Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθερά εκτός των τειχών

Ζούμε σε έναν κόσμο πολύπλοκο, που συνεχώς μεταβάλλει τις παραμέτρους, τα ιδιαίτερα και επιμέρους χαρακτηριστικά των πολιτικών καταστάσεων και των κοινωνικών προβλημάτων. Η εκτίμηση του ΚΚΕ για βασικά εθνικά ή διεθνή ζητήματα καταξιώνουν το Κόμμα στη συνείδηση των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Γιατί είναι η πολιτική δύναμη που έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να κρίνει σε βάθος τις εξελίξεις, αλλά και να προειδοποιεί για τις συνέπειές τους. Είναι το κόμμα που συνεγείρει τους εργαζόμενους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Η δικαίωση του ΚΚΕ σε μια σειρά ζητήματα, όπως εκείνο των Σκοπίων, της ΟΝΕ και τώρα της Κύπρου φέρνει σε δύσκολη θέση τους πολιτικούς αντιπάλους και κύρια εκείνους που θέλουν να φέρουν τον τίτλο του «αριστερού», για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού. Ναι, λένε αμήχανα, δικαιωθήκατε στο θέμα των Σκοπίων, δικαιωθήκατε στην πρόβλεψή σας για την εξέλιξη του «σχεδίου Ανάν», μα δεν ήταν δύσκολο για σας, έτσι και αλλιώς αρνητικοί σε όλα είσαστε, «όχι» είπατε και πάλι. Σε πιο εκλεπτυσμένη έκδοση, η ίδια προπαγάνδα αναγνωρίζει την τεκμηριωμένη θέση των κομμουνιστών, όμως λέει, «τα επιχειρήματα σας βασίζονται σε λογικές, που ιστορικά έχουν ξεπεραστεί». Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Σε τι εμείς οι κομμουνιστές λέμε «όχι»; Λέμε «όχι» στην επίθεση της αντίδρασης και της πλουτοκρατίας κατά του λαού και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Λέμε «όχι» στη σφαγή των λαών από τον αιματοβαμμένο ιμπεριαλισμό και κύρια τον αμερικάνικο. Βροντοφωνάξαμε «όχι» μαζί με τον κυπριακό λαό σε ένα ανερμάτιστο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, που θα έβαζε σε περιπέτειες και τις δύο κυπριακές κοινότητες, για να διασφαλίσει καλύτερες στρατηγικές θέσεις των ιμπεριαλιστών στη Μέση Ανατολή. Αντίθετα, λέμε «ναι» στους αγώνες και πρωτοστατούμε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Λέμε «ναι» σε κάθε τι φιλολαϊκό. Υψώνουμε τη φωνή μας μαζί με τη φωνή των λαών του κόσμου για να καταγγείλουμε τη σφαγή του παλαιστινιακού, τη σφαγή του ιρακινού λαού. Εκφράζουμε τη θετική μας θέση σε χειρισμούς, όπως ορισμένοι στη Λουκέρνη, ή μέτρα όταν βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση για το λαό μας και τους λαούς του κόσμου.

Το κρίσιμο, όμως, θέμα βρίσκεται στον τρόπο προσέγγισης των ζητημάτων. Η τάχα «ιστορικά ξεπερασμένη» λογική των κομμουνιστών είναι η πιο σύγχρονη. Γιατί είναι η λογική που οδηγεί στο αύριο. Σε έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Σε έναν κόσμο που θα διαχειρίζεται τις κατακτήσεις του ανθρώπου και της τεχνολογίας, για να παράγει ευτυχία και ευημερία και όχι ανεργία και εξαθλίωση. Σε έναν κόσμο όπου θα κυριαρχούν οι ανθρωπιστικές αξίες και όχι ο καταναλωτισμός και η διαφθορά. Το όραμα, η ελπίδα, ο αγώνας μας για ένα καλύτερο αύριο είναι η σπορά της νέας ζωής, που βρίσκεται έξω από την ιδεολογία του συστήματος και της άρχουσας τάξης του. Η λογική μας, η δράση μας βρίσκονται έξω από το σύστημα. Είμαστε η εκτός των τειχών αριστερά και γι' αυτό η σκέψη μας, η λογική μας και οι αγώνες μας κάνουν τα θεμέλιά τους να τρίζουν.

Στη διαδρομή της Ιστορίας κάθε αυτοκρατορία, κάθε καθεστώς και κάθε κυρίαρχη ιδεολογία προσπάθησαν να πείσουν για την αιωνιότητά τους, επιστρατεύοντας κάθε λόγιο και κάθε διανοούμενό τους. Να πείσουν για τη δική τους τάχα αιώνια και πάντα «σύγχρονη» λογική. Ομως στο διάβα της η κοινωνική εξέλιξη σάρωσε και τη δουλοκτησία και τη φεουδαρχία και τα πρώιμα στάδια του καπιταλισμού. Μεγάλες αυτοκρατορίες όπως η Ρωμαϊκή και η Βυζαντινή σωριάστηκαν ερείπια και ας πρόβαλλαν σαν αιώνιες στις μέρες της δόξας τους. Μαζί τους σωριάστηκε η λογική και η ιδεολογία της κυρίαρχης τάξης.

Οι παραπάνω ιστορικές διαδικασίες κοινωνικοπολιτικών αλλαγών διάρκεσαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, στη σημερινή κοινωνία της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης υπάρχουν δύο στοιχεία που επιταχύνουν την ιστορική εξέλιξη. Το πρώτο είναι η δυνατότητα της συνειδητής και οργανωμένης παρέμβασης στα ιστορικά γεγονότα, λόγω της επιστημονικής γνώσης για την κοινωνική εξέλιξη, που έχει πια κατακτηθεί με τη θεωρία του μαρξισμού. Το δεύτερο είναι οι πρωτοφανείς ρυθμοί ανάπτυξης των μέσων παραγωγής, λόγω της τεχνολογικής προόδου. Τα σημεία των καιρών δείχνουν καθημερινά την ωριμότητα και την αναγκαιότητα μετάβασης σε μια νέα κοινωνία, που η τεχνολογική ανάπτυξη δε θα δημιουργεί όλεθρο και εξαθλίωση, αλλά ευημερία και ευτυχία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας παλεύει για τη νέα κοινωνία και τη νέα ζωή. Δίπλα μας στο ίδιο μετερίζι, με το χέρι τους να κρατεί το δικό μας ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Αρης και ο Τσε. Δε θα υποκύψουμε και δε θα λυγίσουμε. Στη λογική των κυρίαρχων του πλανήτη θα λέμε «όχι». Με τη δική μας λογική φωτίζουμε το αύριο στο χαμόγελο των παιδιών.

Γιατί το χαμόγελο των παιδιών στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο, η άδολη παιδική ελπίδα για το αύριο είναι γνήσια αριστερή.

Οι κομμουνιστές είναι η εκτός των τειχών αριστερά. Η αριστερά με τις ριζοσπαστικές της θέσεις, τους αγώνες και τις θυσίες της για την προκοπή του λαού μας. Με τη δική της επιστημονική γνώση και το βλέμμα σταθερά στραμμένο στο μέλλον. Και η άλλη αριστερά; Η αριστερά, που σκέπτεται όπως οι άλλοι και συνήθως λέει «ναι»; Αυτή είναι «η αριστερά του συστήματος», είναι η «εντός των τειχών αριστερά». Ομως, αγαπητέ αναγνώστη, πραγματικά αριστερό κόμμα εντός των τειχών δεν υπάρχει. Το κόμμα της εργατιάς, της αγροτιάς, των ασθενών και καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων θα το βρεις μακριά από τη λογική των καταπιεστών σου και σταθερά εκτός των τειχών της αστικής ιδεολογίας. Είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Δυνάμωσε και πύκνωσε τις γραμμές των κομμουνιστών στις μέρες των αγώνων που ξημερώνουν.


Τάκης ΜΙΡΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ