέτοιος πολλαπλασιαστικής ισχύος η συντροφικότητα που λες και μεγαλώνει τις μέρες όσο μεγαλώνουν οι αγώνες, που λες κι εξαφανίζει το σκοτάδι της νύχτας καθώς θεριεύουν τα όνειρα κι ο ύπνος μυρίζει πυρκαγιά.

Ξέρω, αυτά είναι προσωπικά συναισθηματικά πράματα, δεν ταιριάζουν σε κομμουνιστές... Μόνο που το επιχείρημα αυτό το σιδερένιο δεν το χρησιμοποιούν ποτέ οι ίδιοι οι κομμουνιστές αλλά οι ταξικοί τους αντίπαλοι, οι ιδιοτελείς και οπορτουνιστές «αριστεροί» κι οι τρομοκρατημένοι ορθολογιστές. Γιατί θέλουν τους κόκκινους στοιχειά της φύσης, ανθρώπους που δεν πονάνε, δε γελάνε, δεν παθιάζονται, δεν ενθουσιάζονται, δεν τραγουδάνε, δεν πενθούν, δεν κλαίνε.

Οχ! Τι φριχτή που είναι η προσγειωμένη σύγχρονη άποψη ορέ σύντροφοι γι' αυτή την άνοιξη. Δυσβάσταχτη και αποτρόπαιη σαν τα σχέδια τα εξυφασμένα τους ατέλειωτους ιμπεριαλιστικούς χειμώνες. Σχέδια για προληπτικούς πολέμους όπου Γης. Για καταπατημένες χώρες και υποδουλωμένους λαούς. Για κατασκευασμένους τρομοκράτες και κολασμένους σωτήρες. Για ακόλαστους οδοστρωτήρες της λογικής και της καρδιάς.

Μετράω χρόνια, τα κεριά της φρίκης που ανάβει το ΝΑΤΟ στην τούρτα κόλασης του κόσμου. Η πιο καθιερωμένη εικόνα της τελευταίας πενταετίας από τότε που το μόρφωμα συμφερόντων με το βαρύγδουπο τίτλο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο έγινε 50 χρόνων, το 1999, είναι του χεσμένου απ' το φόβο του Ράμπο. Σέρνεται στην ιρακινή έρημο, έρπει στα σέρβικα χωριά του Κοσσόβου, πετάει σα μολυσμένο κουνούπι πάνω απ' τις αφγανικές σπηλιές, προσποιείται τον τουρίστα στις βορειοαφρικάνικες ακτές και του επενδυτή στις φυτείες κοκαΐνης στη νοτιοαμερικάνικη ήπειρο. Δοξάζει τους κυρίους του με τις φρικωδίες μιας Μαδρίτης, χασκογελάει όταν Τσετσένοι τινάζονται μαζί με τις ρώσικες εργατικές πολυκατοικίες στον αέρα και σκέφτεται την Ολυμπιάδα του 2004 σαν τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση κι επίδειξη μιλιταριστικής υπερτεχνολογίας όλων των εποχών.

Σβήνω κεράκια και μου φαίνονται αμέτρητα, σαν τις εστίες οδύνης, λιμού, λοιμού, σεισμού και καταποντισμού για να θυμηθώ και τον αρτιότερο ορισμό του πολέμου που διδάχτηκα στη νομική. Ονειρεύομαι πως κλείνω τα μάτια μου και τ' ανοίγω για τελευταία φορά όταν ο κόσμος λάμπει ειρηνικός κι αλληλέγγυος, κατακόκκινος συνειδητά, έχοντας επιλέξει να ζει αντί να πεθαίνει καταναλώνοντας την ιστορία του ωσάν φτηνό φαρμάκι. Τα όνειρα αυτά που ομορφαίνουν τα πενήντα μου τα χρωστάω στο κόμμα γιατί άντεξε στο χρόνο κι είχε πού να με οδηγήσει η καρδιά κι η εμπειρία μου. Τα επόμενα, όπως και κάθε άνοιξη γενέθλια, τα προτιμώ χρωστούμενα σε δράσεις και σκέψεις, αγάπες και πάθη, υγεία και δύναμη, ώστε τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα για τα παιδιά χωρίς βαρίδια. Είναι μεγάλη υπόθεση σύντροφοι να μη λες ποτέ χρόνια πολλά στη μοναξιά και να είναι τα γενέθλια μια απλώς καινούρια φορεσιά στα νιάτα των αγώνων. Ισημερία σήμερα. Για όλους κι όλες.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ