Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Συνεχίζεται το σίριαλ της ελλειμματολογίας...

Το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2003 και 2004 μπορεί και να υπερβεί το 3% του ΑΕΠ, υποστηρίζουν τώρα στο υπουργείο Οικονομίας

Ανοιχτό αφήνουν τώρα κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να ξεπεράσει το κρίσιμο όριο του 3% του ΑΕΠ, τόσο το 2003 όσο και το 2004. Εξέλιξη την οποία συναρτούν από το εάν η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat) αποδεχτεί η όχι τους λογιστικούς κανόνες που εφάρμοζε η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς όμως και να προβούν σε αναλυτικότερες διευκρινίσεις.

Η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ενόψει της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες, με θέμα την κατάσταση της οικονομίας. Εξάλλου, από χτες βρίσκεται στη χώρα μας αντιπροσωπεία ελεγκτών της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ (Eurostat), προκειμένου να ενημερωθεί από την κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής απογραφής.

Οι επισημάνσεις κύκλων του υπουργείου Οικονομίας περί υψηλότερου δημοσιονομικού ελλείμματος, από τα επίπεδα του 3%, έγιναν μετά τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, Υγείας Α. Κακλαμάνη και Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο Γ. Αλογοσκούφης, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και νέου «κρυφού ελλείμματος» ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές και καλύπτει την περίοδο από το Μάη 2001 έως και σήμερα. Χρέος, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, αυξάνει ανά διάστημα τριών μηνών περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, η αντιπροσωπεία της Eurostar ενημερώνεται από τους παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη σημερινή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, υπό το φως των νέων στοιχείων που προέκυψαν από τη δημοσιονομική απογραφή. Σχετικές δηλώσεις για το θέμα αυτό αναμένεται να κάνει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Η σεναριολογία περί μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, πέραν αυτών που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αυτών που προέκυψαν από τα πρώτα στοιχεία της δημοσιονομικής απογραφής (είχαν ανεβάσει για το 2003 το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ), στηρίζεται σε πράγματα γνωστά, τα οποία είχαν απασχολήσει την κοινή γνώμη και στο παρελθόν. Ετσι, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας συνδυάζουν την αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν μετά τους ελέγχους των ειδικών λογαριασμών και δη του λογαριασμού «αποκρατικοποιήσεων», από το αν τα στοιχεία της λεγόμενης «άσπρης τρύπας» (τα λογιστικά πλεονάσματα που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία) είναι πραγματικά ή όχι, καθώς και από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν στους ελέγχους των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αν από τις έρευνες αυτές, υποστηρίζουν, προκύψουν και νέες γκρίζες ζώνες, τότε το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2003 ίσως κινηθεί σε επίπεδα υψηλότερα και του 4% του ΑΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ