Παρασκευή 7 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σκόπιμα ασαφής η βάση «εξομάλυνσης»
  • Στην Αθήνα από χτες ο Τ. Ερντογάν
  • Αιγαίο, Κυπριακό, ευρωπαϊκή προοπτική Τουρκίας στο τραπέζι των συνομιλιών
  • Αύριο η «ιδιωτική» επίσκεψη στη Θράκη

Σκόπιμα ασαφής και απροσδιόριστη παραμένει από την ελληνική κυβέρνηση η βάση «εξομάλυνσης» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς σήμερα ξεκινά η επίσημη επίσκεψη του Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα.

Διακηρυγμένη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η παραπέρα «βελτίωση του κλίματος συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ωστόσο παραμένει αναπάντητο το εύλογο ερώτημα πώς θα επιτευχθεί αυτό με «ζωντανές» τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Το ερώτημα γίνεται περισσότερο εύλογο αν συνυπολογιστεί ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ουδέποτε «παραιτήθηκε» από τα (αναγνωρισμένα από τη συμφωνία της Μαδρίτης) «ζωτικά συμφέροντα» και τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Μάλιστα, ο Τ. Ερντογάν σε χτεσινή δήλωσή του στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρα μας δεν παραλείπει να κάνει, σιβυλλική, αναφορά στο Αιγαίο. Απαντώντας σε αρνητικά σχόλια ορισμένων κύκλων για την επίσκεψή του στην Ελλάδα είπε χαρακτηριστικά: «Εάν το Αιγαίο γίνει "θάλασσα της ειρήνης", είμαστε υποχρεωμένοι να επιτύχουμε. Και θα το κάνουμε».

Από την άλλη η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή δεν έχει καταγγείλει την απόφαση του Ελσίνκι, που αναγνωρίζει μέχρι και «συνοριακές διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών, συνεχίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει, σε πείσμα παλαιότερων διακηρύξεών της, το περιεχόμενο των συνομιλιών στο πλαίσιο του «διαλόγου» των τεχνοκρατών, που βρίσκεται ήδη στον «24ο γύρο» για «θέματα υφαλοκρηπίδας»...

Η κυβέρνηση δείχνει να «παραμερίζει» τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα, προσδοκώντας ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και η ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων θα αποτελέσουν τους κατάλληλους «μοχλούς» για να λυθούν και οι διμερείς «διαφορές».

Χαρακτηριστική των προθέσεων της κυβέρνησης είναι η δήλωση που έκανε χτες στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» ο Κ. Καραμανλής, στην οποία υπογραμμίζεται ότι η σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα οικοδομηθεί στη βάση των «ευρωπαϊκών αρχών και αξιών». «Θέλουμε να εμπεδώσουμε μια σχέση φιλίας, καλής γειτονίας, μια σχέση συνεργασίας στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης, στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών», τονίζει ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τη σημασία που αποδίδει στην προσωπική σχέση με τον Τούρκο πρωθυπουργό: «Με τον κ. Ερντογάν, ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων του έχουμε χτίσει μια ειλικρινή σχέση συνεργασίας, δομημένη στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στην «ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας» και τη βούλησή του να «ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών». Εκφράζει, επίσης, την πεποίθησή του ότι η επίσκεψη του Ερντογάν θα αποτελέσει ένα βήμα στην κατεύθυνση να «αλλάξουμε τη γειτονιά μας και να την καταστήσουμε όαση ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας για την ευημερία και των δύο λαών μας».

Οσον αφορά στην «ατζέντα» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε χτες σε «τίτλους», ότι θα συζητηθούν «διμερή θέματα», θέματα που αφορούν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στο Κυπριακό. Για το τελευταίο είπε ότι η συζήτηση «εξαντλείται στην εκτίμηση των όσων έχουν συμβεί έως τώρα και τίποτα περισσότερο».

Διάχυτη ήταν, πάντως, χτες, η εντύπωση ότι οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητούσαν όλα τα θέματα «επί της ουσίας» στο δείπνο που παρέθεσε χτες το βράδυ στο σπίτι του στη Ραφήνα ο Κ. Καραμανλής. Η εντύπωση αυτή ενισχύθηκε από τη στιγμή που ανακοινώθηκε «στο παραπέντε» ότι στο δείπνο θα παρακάθονταν ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, και ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Μ. Αϊντίν.

Το πρόγραμμα

Η επίσημη υποδοχή του Τ. Ερντογάν θα γίνει σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα διεξαχθούν και οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς. Στη συνέχεια ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πρόεδρο της Βουλής, ενώ το απόγευμα θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλο, και τη δήμαρχο Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη. Αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα μεταβεί στην Κομοτηνή, για «ιδιωτική» επίσκεψη, όπου θα τον υποδεχτούν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής.

Ο τουρκικός Τύπος

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη είναι τα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα στο χτεσινό τουρκικό Τύπο.

Η «Τουρκίς» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ιστορική επίσκεψη» αναφέρει ότι η επίσκεψη Ερντογάν είναι η πρώτη μετά από εκείνη του Τουργκούτ Οζάλ και σημειώνει ότι θα εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις, ενώ θα μετατρέψει το Αιγαίο σε «θάλασσα ειρήνης». Η εφημερίδα δίνει έμφαση στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Θράκη, αναφέροντας ότι ο Τ. Ερντογάν θα δώσει μήνυμα υποστήριξης στους «Τούρκους» που ζουν εκεί.

Για την επίσκεψη στην περιοχή η «Ραντικάλ» υπενθυμίζει ότι ο τελευταίος εξέχων πολιτικός που την είχε επισκεφθεί ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος Τζελάλ Μπαγιάρ το 1952 και προσθέτει ότι τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων αφορούν στην ίδρυση Ελληνοτουρκικού Συμβουλίου Συνεργασίας σε επίπεδο πρωθυπουργών, στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και στα «προβλήματα του Αιγαίου». Σημειώνει εξάλλου πως το Κυπριακό δε θα συζητηθεί στο πλαίσιο ούτε των διμερών, ούτε των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η «Ζαμάν» επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Ελλάδα «προς επίλυση των διμερών προβλημάτων», τα οποία πέραν των προαναφερθέντων συμπεριλαμβάνουν, κατά την εφημερίδα, τα χωρικά ύδατα και το Πατριαρχείο. Προσθέτει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, θα δώσει «πράσινο φως» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, εάν σημειωθεί πρόοδος στο θέμα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διευρύνεται η ατζέντα για τη συνάντηση της Αγκυρας (2024-04-30 00:00:00.0)
Το αλισβερίσι με την Τουρκία φουντώνει (2020-01-28 00:00:00.0)
Τώρα μοιράζονται «κοινές απόψεις» για την περιοχή (2014-01-31 00:00:00.0)
Η συνεκμετάλλευση προηγείται του ορισμού υφαλοκρηπίδας (2011-01-08 00:00:00.0)
Στα «ήρεμα νερά» της «νέας τάξης» (2004-05-08 00:00:00.0)
Στο «πρόγραμμα» και η Θράκη... (2004-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ