Κυριακή 25 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Θα εισβάλει τελικά η Κολομβία;

Θα επιχειρήσει τελικά ο Ουρίμπε, τη διάχυση του «προσωπικού» του πολέμου άνευ όρων και ορίων εναντίον των ανταρτών και στη Βενεζουέλα;

Associated Press

Θα επιχειρήσει τελικά ο Ουρίμπε, τη διάχυση του «προσωπικού» του πολέμου άνευ όρων και ορίων εναντίον των ανταρτών και στη Βενεζουέλα;
Ολα τα μέτωπα εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά στη Βενεζουέλα και καμία εξέλιξη δεν μπορεί πια να αποτελεί έκπληξη.

Το ζήτημα της προσφυγής σε δημοψήφισμα για την αποπομπή έχει «σχεδόν» κλείσει, καθώς μόλις την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (CNE), Φρανσίσκο Καρασκέρο, ανακοίνωσε ότι οι τοπικές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για το μήνα Αύγουστο, αναβάλλονται για τις 26 Σεπτέμβρη. Η αναβολή οφείλεται στο γεγονός ότι στις 8 Αυγούστου θα διενεργηθεί το δημοψήφισμα για την ανάκληση εκλεγμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης. Τέλος, ο Καρασκέρο, αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα της διενέργειας δημοψηφίσματος για την αποπομπή του Προέδρου Ούγο Τσάβες Φρίας, τόνισε ότι η CNE ενέκρινε τους κανονισμούς - βασιζόμενη στις προτάσεις τόσο των οργανώσεων που στηρίζουν την κυβέρνηση Τσάβες, αλλά και της «αντιπολίτευσης» - για την επανεπιβεβαίωση ή αποκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων υπογραφών, δηλώνοντας ότι μόλις 1.910.965 από αυτές που συλλέχτηκαν για την αποπομπή του Pροέδρου Τσάβες κρίθηκαν νόμιμες, 375.241 απορρίφθηκαν εντελώς, εκκρεμεί η νομιμότητα 1.192.914 υπογραφών, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια υπογραφές για την προσφυγή σε δημοψήφισμα...

Η εξέλιξη αυτή εν πολλοίς αναμενόμενη, αν και τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει. Η Accion Democratica το μεγαλύτερο κόμμα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Coordinadora Democratica, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος στη διαδικασία «αποκατάστασης», καθώς «η CD έχει κρυφή ατζέντα που συνάδει με τους στόχους μας», θα δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας της ADΧένρι Ράμος Αλούπ στην εφημερίδα Ultimas Noticias, συμπληρώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το κόμμα του είναι αποφασισμένο να παραμείνει εντός του «συνταγματικού πλαισίου» και να παρουσιάσει «μiα σοβαρή πρόταση για τις προεδρικές εκλογές του 2006». Μερικές ώρες αργότερα, το παράδειγμα της AD θα το ακολουθήσει και το κόμμα Un Solo Pueblo.

Προσπάθεια δημιουργίας χάους

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να ανατρέπει εν μέρει το πολιτικό σκηνικό (πολλοί αναλυτές τονίζουν τις στενές σχέσεις της AD τόσο με τους Ισπανούς Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο όσο και με το ιδιωτικό κανάλι Globovision), ωστόσο δεν είναι ικανή να ανατρέψει το συνολικό σκηνικό ανατροπής που επιχειρείται.

Ετσι, οι ψίθυροι για ένα πιθανό πραξικόπημα εξακολουθούν να βρίθουν στο Καράκας, πιθανώς ως μέρος του ψυχολογικού πολέμου, για τη δημιουργία πανικού και χάους.

Πολλαπλοί είναι οι ψίθυροι για ανταρσία τμημάτων του στρατού, για σαμποτάζ στις πετρελαιοπηγές, για νέα απεργία στην πετρελαϊκή βιομηχανία PdVSA. Ψίθυροι που εντάθηκαν με την αναταραχή και τη σύγχυση που δημιουργήθηκε την Παρασκευή, με την «αεροπειρατεία και εξαφάνιση ελικοπτέρου της αστυνομίας από 4 άντρες με κολομβιανή προφορά» στην επαρχία Μπολιβάρ, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία και τη Γουιάνα, όπως μετέδωσε το VHeadline.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού όπως και οι αρχές ασφαλείας. Οχι τυχαία...

Ανοίγουν τις πόρτες της εισβολής

Το γεγονός ότι οι αεροπειρατές φέρονται να είναι μέλη κολομβιανών παραστρατιωτικών οργανώσεων, η σύλληψη ακόμη ενός «Κολομβιανού αντάρτη» κοντά στο στρατόπεδο Μπετάνια, στην επαρχία της Ταχίρα, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα και κυρίως η υπερψήφιση εκ μέρους της Γερουσίας της Κολομβίας της πρότασης του γερουσιαστή Ενρίκε Γκόμες Ουρτάδο, όπου καταδικάζεται «το δικτατορικό καθεστώς του Ούγο Τσάβες» και η παράλληλα έκκληση για την εφαρμογή Διαμερικανικής Δημοκρατικής Χάρτας, ανοίγει τις πόρτες στην εισβολή, πιθανά ως μέρος του «Σχεδίου Κολομβία».

Σύμφωνα με το άρθρο 21 της Χάρτας «στην περίπτωση μιας αντισυνταγματικής διαφοροποίησης του συνταγματικού καθεστώτος, η οποία υποσκάπτει σοβαρά τη δημοκρατική τάξη σε κάποιο κράτος - μέλος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, τότε οποιοδήποτε κράτος μέλος ή ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να απαιτήσουν την άμεση σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου, με στόχο τη συλλογική εκτίμηση της κατάστασης και την υιοθέτηση των κατάλληλων μέτρων και αποφάσεων για την καίρια αντιμετώπιση της κατάστασης».

Την υπερψήφιση του ψηφίσματος που ουσιαστικά καλεί την κυβέρνηση του Αλβαρο Ουρίμπε να ζητήσει ουσιαστικά την επέμβαση στη Βενεζουέλα, μπορεί να την «απαρνήθηκαν» τα μέλη της Κολομβίας στη Γερουσία και το Κοινοβούλιο των Ανδεων, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή δεν «αντανακλά τη θέση της κυβέρνησης ή του λαού της Κολομβίας», εντούτοις καλεί την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να «βρει την έξοδο από την κρίση», που είναι μια λεκτικά πιο επιεικής έκφραση της απόφασης της Γερουσίας. Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Κολομβιανού ΥΠΕΞ, αλλά και του πρέσβη της Κολομβίας στον ΟΑΚ, Χόρχε Βαλέρο.

Ουσιαστικά, βαρύνουσας σημασίας είναι η θέση που θα πάρει ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες, αν και δεν έχει πάρει ακόμη καμία. .. Το μόνο στοιχείο των προθέσεων της κυβέρνησης Ουρίμπε - που εσωτερικά ως πρωταρχικό στόχο έχει θέσει τον άνευ όρων και ορίων «πόλεμο κατά των ανταρτών» - είναι η από κοινού με τις ΗΠΑ κατηγορία προς την κυβέρνηση Τσάβες για την «υπόθαλψη των ανταρτών που επιδίδονται σε ναρκεμπόριο», όπερ και την «παρεμπόδιση της εφαρμογής του Σχεδίου Κολομβία». Καθώς και η πολύ πρόσφατη προμήθεια από την Ισπανία (επί Χοσέ Μαρία Αθνάρ εννοείται) 40 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης ΑΜΧ-30, που κρίνονται από στρατιωτικούς αναλυτές παντελώς άχρηστα για το έδαφος της Κολομβίας, και η μόνη τους χρήση φέρεται να είναι η πολύ γρήγορη προέλαση στις οδικές αρτηρίες της δυτικής Βενεζουέλας προς τη λίμνη Μαρακαΐμπο. Περιοχή όπου και η συντριπτική πλειοψηφία των πετρελαιοπηγών της Βενεζουέλας...

Κάποιοι μάλιστα τονίζουν ότι το ενδεχόμενο εισβολής και κατοχής αυτού του τμήματος της Βενεζουέλας, και η δημιουργία προϋποθέσεων ειδικού τύπου προτεκτοράτου είναι πάντα ανοιχτό.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ