Τετάρτη 31 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΜΕ
Εναλλαγή προέδρου από τη ΔΑΚΕ στον ΣΥΝ

Σε ρόλο «χρυσής εφεδρείας» και πάλι η παράταξη του ΣΥΝ. Αναγκαία όσο ποτέ η οργάνωση των αγώνων των εκπαιδευτικών μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ

Η προσυμφωνημένη εναλλαγή στη θέση του προέδρου της ΟΛΜΕ από τη ΔΑΚΕ στη «Συνεργασία» οριστικοποιήθηκε χτες μετά την παραίτηση του προέδρου για να αναλάβει θέση στον κυβερνητικό μηχανισμό. Οι δύο παρατάξεις μοίρασαν μεταξύ τους τις θέσεις στο προεδρείο, που διαμορφώνεται ως εξής: Πρόεδρος Γρ. Καλομοίρης, αντιπρόεδρος Θ. Καρλαύτης, γενικός γραμματέας Δημ. Γιώργας, ταμίας και ειδικός γραμματέας Θ. Κοτσιφάκης και οργανωτικός γραμματέας Ανδρ. Καλδής.

Ετσι, για μια ακόμα φορά, η παράταξη του ΣΥΝ επιβεβαιώνει το ρόλο της ως «χρυσής εφεδρείας» και στηρίγματος του κυβερνητικού συνδικαλισμού και της πολιτικής του δικομματισμού, που εκφράστηκε με την ενίσχυσή της με μία ψήφο από την ΠΑΣΚΕ για να αντιπροσωπευτεί στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, αλλά και τις συνεργασίες πότε με την ΠΑΣΚΕ πότε με τη ΔΑΚΕ σε διάφορα σωματεία, τη στιγμή που φωνάζει υποκριτικά κάθε φορά πριν τις εκλογές για «ενότητα της Αριστεράς».

«Η προγραμματική συμμαχία ΔΑΚΕ-"ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ" στην ΟΛΜΕ με την ανελλιπή στήριξη της παράταξης της "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ" κρατάει 7 χρόνια με το πρόσχημα της δήθεν αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τώρα όμως, με κυβέρνηση τη ΝΔ, αποκαλύπτεται και στον πιο αφελή ότι ο ομφάλιος λώρος που τις συνδέει είναι οι στρατηγικές επιλογές της ΕΕ, ο "μονόδρομος" της ΟΝΕ και η γραμμή της συναίνεσης και του "κοινωνικού διαλόγου" που ακολουθούν, μαζί με την ΠΑΣΚΕ, στα συνδικάτα», σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σχολιάζοντας τις χτεσινές εξελίξεις. Υπενθυμίζει δε ότι η πλειοψηφία ΔΑΚΕ, «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», με τη στήριξη της «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ» και συμφωνία της ΠΑΣΚΕ, διαμόρφωσε από κοινού θέσεις που υιοθετήθηκαν αυτούσια στο πρόγραμμα της ΝΔ και δίνουν άλλοθι στη σημερινή κυβέρνηση να προωθήσει πιο γρήγορα και εύκολα τις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, υποστηρίζοντας ότι υλοποιεί τις θέσεις του εκπαιδευτικού κλάδου.

Διέξοδος οι αγώνες στις γραμμές του ΠΑΜΕ

Στη χτεσινή συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ κατέθεσε πρόταση για συγκρότηση προεδρείου σε αντιπροσωπευτική βάση, χωρίς αποκλεισμούς, σημειώνοντας ότι «η πρόταση αυτή, που δεν αναιρεί βέβαια τον παραπάνω συναινετικό χαρακτήρα της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ και δεν απαιτεί κανενός είδους πολιτική-προγραμματική συμμαχία μεταξύ των παρατάξεων, απαντά στην ανάγκη να λειτουργήσει το συνδικάτο».

Σε δήλωση σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Η αλλαγή προέδρου και η ανασυγκρότηση συνολικά του ΔΣ της ΟΛΜΕ γίνεται λίγες μέρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. Το πρόγραμμα και η ιστορία της ΝΔ, είτε ως κυβέρνησης, είτε ως αντιπολίτευσης, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες και εφησυχασμό. Πολιτική της ΝΔ, όπως και τόσα χρόνια του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ηγεσίας του ΣΥΝ, είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας».

Σημειώνει επίσης ότι τα πρώτα μέτρα της νέας υπουργού Παιδείας σχετικά με τις εξετάσεις και η πρώτη συνάντησή της με το ΔΣ της ΟΛΜΕ επιβεβαιώνουν ότι θα συνεχιστεί η ίδια αντιεκπαιδευτική πολιτική. «Η αντιμετώπιση της αντεργατικής επίθεσης απαιτεί οργάνωση, ισχυρό συνδικάτο, ταξικά προσανατολισμένο, που θα αντιπαλεύει και θα αμφισβητεί συνολικά αυτή την πολιτική και θα διεκδικεί στόχους πάλης, αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες μορφωτικές, κοινωνικές, οικονομικές ανάγκες μας. Ενας τέτοιος στόχος-αίτημα είναι, για παράδειγμα, η κατάργηση του διπλού επιλεκτικού σχολικού δικτύου και η καθιέρωση του ενιαίου 12χρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου για όλους». Η ενημέρωση, η συσπείρωση και η οργάνωση των αγώνων μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, η αλλαγή συσχετισμών και η ενίσχυση της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ είναι μονόδρομος για την απόκρουση της νέας επικείμενης αντιλαϊκής επίθεσης και τη διεκδίκηση στόχων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες μορφωτικές, κοινωνικές, οικονομικές ανάγκες του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ