Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΙΡΑΚ
«Ξέφραγο αμπέλι»

«Ράμπο» ποζάρει σε μνημείο της Ουρ
«Ράμπο» ποζάρει σε μνημείο της Ουρ
Την ώρα που ο πόλεμος στο Ιράκ εξακολουθεί να μαίνεται, η λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας συνεχίζεται με αμείωτους και συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του «Ρόιτερ», που αναμεταδίδει το ΑΠΕ, «σε όλο το Νότιο Ιράκ, συχνά μέσα στην ησυχία της νύχτας, οι τυμβωρύχοι και οι κλέφτες των ναών συστηματικά λεηλατούν αρχαίους θησαυρούς, που παρέμεναν κρυμμένοι για χιλιάδες χρόνια».

Πρόκειται για ένοπλες συμμορίες, που «χρησιμοποιώντας αξίνες και σκάβοντας μέσα στη νύχτα με αυτοσχέδιες λάμπες, ψάχνουν στις αμμώδεις περιοχές στις όχθες του ποταμού Ευφράτη για να εξαφανίσουν μυστηριωδώς ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης των σουμεριανών δυναστειών πριν από 5.000 χρόνια».

Η «εξαφάνιση» των κινητών ευρημάτων ακολουθείται από την καταστροφή των ακινήτων αρχαίων, όπως αρχαίων ναών, παλατιών και τάφων, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο πολιτισμικό έγκλημα, αφού διαλύουν κάθε πειστήριο για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Αυτό σημαίνει πως «καθώς οι αρχαιολόγοι δε γνωρίζουν ακριβώς τι υπήρχε εκεί, κανένας κατά πάσα πιθανότητα δε θα μάθει τι έχει χαθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι ληστές κλέβουν την ιστορία, πριν ακόμη αυτή ανακαλυφθεί».

«Είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Αμπντούλ Αμίρ Χαμντάνι, διευθυντής Αρχαιοτήτων στην επαρχία Δικάρ, καθώς επιθεωρούσε νέες λεηλασίες στο Ντούμπρουμ, έναν αρχαίο σουμεριανό οικισμό κοντά στο χωριό Δαχίρ. «Χάνουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, χάνουμε κομμάτια από τον πολιτισμό μας», συνέχισε, παίρνοντας στα χέρια του κομμάτια από ένα πήλινο δοχείο του 1800 π.Χ. που πέταξαν οι πλιατσικολόγοι, καθώς έφευγαν από την περιοχή, ίσως επειδή πίστευαν ότι είχε πολύ μικρή αξία.

Βέβαια, τα αποτελέσματα των λεηλασιών δεν «εξαφανίζονται» ακριβώς, αλλά μέσω ενός καλά οργανωμένου δικτύου «προωθούνται» στο διεθνές λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων και έργων τέχνης. Οι πλιατσικολόγοι δουλεύουν κατά παραγγελία, «παραδίδουν τα έργα τέχνης στους τοπικούς εμπόρους, που τα εξάγουν λαθραία από το Ιράκ σε διακινητές που συνδέονται με πλούσιους συλλέκτες στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ». Μάλιστα, «τα πλέον περιζήτητα αντικείμενα είναι πινάκια με σφηνοειδή γραφή, πήλινες παλέτες διακοσμημένες με σύμβολα και τα πρώτα στοιχεία της γραφής, κυλινδρικές σφραγίδες, που χρησιμοποιούνταν για να σφραγιστούν αρχαία έγγραφα, πολύπλοκα ειδώλια και χάλκινα κοσμήματα».

Ο Χαμντάνι σημειώνει ότι οι πλιατσικολόγοι είναι πάμπτωχοι χωρικοί, που γνωρίζουν την περιοχή και παίρνουν μόλις 13 δολάρια για κάθε πινάκιο με σφηνοειδή γραφή, το οποίο «θα πουληθεί για δεκάδες χιλιάδες δολάρια, στην πραγματικότητα όμως είναι ανεκτίμητο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ