Τετάρτη 5 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Παρά τα προνόμια στους εφοπλιστές η ανεργία αυξάνεται

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία στον κλάδο των ναυτεργατών, έφερε σαν θέμα στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτησή της, η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη.

Οπως τονίζει στην Ερώτηση αυτά τα ποσοστά ανεργίας «είναι αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα αντεργατικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πλήττει καίρια δικαιώματα των ναυτεργατών και τους οδηγεί στην ανεργία, εκτινάσσοντας από την άλλη στα ύψη τα κέρδη των εφοπλιστών».

Και συνεχίζει: «Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι την αλματώδη αύξηση της ανεργίας στους ναυτεργάτες επιβεβαιώνουν ακόμα και αυτά τα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), σύμφωνα με τα οποία οι εγγεγραμμένοι άνεργοι το Μάρτη του 2004 ήταν 2.859, όταν τον περσινό αντίστοιχο μήνα ήταν 2.083. Η πραγματική ανεργία είναι μεγαλύτερη και προσεγγίζει το 20%.

Οι ναυτεργάτες, σημειώνεται επίσης, είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δικαίωμα της δουλιάς και απαιτούν: Τη λήψη μέτρων, ουσιαστική προστασία και απορρόφηση όλων των ανέργων. Εφαρμογή του ΠΔ 177/74 και αύξηση των οργανικών συνθέσεων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων. Αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ και κατά σειρά προτεραιότητας ναυτολόγηση των ναυτεργατών. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% και ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους ανέργους. Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος».

Η βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενη στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ρωτά: «Εάν η κυβέρνηση θα πάρει συγκεκριμένα μέτρα και ποια για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των ναυτεργατών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ