Παρασκευή 30 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Επίκεινται συναντήσεις για νέο γύρο συνομιλιών στο Πεκίνο

ΣΕΟΥΛ.- Στις 12 Μάη ξεκινούν οι πρώτες επαφές κατώτερων αξιωματούχων από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη ΛΔ Κορέας, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, με βασικό στόχο την προετοιμασία νέου γύρου συνομιλιών στο Πεκίνο για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η εξέλιξη χτες ανακοινώθηκε στη Σεούλ και εκδηλώνεται μετά από τις πρόσφατες (μεμονωμένες) συναντήσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ και του ηγέτη της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ με ανώτατους Κινέζους αξιωματούχους.

Ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, Κονγκ Κουάν, δήλωσε πως ο «θεμελιώδης στόχος» της συνάντησης της εξαμερούς ομάδας εργασίας θα είναι η προετοιμασία του τρίτου γύρου συνομιλιών στο Πεκίνο, «ώστε να πραγματοποιηθούν ως το τέλος του Ιουνίου».

Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις συνομιλίες κατωτέρων αξιωματούχων της 12ης Μάη, είπε πως Σεούλ, Ουάσιγκτον, Τόκιο σκέφτονται να δώσουν στην Πιόνγιανγκ ενεργειακή βοήθεια, υπό την προϋπόθεση πως θα αναστείλει όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που λειτουργούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, η «Ουάσιγκτον Ποστ» έσπευσε χτες να δημοσιεύσει ρεπορτάζ, επικαλούμενη πληροφορίες ανώνυμων Αμερικανών αξιωματούχων πως οι ΗΠΑ συντάσσουν έκθεση με την οποία «αναβαθμίζουν» το βορειοκορεατικό «πρόγραμμα πυρηνικών όπλων», με τον ισχυρισμό πως περιλαμβάνει «όχι πιθανά δύο, αλλά τουλάχιστον οκτώ ατομικά όπλα» και πως ως το 2007 θα είναι εφικτή η παραγωγή πυρηνικών όπλων με βάση το ουράνιο. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ερελι αρκέστηκε να χαρακτηρίσει την έκθεση «εικοτολογία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ