Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στον αστερισμό Κάλλας

Το «πορτρέτο» μιας μεγάλης Ελληνίδας καλλιτέχνιδας, που το άστρο της συνεχίζει να λάμπει, αποτελεί η έκθεση «Στον αστερισμό Μαρία Κάλλας (Η καταγωγή ενός μύθου)», που διοργανώνει η Εταιρεία για τη Δημιουργία Νέου Κτιρίου της Ελληνικής Λυρικής Σκηνής και Ακαδημίας «Μαρία Κάλλας». Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο (7.30μ.μ.), στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ - Β. Κωνσταντίνου 48) και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 του Μάη. Στην έκθεση περιλαμβάνονται 200 και πλέον φωτογραφίες από αρχεία του εξωτερικού, καθώς και κοστούμια, ρούχα και προσωπικά αντικείμενα της Μ. Κάλλας, τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οπως ανέφερε η πρόεδρος της Εταιρείας, Βάσω Παπαντωνίου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η έκθεση αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών για τη δημιουργία του νέου κτιρίου για την Ελληνική Λυρική Σκηνή και τη Μουσική Ακαδημία «Μαρία Κάλλας».

Τον ίδιο σκοπό υπηρετεί και η διεξαγωγή των δύο ημερίδων, με θέμα «Δημιουργία νέου κτιρίου για την Ελληνική Λυρική Σκηνή και Μουσικής Ακαδημίας "Μαρία Κάλλας" - Εναλλακτικές προτάσεις χωροθέτησης» και «Η ανάγκη ίδρυσης Μουσικής Ακαδημίας και το έλλειμμα της Ανώτατης Μουσικής Παιδείας στην Ελλάδα», στις 10 και 12 Μάη αντίστοιχα, στο αμφιθέατρο του ΕΙΕ. Θα συμμετέχουν αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, μαέστροι, συνθέτες και άνθρωποι της μουσικής εκπαίδευσης.

«Η έκθεση απηχεί τη θέλησή μας να αποκτήσει η Εθνική Λυρική Σκηνή ένα σύγχρονο θέατρο», είπε η Β. Παπαντωνίου, χαρακτηρίζοντας ως «ακατάλληλη λύση» την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για ανακατασκευή των «Ολυμπίων». «Τώρα έχουν ανατραπεί κάποια δεδομένα», «η περίοδος της απαξίωσης έκλεισε», είπε η Β. Παπαντωνίου, η οποία δήλωσε «πολύ αισιόδοξη από τη νέα κυβέρνηση». «Ελπίζουμε», είπε, «ότι θα πραγματοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για τη δημιουργία νέου κτιρίου για τη Λυρική και την ίδρυση Μουσικής Ακαδημίας». Ανέφερε επίσης ότι «και η ίδια η ΕΛΣ θα πρέπει να πάρει θέση, αλλά πολύ καθαρά». Επισημαίνοντας τη σημασία του κρατικού χαρακτήρα των πολιτιστικών έργων, υπογράμμισε τη σημασία των θεσμών - «είναι μνήμη και σχολείο», είπε - και τον «πολύ σοβαρό ρόλο τους στην εξέλιξη των νέων καλλιτεχνών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ