Παρασκευή 5 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Αναζητούνται οι ένοχοι...

Αθώοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για την κατάρρευση της πολυκατοικίας, από το σεισμό του Σεπτέμβρη του 1999, στην οποία βρήκαν τραγικό θάνατο επτά άνθρωποι

Η πολυκατοικία στη Ν. Φιλαδέλφεια που κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» μετά στο σεισμό του '99.
Η πολυκατοικία στη Ν. Φιλαδέλφεια που κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» μετά στο σεισμό του '99.
Ούτε οι ιδιοκτήτες του ισογείου καταστήματος, ούτε οι ενοικιαστές, ούτε οι μηχανικοί που έκαναν τις μετασκευές ευθύνονται για την κατάρρευση της πολυκατοικίας στην οδό Πίνδου 1 και Γεωργίου Παπανδρέου στη Νέα Φιλαδέλφεια, από τα ερείπια της οποίας στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999 είχαν ανασυρθεί επτά άτομα νεκρά και μια βαριά τραυματίας.

Στην πολυκατοικία αυτή λειτουργούσε κατάστημα της αλυσίδας Dia. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα η κατάρρευση της οικοδομής έγινε λόγω των μετατροπών που πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες της εν λόγω επιχείρησης, που παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο διά παραλείψεως. Με την ίδια κατηγορία παραπέμφθηκαν και οι ιδιοκτήτες του καταστήματος.

Χτες, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αθώωσε ομόφωνα τους ιδιοκτήτες του καταστήματος Σπυρίδωνα Μπατιστάτο, Χρήστο Μπατιστάτο, Ευάγγελο Μπατιστάτο και Ιωάννα Μπατιστάτου και με ψήφους 4-3 τους Διονύσιο Διονυσίου αρχιτέκτονα, Περικλή Γιαννακόπουλο πολιτικό μηχανικό, Λεωνίδα Αβδελά εργολάβο και τον Δημήτριο Μαρτζάβα εκπρόσωπο του σούπερ μάρκετ Dia.

Τρεις ένορκοι και μια τακτική δικαστής ψήφισαν υπέρ της αθώωσης των μηχανικών και των εκπροσώπων του Dia, ενώ δύο τακτικοί δικαστές και ένας ένορκος ψήφισαν υπέρ της καταδίκης τους για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι ένοχη για τις καταστροφές και τα θύματα από τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα είναι η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί επιτρέπει όλες τις επικίνδυνες παρανομίες στην κατασκευή κτιρίων, ενώ δεν πραγματοποιείται κανείς προσεισμικός έλεγχος, κυρίως στα κτίρια όπου συναθροίζεται πολύς κόσμος. Επιπλέον, η ανυπαρξία συνολικού αντισεισμικού σχεδιασμού ουσιαστικά καθιστά ανοχύρωτη μια χώρα, κατεξοχήν σεισμογενή.

Υποθέσεις «Φαράν» - «Ρικομέξ»

Αξίζει να υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο την κατάληξη που είχαν οι αντίστοιχες δίκες για τις υποθέσεις των εργοστασίων «Φαράν» και «Ρικομέξ». Συνολικά, τα κτίρια που κατέρρευσαν και στα οποία σημειώθηκαν θάνατοι ήταν 27. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μεταβιβάστηκαν ισάριθμοι φάκελοι. Κατηγορίες απαγγέλθηκαν για πέντε περιπτώσεις: «Ρικομέξ», «Φαράν», «Φιαλοπλάστ», την πολυκατοικία στη Ν. Φιλαδέλφεια και μια κατοικία στα Α. Λιόσια.

Στην περίπτωση του εργοστασίου της «Φαράν», όπου οκτώ άνθρωποι καταπλακώθηκαν, κατηγορούμενοι ήταν οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης (η μοναδική δίκη στην οποία παραπέμφθηκαν εργοστασιάρχες) Δημήτριος, Μάριος και Νικόλαος Κατσίκας. Επίσης, κατηγορείται ένα μέλος του ΔΣ, ο Νικ. Μάρκος και ο μηχανικός που ανέλαβε την επισκευή των ζημιών που υπέστη το κτίριο στο σεισμό του 1981.

Στις 5 Απρίλη 2004, ακούγεται η ετυμηγορία. Οι ποινές είναι αντίστοιχες ενός θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος: Στον Δημήτριο Κάτσικα φυλάκιση 4 χρόνια και 8 μήνες, στον Μάριο Κάτσικα 3 χρόνια και 8 μήνες και στον Νικόλαο Κάτσικα 2 χρόνια και 8 μήνες. Οι άλλοι δύο κρίθηκαν αθώοι. Οι καταδικασθέντες την ίδια μέρα ασκούν έφεση και πάνε σπίτι τους.

Στα χαλάσματα της «Ρικομέξ» βρήκαν τραγικό θάνατο 39 εργαζόμενοι. Στο εδώλιο κάθονται τέσσερις μηχανικοί που ενεπλάκησαν στην κατασκευή ή διαμόρφωση των χώρων του εργοστασίου. Δύο από αυτούς καταδικάζονται σε πενταετή φυλάκιση και άλλοι δύο αθωώνονται. Ασφαλώς οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου δεν κάθισαν στο εδώλιο και έμειναν στο απυρόβλητο...

Οπως στο απυρόβλητο έμειναν και οι πραγματικοί ένοχοι, οι εκπρόσωποι του κράτους, που με τις δικές τους πράξεις και παραλείψεις επέτρεψαν αυτή την τραγωδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ