Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αραφάτ: «Ο τόπος μας δε χωρά την κατοχή»

Σύλληψη Παλαιστινίου

Associated Press

Σύλληψη Παλαιστινίου
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Δεν υπάρχει χώρος για κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη. Δεν υπάρχει χώρος για εποικισμούς, δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικό τείχος». Αυτό υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, ο Γιάσερ Αραφάτ, μιλώντας τηλεφωνικά, σε συγκέντρωση χιλιάδων Παλαιστινίων στην πόλη της Γάζας, που πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απειλές που εκτόξευσε για τη ζωή του Παλαιστινίου ηγέτη ο Αριέλ Σαρόν.

«Η ζωή μου δεν είναι περισσότερο πολύτιμη για μένα από ό,τι είναι για τον οποιονδήποτε Παλαιστίνιο ή Παλαιστίνια, είμαστε όλοι έτοιμοι να γίνουμε μάρτυρες στον αγώνα για την υπεράσπιση των μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών μας τόπων» είπε ο Γιάσερ Αραφάτ, συμπληρώνοντας ότι «δε φοβάται ό,τι και αν κάνει ο Σαρόν». Ο Παλαιστίνιος ηγέτης επανέλαβε ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τον αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, παρά τις συνεχιζόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά Παλαιστινίων μαχητών και παρά τις δολοφονίες των Παλαιστινίων ηγετών.

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Οχθη, ο ισραηλινός στρατός έριχνε νεκρό έναν νεαρό Παλαιστίνιο που επιτέθηκε, σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση, με αυτόματο όπλο κατά του φυλακίου του εποικισμού Καντίμ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα». Τα ξημερώματα, χτες, έκρηξη σημειώθηκε στο σπίτι του αρχηγού της παλαιστινιακής αστυνομίας στη Γάζα, Γκάζι αλ Τζαμπάλι. Κανείς δεν τραυματίστηκε, αφού το σπίτι ήταν άδειο εκείνη τη στιγμή, όμως ερευνώνται τα αίτια της έκρηξης.

«Εκφοβισμοί» διαφόρων ειδών...

Μπορεί ο Αριέλ Σαρόν να εξασφάλισε την αμερικανική υποστήριξη στα σχέδιά του για «μονομερή» αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, όμως δε φαίνεται να πετυχαίνει κάτι ανάλογο και στο εσωτερικό του κόμματός του. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, στους κόλπους του Λικούντ, δείχνουν ότι η πλειοψηφία του κόμματος δεν εγκρίνει το σχέδιο Σαρόν.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει την ψήφο των μελών του Λικούντ, ο Αριέλ Σαρόν δήλωνε, χτες, ότι μια ψήφος κατά του σχεδίου ισοδυναμεί με ψήφο κατά του προσώπου του. Επίσης, αποπειράθηκε να εκφοβίσει, λέγοντας ότι «αν δεν εγκριθεί το σχέδιο, θα είναι μια νίκη για τον Γιάσερ Αραφάτ και τη Χαμάς».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε χτες, εκτιμά ότι «καμία μονομερή κίνηση, ακόμη και αν είναι εκ πρώτης όψεως θετική, όπως η αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα». Ο Ζακ Σιράκ χαρακτήρισε «καταδικασμένη» κάθε μονομερή απόφαση, τονίζοντας ότι μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις και συμφωνίες μπορεί να υπάρξει ειρήνη.

Τέλος, χτες, η Ουάσιγκτον κάλεσε τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν άμεσα τη Λωρίδα της Γάζας και τους προειδοποίησε να αναβάλουν ή να διακόψουν κάθε επίσκεψή τους στο σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών, αλλά και στο Ισραήλ. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι υπάρχουν απειλές κατά αμερικανικών συμφερόντων και ότι αναμένεται και απάντηση της «Χαμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ