Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Λένιν έπαιξε θετικό ρόλο

Ο Π. Τατσόπουλος στα Νέα (3-4/4/2004) παρουσίασε το βιβλίο της Ελεν Καρέρ Ντ' Ενκός (Ε.Κ.Ε.) «Λένιν» (εκδόσεις «Εστία»). Η Ε.Κ.Κ. στο βιβλίο προσπαθεί να παρουσιάσει τον Λένιν ως μια μέτρια προσωπικότητα, ως τρομοκράτη και ότι ένιωθε βαθιά περιφρόνηση για το προλεταριάτο. Αυτό μας κάνει να αναρωτηθούμε, γιατί αφού κατέρρευσε ο κομμουνισμός η Ε.Κ.Ε. πυροβολεί. Το κάνει προφανώς, γιατί ο Λένιν και οι ιδέες του είναι ζωντανές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο τρίτα των Ρώσων πολιτών θεωρεί ότι ο Λένιν έπαιξε θετικό ρόλο στην ιστορία της χώρας του («Ριζοσπάστης» 7/4//2004) το 51% τάσσεται υπέρ της Οχτωβριανής Επανάστασης και το 42% δηλώνει ότι θα την υποστήριζε, αν συνέβαινε ξανά σήμερα. Εκείνο που έχουμε να απαντήσουμε είναι ότι η επιστημονική θεωρία του μαρξισμού -χρειάζεται βέβαια όπως κάθε επιστημονική θεωρία ανανέωση - είναι ακατανίκητη και πάντα ζωντανή.

Πρώτα πρώτα η Ε.Κ.Ε., για να αποδείξει ότι ο Λένιν ήταν μια μέτρια προσωπικότητα αναφέρει μια σειρά γελοία επιχειρήματα. Γράφει: «Οντως, όχι μόνο έγινε γάμος αλλά ιερουργήθηκε σύμφωνα με το ορθόδοξο τυπικό, στο οποίο είχαν και οι δυο δεχτεί το βάπτισμα πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα πριν» (σελ. 31). Αυτά γράφει λες και μεις που παντρευτήκαμε πριν καθιερωθεί ο πολιτικός γάμος, παντρευτήκαμε χωρίς παπά. «Εάν ο τσάρος Αλέξανδρος Γ΄ δεν έστελνε στην αγχόνη τον Αλεξάντρ Ουλιάνωφ, το μεγαλύτερο αδελφό του Λένιν - όταν ο Λένιν ήταν 17 ετών - μπορεί ο μικρός Βλαδίμηρος να εξελισσόταν απλώς σε ευέξαπτο επαρχιώτη δικηγόρο». Ο ισχυρισμός αυτός δε νομίζω ότι χρειάζεται σχόλιο. Ο Λένιν διέθετε «ένα νευρικό σύστημα εύθραυστο που θα τον οδηγήσει πρόωρα στον τάφο, πέθανε μόλις 54 χρόνων». Δεν κατάλαβα, πόσος ήταν άραγε ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων το 1920; Ο Λένιν χαρακτηρίζεται πολλές φορές δικτάτορας!!! (σελ. 12. 472, 482).

Ο Ν. Ζαχαριάδης έλεγε: «Την τιμή μόνος σου μπορεί να τη χάσεις, ό,τι κι αν πουν ή κάνουν οι άλλοι δεν μπορούν να σε κάνουν να τη χάσεις». Η Ε.Κ.Ε. κατηγορεί τον Λένιν για συνεργασία δήθεν με τη Γερμανία το 1917, με στόχο να επιστρέψει αυτός και οι σύντροφοί του με τρένο της Γερμανίας στη Ρωσία (σελ. 198-199). Στο θέμα αυτό υπάρχουν πολλές φήμες και μύθοι. Χαρακτηριστικό όμως είναι ότι ούτε η Ε.Κ.Ε. ούτε ένας άλλος Γάλλος συγγραφέας ο Eric Laurent («Τα κόκκινα δολάρια» σελ. 31-32, εκδ. «Ροές»), που ασχολείται με το ίδιο θέμα αναφέρουν πηγή (;).

Δεύτερον. Η Ε.Κ.Ε γράφει για τον Λένιν ότι ένιωθε βαθιά περιφρόνηση για το προλεταριάτο. Συγκεκριμένα αναφέρει το απόσπασμα του Λένιν: «Οπως έχουμε πει οι εργάτες δεν μπορεί να έχουν σοσιαλδημοκρατική συνείδηση. Αυτή δεν μπορεί να τους δοθεί παρά απ' έξω» (σελ. 83). (Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η μεταφράστρια του βιβλίου, Κ. Δασκαλάκη, δε χρησιμοποιεί την επίσημη θεωρημένη μετάφραση στα ελληνικά των Απάντων του Λένιν που έχει μεταφραστεί απευθείας απ' την πέμπτη σοβιετική έκδοση στην οποία αναφέρεται και το βιβλίο της Ε.Κ.Ε.) Δε νιώθει καμιά περιφρόνηση προς το προλεταριάτο ο Λένιν. Επιστημονική διαπίστωση κάνει ότι ο μαρξισμός είναι συνένωση της επιστήμης (φιλοσοφία του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού, μαρξιστική πολιτική οικονομία και θεωρία της τακτικής και της στρατηγικής του επαναστατικού κινήματος) με το εργατικό κίνημα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την εγκαθίδρυση μιας καινούριας κοινωνίας χωρίς τάξεις και ανισότητες. Την επιστήμη αυτή, λοιπόν, υποστηρίζει ο Λένιν ότι δεν μπορούν να την αναπτύξουν οι εργάτες, χρειάζονται τους επιστήμονες, τους διανοούμενους.

Τέλος, η Ε.Κ.Ε παρουσιάζει τον Λένιν ως τρομοκράτη. Αν το βιβλίο είχε γραφτεί μετά τον Σεπτέμβρη του 2001 (γράφτηκε το 1998) μπορεί να τον ονόμαζε και δάσκαλο του Μπιν Λάντεν. Εδώ υπάρχει σύγχυση εννοιών. Γράφει για τη διάλυση το 1917 της Συντακτικής Συνέλευσης. Αυτή ήταν αναίμακτη. Εμείς όμως και το 1936 στην Ισπανία, και το 1970 στη Χιλή, πήραμε την εξουσία με εκλογές και πνιγήκαμε στο αίμα. Γράφει ακόμη για τα μέτρα περιφρούρησης της Επανάστασης. Οσον αφορά, όμως για την εισβολή των 14 καπιταλιστικών χωρών, μαζί και της Ελλάδας, το 1918 στη Σοβιετική Ρωσία γράφει: «Η επέμβαση των συμμάχων όσο διακριτική (sic) και αν είναι παρείχε σημαντική υποστήριξη σε κείνους που θέλουν να δώσουν τέρμα στο καθεστώς των μπολσεβίκων» (σελ. 316). Αυτή λοιπόν είναι η επιστημονική εξέταση της ιστορίας του Λένιν;

Εμείς ό,τι και αν γράφουν οι αστοί, επαναλαμβάνουμε μαζί με τον Μαγιακόφσκι για τον Λένιν:

«Γεια σου σύντροφε,

τίμια διάβηκες, καθώς είχες τάξει

το δρόμο σου ευγενικά και ωραία».


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για το σοσιαλισμό (2009-02-15 00:00:00.0)
Σοσιαλισμός σε μια χώρα και παγκόσμια επανάσταση (2008-12-14 00:00:00.0)
Θεωρητικά ζητήματα της σοσιαλιστικής επανάστασης για τη δικτατορία του προλεταριάτου (2008-10-19 00:00:00.0)
Ο θάνατος του ΛΕΝΙΝ (2003-01-19 00:00:00.0)
Πολιτικές προϋποθέσεις (2001-12-23 00:00:00.0)
Ο ηγέτης του παγκόσμιου προλεταριάτου (2001-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ