Τετάρτη 31 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Το δρόμο του αγώνα δείχνουν οι ταξικές δυνάμεις

Η μόνη αποδεκτή λύση για τους συμβασιούχους είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις, τόνισαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της ΑΔΕΔΥ, Δ. Αγκαβανάκης και Μπ. Βορτελίνος κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ με θέμα τα ζητήματα που θα τεθούν στο μεθαυριανό Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ). Ενώ κατήγγειλαν το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΣΥΝ και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις τους που εμπαίζουν τους συμβασιούχους κάνοντας σημαία την κοινοτική Οδηγία 70/1999 και το Σύνταγμα.

Η κοινοτική Οδηγία, τόνισαν, δεν υποχρεώνει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αντιθέτως οδηγεί στη γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας. Ακόμα υπογράμμισαν ότι αποτελεί καθαρό εμπαιγμό να χρησιμοποιούν ως δικαιολογία ότι το Σύνταγμα απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων τη στιγμή που οι ίδιοι ψήφισαν τη σχετική απαγόρευση.

Στη συνέχεια επισήμαναν ότι το ΓΣ πρέπει να ασχοληθεί με τα αποτελέσματα της Εαρινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες που προωθούν την παράταση του εργάσιμου βίου, τη γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας και άλλα. Με στόχο την προετοιμασία των εργαζομένων, την οργάνωση των αγώνων τους. Τέλος, τόνισαν ότι το ΓΣ πρέπει να προγραμματίσει κλιμακούμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τις εργασιακές, οικονομικές και ασφαλιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο. Μάλιστα, ανέφεραν ότι οι ταξικές δυνάμεις αδιαφορούν πλήρως για το νόμο που απαγορεύει στο δημόσιο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ότι θα καταθέσουν ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων με οικονομικά και άλλα αιτήματα.

Από τη μεριά τους ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ), βαδίζοντας σταθερά στη γραμμή της συναίνεσης, είτε δεν αναφέρθηκαν καθόλου στις αντεργατικές κατευθύνεις της Συνόδου και της ανάγκης για αγωνιστικές κινητοποιήσεις είτε αφιέρωσαν πολύ λίγο χρόνο. Κυρίως αναλώθηκαν με τα ζητήματα της διαφθοράς και διαφάνειας στο δημόσιο, διάφορες συναντήσεις και συσκέψεις κ.ά. Για τους συμβασιούχους η ΠΑΣΚΕ και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» μίλησαν και πάλι για την κοινοτική Οδηγία. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης», Ηλίας Βρετάκος, παραδέχτηκε τελικά ότι η κοινοτική Οδηγία είναι αόριστη και επομένως «μπορεί να κάνει παιχνίδι οποιοσδήποτε». Ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ άφησε να εννοηθεί ότι η παράταξή του δε συμφωνεί με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ