Τρίτη 27 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Θα περιμένουν για πολύ ακόμη!

Κανένα αίτημα δεν έχει υποβάλει η Ελλάδα προς την ΕΕ, για τη χορήγηση αποζημιώσεων προς τους αγρότες, που επλήγησαν από την περασμένη βαρυχειμωνιά

Σε καμία ενέργεια δεν είχε προβεί η χώρα μας, μέχρι και τις 20 Απρίλη, προς τα αρμόδια Κοινοτικά Οργανα, για τη χορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, οικονομικών ενισχύσεων προς τους Ελληνες αγρότες, που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία του περασμένου χειμώνα. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Επιτροπής, σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Πατάκης, με θέμα τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στις αγροτικές καλλιέργειες της χώρας μας και την καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση που κατέθεσε προς την Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ την 1η Απρίλη, τονιζόταν: «H πρόσφατη δριμύτατη κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές του αγροτικού κεφαλαίου (φυτικού, έγγειου κτλ.) σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στους πληγέντες αγρότες, οι οποίοι απειλούνται με χρεοκοπία, εάν δε ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα».

Και η Ερώτηση κατέληγε: «Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή, προκειμένου να επισπευστούν οι χρονοβόρες κοινοτικές διαδικασίες έγκρισης για την καταβολή αποζημιώσεων και οικονομικής ενίσχυσης στους Ελληνες αγρότες, όπως έγινε για Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία και οι πληγέντες αγρότες να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγικής τους δραστηριότητα;»

Στις 20 Απρίλη, δόθηκε γραπτά η απάντηση της Επιτροπής, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι «η Επιτροπή δεν έχει παραλάβει ακόμη συγκεκριμένες και λεπτομερείς πληροφορίες, ή αίτημα της Ελλάδας για συγχρηματοδότηση από πλευράς ΕΕ, όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν στην αγροτική υποδομή και την καταστροφή της γεωργικής παραγωγής από την κακοκαιρία που έπληξε πρόσφατα την Ελλάδα».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι η όποια κοινοτική παρέμβαση «θα περιοριστεί στην αποκατάσταση της παραγωγικής ικανότητας και όχι στην αποζημίωση των εισοδηματικών απωλειών που υπέστησαν οι Ελληνες αγρότες, στους οποίους τέτοιου είδους βοήθεια μπορεί να χορηγηθεί από εθνικούς πόρους». Επιπλέον, αναφέρεται ότι εναπόκειται στην Ελλάδα να υποβάλει στην Επιτροπή πρόταση τροποποίησης του αντίστοιχου επιχειρησιακού προγράμματος και να ζητήσει διασφάλιση της αποκατάστασης των δημοσίων αγροτικών υποδομών και να στηρίξει κατάλληλα έργα για την αποκατάσταση της παραγωγικής ικανότητας των Ελλήνων αγροτών.

Τέλος, απαντώντας και στο ζήτημα της καθυστέρησης καταβολής των επιδοτήσεων, η Επιτροπή τονίζει κατηγορηματικά ότι «το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του εν λόγω κράτους - μέλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ