Τετάρτη 28 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ 2003
Υπερέβη τελικά το 3%...

Σε εγγραφή δημοσιονομικού ελλείμματος υψηλότερου κατάτι του 3% του ΑΕΠ για το έτος 2003, θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση. Η επιτροπή της Eurostat, η οποία ελέγχει τους λογαριασμούς του προϋπολογισμού, έκρινε ότι ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ που προήλθε από την απομείωση του μετοχικού κεφαλαίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και εισέπραξε το ελληνικό Δημόσιο, κακώς εγράφη σαν έσοδο του τακτικού προϋπολογισμού, επειδή αντιβαίνει τους καθιερωμένους λογιστικούς κανόνες.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ενεργοποιήσει τις σχετικές διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και να απευθύνει προς την ελληνική κυβέρνηση σύσταση για υπερβολικό έλλειμμα. Η έκθεση που θα συντάξει η αντιπροσωπεία της Eurostat, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη Δευτέρα. Ετσι φαίνεται να λήγει, εκτός απροόπτου, η σεναριολογία της ελλειμματολογίας, που ανάλογα με τις συγκυρίες αλλά και τις κυβερνητικές διαθέσεις, βρισκόταν πότε σε έξαρση και πότε σε ύφεση.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι 5 ακόμα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφάνισαν το 2003 δημοσιονομικό έλλειμμα υψηλότερο του 3% (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ιρλανδία), χωρίς όμως να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ κυρώσεις. Τα Προγράμματα Σταθερότητας των παραπάνω χωρών βρίσκονται υπό διαδικασία αναθεώρησης, μετά τις πιέσεις που άσκησαν Γάλλοι και Γερμανοί, προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις λόγω υπερβολικού ελλείμματος που εμφάνισαν οι οικονομίες τους το προηγούμενο έτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ