Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Λάστιχο» για τους εμπορευματοποιημένους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι εργαζόμενοι δε θα εκχωρήσουν κανένα δικαίωμα και δε θα εργαστούν ούτε μια ώρα υπερωρίας χωρίς να την πληρωθούν, τονίζουν οι υγειονομικοί του ΠΑΜΕ

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι το μόνιμο αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Ομως, δεν έγιναν και έτσι τώρα οι ανάγκες θα καλυφθούν με εκπαιδευόμενες σπουδάστριες των ΙΕΚ και ΤΕΕ
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι το μόνιμο αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό». Ομως, δεν έγιναν και έτσι τώρα οι ανάγκες θα καλυφθούν με εκπαιδευόμενες σπουδάστριες των ΙΕΚ και ΤΕΕ
Για μετάλλιο στην εντατικοποίηση της εργασίας ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι στα Ολυμπιακά νοσοκομεία, καθώς δε διαφαίνεται μέχρι στιγμής η πρόθεση της κυβέρνησης για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών σε προσωπικό και σε απαραίτητα γι' αυτό κονδύλια. Η δυσοίωνη αυτή προοπτική, σε συνδυασμό με τις τεράστιες καθυστερήσεις στα έργα, πέρα απ' το ότι προοιωνίζονται μια δραματική κατάσταση, καταρρίπτουν και τον αρχικό μύθο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα οδηγούσαν στην αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Οι πλευρές αυτές αναδείχτηκαν σε χτεσινή σύσκεψη των Σωματείων Εργαζομένων 20 εκ των 24 Ολυμπιακών Νοσοκομείων με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι:

  • Ο «Ευαγγελισμός» καλείται να καλύψει τις ανάγκες της καθημερινής εφημερίας ενώ έχει 1.100 κενές θέσεις. Ετσι ο διοικητής του νοσοκομείου, Ανδρ. Καρταπάνης, με έγγραφό του προς τη διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας, της ζητά να μην απορρίψει καμιά απ' τις αιτήσεις για πρακτική άσκηση των σπουδαστών από τα ΙΕΚ και τα ΤΕΕ, λόγω - όπως αναφέρει - των αυξημένων αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων και επειδή δεν προβλέπεται η πρόσληψη περισσοτέρων των 40 μόνιμων νοσηλευτών.

Ετσι, λοιπόν, οι εκπαιδευόμενοι σπουδαστές θα έχουν να αντιμετωπίσουν καθήκοντα Ολυμπιακών απαιτήσεων και με αποζημίωση 176 ευρώ το μήνα. Ακόμη, στον «Ευαγγελισμό» επιχειρείται ένταση της αστυνομοκρατίας και συζητείται να εγκατασταθούν κάμερες παρακολούθησης στα ΤΕΠ και άλλους χώρους.

  • Στον «Ερυθρό Σταυρό» υπάρχει εντολή της διοίκησης για αναστολή των αδειών του προσωπικού από 20 του Ιούλη έως 29 του Αυγούστου. Οι ελλείψεις προσωπικού έχουν ήδη οδηγήσει την εφημερία σε «νεκρό σημείο», αλλά ο «Ερυθρός» καλείται να εφημερεύει τέσσερις μέρες τη βδομάδα σε 24ωρη βάση και τις άλλες τρεις μέρες έως τις 11 το βράδυ!
  • Με το υπάρχον εξαντλημένο προσωπικό καλείται να εφημερεύσει και το Γενικό Κρατικό της Αθήνας. Απ' τα πέντε προγραμματισμένα έργα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τους Ολυμπιακούς το βάψιμο των ΤΕΠ και πιθανά τα μονόκλινα δωμάτια
  • «Για μας τίθεται καίριο ζήτημα πώς θα λειτουργήσει και σήμερα το νοσοκομείο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Στο προσωπικό οφείλονται έως και 4.500 ρεπό και δεν έχουν δοθεί οι μισές καλοκαιρινές άδειες του 2003, ενώ παραμένουν και ανολοκλήρωτα τα περισσότερα έργα.

Παρ' όλα αυτά η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Υγειονομική Πρωτοβουλία») παρουσίασε - ως άλλοθι για την αδράνειά της μπροστά στον κυκεώνα των προβλημάτων - τη διεκδίκηση ενός επιδόματος στη διάρκεια των Αγώνων, για το οποίο έγιναν προτάσεις για 1.000-1.500 ευρώ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σύσκεψη η ΠΟΕΔΗΝ, εκτός απ' το αίτημα για επίδομα, αναφέρει απλώς ότι «τα ΔΣ ήταν αντίθετα στη γενικευμένη αναστολή των αδειών» και ότι υπάρχει καθυστέρηση στο «διορισμό του προσωπικού που έχει κριθεί από το ΑΣΕΠ από προηγούμενες προκηρύξεις».

Το ΠΑΜΕ

Στον αντίποδα οι υγειονομικοί του ΠΑΜΕ τόνισαν ότι στο όνομα των εμπορευματοποιημένων Ολυμπιακών Αγώνων οι εργαζόμενοι δε θα εκχωρήσουν ούτε ένα δικαίωμά τους, δε θα χαρίσουν ούτε μια μέρα καλοκαιρινής άδειας και δε θα εργαστούν ούτε μια ώρα υπερωρίας χωρίς να την πληρωθούν.

«Το θέαμα των 17 ημερών των Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους. «Με την αφορμή των Αγώνων - συνεχίζουν - η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προχωρήσει ακόμα περισσότερο στην ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων. Αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, θα νοικιάσουν εργαζόμενους από γραφεία ευρέσεως εργασίας και θα στελεχώσουν την Πολυκλινική στο Ολυμπιακό Χωριό με εθελοντές από το στρατό».

«Δε δεχόμαστε να αυξηθεί παραπέρα η εντατικοποίηση της δουλιάς για να πλουτίσουν περισσότερο οι μεγαλοεργολάβοι και οι πολυεθνικές που ελέγχουν το χώρο του αθλητισμού», επισημαίνουν.

Καλούν δε τους υγειονομικούς, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να διεκδικήσουν προσλήψεις αποκλειστικά μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων σε νοσοκομεία, προνοιακά ιδρύματα, ΕΚΑΒ. Επίσης, να παλέψουν για βασικό μισθό 1.100 ευρώ και να αναγνωριστούν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Ιδρύματα Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ ως χώροι ανθυγιεινής εργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φιέστες και «φιγούρα», ενώ τα νοσοκομεία ρημάζουν (2020-09-17 00:00:00.0)
Κλειστά παραμένουν 127 κρεβάτια (2008-06-13 00:00:00.0)
Αμεση στελέχωση των ΤΕΠ (2006-02-10 00:00:00.0)
«Κάντε την όπλο στα χέρια σας» (2004-06-22 00:00:00.0)
Εθιμοτυπική κινητοποίηση μακριά απ' τις ανάγκες (2004-05-12 00:00:00.0)
Μόνο 1.450 προσλήψεις το 1998 (1998-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ