Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΕΛΑ
Αντιφάσεις, υπεκφυγές και σύγχυση...

Συνεχίστηκε για 5η μέρα η κατάθεση της Σ. Κυριακίδου

«Στενό μαρκάρισμα» δέχτηκε χτες η Σ. Κυριακίδου, πρώην σύζυγος του κατηγορουμένου Αγγ. Κανά και μία από τις βασικές μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη του ΕΛΑ, η οποία βρέθηκε πολλές φορές στην ανάγκη να δηλώσει στους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων ότι δεν επηρεάστηκε από κανέναν, προκειμένου να καταφύγει στις διωκτικές αρχές. Ακόμα, υπεκφεύγοντας, δήλωσε πως την παύση κάθε δίωξής της, ως μέλους του ΕΛΑ, την έμαθε από τις εφημερίδες. Χτες, δε ...θυμόταν ούτε το ψευδώνυμο του συζύγου της, για τον οποίο έχει καταθέσει πως ήταν μέλος του ΕΛΑ, ενώ ισχυριζόταν ότι έπαψε να είναι μέλος του ΕΛΑ το 1990, τη στιγμή που έχει καταθέσει πως πλήρωνε «συνδρομή» μέχρι το 1993.

Σε ερώτηση του συνήγορου του Χ. Τσιγαρίδα, Σ. Καμπάνη, ποια αποδεικτικά στοιχεία έχει προσκομίσει στις αρχές, από τα οποία να προκύπτει πως έχει αποχωρήσει από τον ΕΛΑ, είπε ότι είχε νοικιάσει το κρησφύγετο του ΕΛΑ στην οδό Πολέμωνος στο Παγκράτι και μετά το ξενοίκιασε. Ομως, σε άλλο σημείο της εξέτασής της, είχε υποστηρίξει ότι μέχρι το 1993 πραγματοποιούσε συναντήσεις με την Ε. Αθανασάκη, στην οποία έδινε χρήματα για τον ΕΛΑ.

Σε άλλη ερώτηση, της ζητήθηκε να αναφέρει τα περιστατικά, που υποδηλώνουν την αποχώρησή της. Τότε ισχυρίστηκε ότι έχει απαντήσει. Ακολούθησε παρέμβαση της προέδρου του δικαστηρίου Ε. Μπρίλλη, η οποία ανέφερε ότι δεν μπορεί η μάρτυρας να κρίνει την απόφαση του ανακριτή, ο οποίος αποφάνθηκε ότι αποχώρησε από τον ΕΛΑ. Οταν ο συνήγορος επέμεινε στον τρόπο με τον οποίο πάρθηκε η κατάθεση από τον Ι. Διώτη (σ.σ. δηλαδή, αν τη διηγήθηκε η ίδια ή εάν γράφτηκε από άλλον και μετά τη διάβασε η ίδια), η πρόεδρος του δικαστηρίου, της είπε να μην απαντήσει, ενώ η μάρτυρας βρέθηκε στην ανάγκη να πει ότι «κατέθεσε σε εισαγγελέα, όχι στις υπηρεσίες ασφαλείας». Στο σημείο αυτό, ο Σ. Καμπάνης, διαμαρτυρόμενος για τη στάση της έδρας, η οποία του απαγόρευσε την ερώτηση, δε συνέχισε τις ερωτήσεις του.

Σε ερώτηση του συνηγόρου του Κ. Αγαπίου, Ν. Δαμασκόπουλου, σε ποια μέρη μοίραζε τα δελτία αντιπληροφόρησης του ΕΛΑ, είπε πως τα άφηνε σε χώρους όπου σύχναζαν φοιτητές και σε παγκάκια σταθμών ή πλατιών εργατικών συνοικιών. Στο σημείο αυτό, είπε ότι μετά το θάνατο του Χ. Κασσίμη, το 1977, έπαψε να συμμετέχει στη σελιδοποίηση και διανομή του δελτίου αντιπληροφόρησης, αν και σε άλλο σημείο της εξέτασής της είχε δηλώσει ότι πραγματοποιούσε διανομές και μετά το θάνατο του Χ. Κασσίμη. Προχτές, η Σ. Κυριακίδου είχε δηλώσει ότι κάποιος αρμόδιος ρύθμισε τη συνάντηση με τον εισαγγελέα Ι. Διώτη. Χτες, υποστήριξε ότι η ίδια πήγε στο κτίριο 16 στην οδό Ευελπίδων και έπεισε τον εισαγγελέα, κρατώντας δημοσίευμα εφημερίδας που αναφερόταν στην κατάθεση που είχε δώσει ο Κάρλος στον Ι. Διώτη. Ακολούθησε το ραντεβού για την κατάθεσή της. «Δε με επηρέασε κανένας. Μόνη μου το αποφάσισα», δήλωσε.

Στη συνέχεια, η συνήγορος του Κ. Αγαπίου, Τ. Χριστοδουλοπούλου, είπε στην Σ. Κυριακίδου πως πηγαίνοντας στον εισαγγελέα αυτοενοχοποιήθηκε. «Πώς εξασφαλίσατε ότι ο φόβος (σ.σ. της σύλληψης) που σας παρακίνησε δεν υπήρχε πλέον;». Η μάρτυρας υποστήριξε πως «το ότι απαλλάχτηκα το διάβασα στις εφημερίδες». Σε ερώτηση πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει μόνο νεκρούς και τους κατηγορούμενους, είπε πως υπάρχουν πρόσωπα που την γνωρίζουν. «Εγώ, πάντως, θα τους αναγνώριζα». Η πρόεδρος, της επισήμανε πως δε λέει ονόματα και απάντησε ότι ας έρθουν να πάρουν την πολιτική ευθύνη.

Σε ερώτηση ποιος την πηγαινοφέρνει από το σπίτι της στο δικαστήριο, είπε ότι έχει ζητήσει την προστασία της ΕΛ.ΑΣ, μετά από ένα φυλλάδιο που είχε κυκλοφορήσει στο Πολυτεχνείο με τη φωτογραφία της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το μυστήριο της οδού Πολέμωνος... (2005-04-05 00:00:00.0)
Μάρτυρας «αγνώστου διαμονής»... (2005-03-17 00:00:00.0)
Για ωμή παρέμβαση της πολιτείας μιλά η υπεράσπιση (2004-07-22 00:00:00.0)
Καταγγελία για τη διαδικασία αναγνώρισης κατηγορουμένων (2004-05-08 00:00:00.0)
«Κατευθυνόμενη» χαρακτηρίζει την Κυριακίδου η υπεράσπιση (2004-04-27 00:00:00.0)
Δεν αναγνώρισε κανέναν (2004-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ