Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φτωχότερη η εικαστική τέχνη

Εφυγε το περασμένο Σάββατο από τη ζωή, σε ηλικία 93 χρόνων, η ζωγράφος Μαρία Ζωιτοπούλου. Η Μ. Ζωιτοπούλου υπηρέτησε την εικαστική δημιουργία με ήθος και σεμνότητα. Αταλάντευτη ως το τέλος, αγωνίστηκε για μια καλύτερη Ελλάδα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Η κηδεία της γίνεται σήμερα (3μ.μ.) από το νεκροταφείο Ζωγράφου (εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου).

Γεννημένη στο Βόλο, άρχισε από πολύ νωρίς να ασχολείται με τη ζωγραφική. Παράλληλα με το Γυμνάσιο και για τέσσερα χρόνια, η Μ. Ζωιτοπούλου παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο ατελιέ του Ν. Γρύσπου στο Βόλο. Το 1939 μπήκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Νομική). Ακόμη, παρακολούθησε μαθήματα αισθητικής κοντά στον Αγγελο Προκοπίου. Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν, η Μ. Ζωιτοπούλου βρέθηκε μαζί με τους χιλιάδες Ελληνες στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ πάλεψε ενάντια στους κατακτητές για έναν καλύτερο κόσμο.

Από το 1948, ένας νέος τομέας συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της. Παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολήθηκε και με το κόσμημα, ενώ από τις αρχές του 1970 παρουσίασε έργα με την τεχνική του μπατίκ. Σημείο αναφοράς στις δημιουργίες της, οι παιδικές μνήμες, τα πηλιορείτικα χωριά και η φύση του τόπου μας. Οι καστανιές, τα παραδοσιακά χωριά, ζωντανεύουν μέσα από την πλαστική κατάκτηση, που αποτελεί το θεμέλιο της εικαστικής της προσφοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ