Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
Ομαδικοί τάφοι τα κτίρια που κατέρρευσαν

Τα συντρίμμια της ΡΙΚΟΜΕΞ
Τα συντρίμμια της ΡΙΚΟΜΕΞ
«Στη ΡΙΚΟΜΕΞ δεν είχε εφαρμοστεί ούτε η μελέτη κατασκευής του εργοστασίου, ούτε - το κυριότερο - οι κανονισμοί». Αυτό κατέθεσε χτες στη δίκη για την κατάρρευση του εργοστασίου της ΡΙΚΟΜΕΞ στο σεισμό του Σεπτέμβρη του 1999, η Ευτυχία Μαστραποστόλη, πολιτικός μηχανικός και μέλος του κλιμακίου που διενήργησε τις αυτοψίες στα κτίρια που είχαν πληγεί από το σεισμό. Η γενική διαπίστωση ήταν ότι στα περισσότερα από τα κτίρια που κατέρρευσαν υπήρχαν αυθαίρετες κατασκευές, δεν είχαν εφαρμοστεί οι κανονισμοί, η δύναμη του σεισμού, το έδαφος, μεταγενέστερες επεμβάσεις, ζημίες από προηγούμενους σεισμούς ή από φωτιά.

Αυτό που κατά τη μάρτυρα προκάλεσε την τόσο γρήγορη και κάθετη κατάρρευση της ΡΙΚΟΜΕΞ ήταν η διάτρηση των πλακών από τα υποστυλώματα, που τρύπησαν τις πλάκες, όπως το καλαμάκι τρυπά το κρέας στο σουβλάκι. Αναφερόμενη στη φωτιά που είχε εκδηλωθεί πριν μερικά χρόνια είπε ότι δε μείωσε την αντοχή του κτιρίου. Αντίθετα, η αυθαίρετη επέκταση του παταριού σε όλο τον όροφο επιβάρυνε την ήδη οριακή αντοχή των υποστυλωμάτων, αλλά «και να μην υπήρχε το πατάρι, το κτίριο θα έπεφτε», τόνισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ευθύνες των κατηγορουμένων υποστήριξε ότι η κατασκευή των δύο υπογείων, η κάλυψη του ρετιρέ, όπως και η κατασκευή των υποστυλωμάτων είναι στην ευθύνη του επιβλέποντος μηχανικού, που σύμφωνα με τα έγγραφα είναι ο Νικόλαος Σχολίδης. «Ο Σχολίδης γνώριζε ότι το κτίριο είναι επικίνδυνο και ετοιμόρροπο», είπε χαρακτηριστικά. Οι Αλέξανδρος Δόβας, Αδαμάντιος Βασιλάκης και Εμμανουήλ Κοτζαστράτης ευθύνονται για την κατασκευή του παταριού. Για κανέναν όμως από τους κατηγορούμενους δεν αναγνώρισε δόλο στις ενέργειές τους. «Ούτε νομίζω ότι κέρδισαν από την κατασκευή. Αν κάποιοι κέρδισαν είναι οι ιδιοκτήτες», είπε.

Η υπεράσπιση των κατηγορούμενων για μεν τον Ν. Σχολίδη έχει υποστηρίξει ότι η υπογραφή του τον εμφανίζει μεν σαν εμπλεκόμενο στην κατασκευή, τα έγγραφα όμως τα υπέγραψε για φορολογικούς λόγους, ως συνεργάτης του αποθανόντος πολιτικού μηχανικού Μιχάλη Τάση, αδελφού του επίσης αποθανόντος ιδιοκτήτη της επιχείρησης Γεράσιμου Τάση, που είχε και την πραγματική ευθύνη της κατασκευής. Η υπεράσπιση των τριών άλλων κατηγορουμένων υποστηρίζει ότι η αυθαίρετη επέκταση του παταριού είχε γίνει, πριν αυτοί κληθούν να διαμορφώσουν τους χώρους, η δε συμμετοχή τους στην υπόθεση περιορίζεται μόνο στη διαμόρφωση του ήδη δημιουργηθέντα χώρου.

Χτες το βράδυ έγινε συνάντηση των δικηγόρων των οικογενειών των θυμάτων με εκπροσώπους της εταιρίας, με αντικείμενο συζήτησης την πρόταση της εταιρίας να δεχτούν οι οικογένειες συμβιβασμό. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας προχώρησαν σε ανοιχτό εκβιασμό, προτείνοντας στις οικογένειες να συμφωνήσουν στην καταβολή μόνο του 34% των επιδικασμένων ποσών. Ζήτησαν μάλιστα απάντηση μέσα σε 15 ημέρες, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η ΡΙΚΟΜΕΞ θα καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κατεδαφίζεται» η δίκη... (2006-11-09 00:00:00.0)
Αναδεικνύονται παρανομίες και κακοτεχνίες (2006-09-26 00:00:00.0)
Αναζητούνται οι ένοχοι... (2005-08-05 00:00:00.0)
Αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης (2004-07-20 00:00:00.0)
«Το κτίριο δεν είχε δοκάρια»! (2004-05-22 00:00:00.0)
Κτίρια - "ομαδικοί τάφοι" σε γνώση της κυβέρνησης! (1999-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ