Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στου Φιλοπάππου χωρίς εισιτήριο

«Δεν αφορά την περίπτωση του αρχαιολογικού χώρου του Φιλοπάππου» η επιβολή εισιτηρίου σε οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους ή μεμονωμένα μνημεία που προβλέπει σχετική υπουργική απόφαση του περασμένου Γενάρη, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Το ΥΠΠΟ, απατώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, σημειώνει ότι «η περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου και η τοποθέτηση θυρών αποσκοπούν μόνο στην περιφρούρηση των διάσπαρτων αρχαιοτήτων της περιοχής και ουδεμία πρόθεση υπήρξε ποτέ από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού να επιβληθεί εισιτήριο στην εν λόγω περιοχή, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και από τους ελάχιστους πυρήνες πρασίνου της πόλης μας - στοιχείο που την καθιστά πόλο έλξης των περιοίκων και χώρο περιπάτου και αναψυχής».

Διευκρινίζει «ότι η υπ' αριθ. ΥΠΠΟ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/25/4746/23.1.2004 Υπουργική Απόφαση "Περί Προσβάσεως και Χρήσης Μνημείων, Αρχαιολογικών Χώρων και Ιστορικών Τόπων" (Φ.Ε.Κ. 88/Β/23.1.2004) και συγκεκριμένα το άρθρο 1, παρ. 3, με το οποίο γίνεται νύξη για την επιβολή εισιτηρίου σε οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους ή μεμονωμένα μνημεία, δεν αφορά την περίπτωση του αρχαιολογικού χώρου του Φιλοπάππου». Καταλήγει ότι «το ειδικότερο πλαίσιο λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου θα καθοριστεί με βάση την κείμενη νομοθεσία από τις αρμόδιες Διευθύνσεις και την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ».

Να θυμίσουμε ότι η περίφραξη του Φιλοπάππου έγινε στο πλαίσιο της «Ενοποίησης» των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας και η σχετική μελέτη είχε βρει αντιρρήσεις στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά στην καγκελόφραξη, αφού αυτή θα συνέβαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Αθήνας, σε έναν χώρο που ανέκαθεν ήταν ταυτισμένος με τις ελάχιστες διεξόδους των Αθηναίων για μια απλή βόλτα. Πέρα από το γεγονός ότι τα κάγκελα δεν παραπέμπουν σε κανενός είδους «ενοποίηση»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ