Σάββατο 15 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ρεσιτάλ υποκρισίας και δημαγωγίας

Πραγματοποιήθηκε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Σαν δύναμη ...«προόδου» προσπάθησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ χτες ο Γ. Παπανδρέου, ενώ συγχρόνως επιχείρησε να παρουσιάσει και διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και του κόμματός του. Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου σ' ένα ρεσιτάλ δημαγωγίας και υποκρισίας ισχυρίστηκε: «Εμείς θέλουμε την κοινωνική Ευρώπη»...

Αναφερόμενος στη σημασία των ευρωεκλογών και στην ανάγκη ενίσχυσης του κόμματος, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «μέσα στα πλαίσια της ΕΕ» θα παλέψει για «την πλήρη απασχόληση», τη «διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων» και την «προστασία της εργασίας»...

Οι δημαγωγικές εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου... σκοντάφτουν βέβαια στην προηγούμενη πολιτική διαδρομή του ίδιου και του κόμματός του. Οταν ως υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ψήφιζε κάθε αντεργατικό νομοσχέδιο και όταν παραμονή των εθνικών εκλογών πρότεινε τη «μαύρη και ανασφάλιστη εργασία» για την καταπολέμηση της ...ανεργίας!

Στην αναφορά του για τις ευρωεκλογές και αναλύοντας τις «διαχωριστικές γραμμές» που υπάρχουν στην Ευρώπη, τις τοποθέτησε ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και της προόδου, όπως αυτές εκφράζονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Εμείς θέλουμε την κοινωνική Ευρώπη προοδευτικό πόλο στην παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση, ενώ εκείνοι κινούνται ανάμεσα στον ευρωσκεπτικισμό, το νεοφιλελευθερισμό και τη δορυφορική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου.

Η δημαγωγία του Γ. Παπανδρέου δεν είχε χτες κανένα φραγμό και ο ίδιος ανέφερε ότι το σύνθημα «η Ελλάδα στους Ελληνες» είναι και σήμερα επίκαιρο και «δεν είναι απλά η απεξάρτησή μας από τις αμερικανικές βάσεις, που ήταν βασικό στοιχείο τα πρώτα χρόνια», αλλά και ότι η Ελλάδα «θα έχει μια πορεία ανεξάρτητη και αυτοδύναμη, η οποία θα της επιτρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών»!!

«Είμαστε σε φάση ανασυγκρότησης των διεθνών θεσμών και σε φάση ανασυγκρότησης της ίδιας της Ευρώπης», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, επιχειρώντας να αναλύσει το πλαίσιο της «ανασυγκρότησης», έδωσε ένα δικό του ορισμό για το διεθνισμό και υποστήριξε: «Αυτό που χρειάζεται είναι ένας νέος διεθνισμός, με βασικό όχημα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τις προοδευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών»...

Ο Γ. Παπανδρέου θέλησε παράλληλα να παρουσιάσει σαν «προοδευτική» εξέλιξη την ψήφιση του Ευρωσυντάγματος και πρότεινε το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ώστε όπως είπε «να συμμετέχει ουσιαστικά ο ελληνικός λαός και να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας».

«Λάδι» στην ανούσια δικομματική αντιπαράθεση

Από τη χτεσινή του ομιλία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να οξύνει και την ανούσια αντιπαράθεση μεταξύ των μονομάχων του δικομματισμού, αφού στην πολιτική κατεύθυνση υπάρχει ταύτιση απόψεων... Ο Γ. Παπανδρέου έτσι περιορίστηκε σε χαρακτηρισμούς, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «είναι κυβέρνηση απραξίας, οπισθοχώρησης και υπαναχώρησης», ότι «δεν κυβερνά τη χώρα» και ότι «δε λειτουργεί ουσιαστικά τη Βουλή».

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε πως η κυβέρνηση, με ό,τι σημαντικό καταπιάστηκε μέχρι τώρα, έκανε βήματα οπισθοχώρησης και ανέφερε ως παραδείγματα το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, την οικονομία, την Ολυμπιάδα και το Εκκλησιαστικό, στο οποίο, όπως ανέφερε, «επέρχεται σχίσμα». Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ που δεν υλοποιούνται, «με πρώτη» όπως είπε «εκείνη για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

Ο Γ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για την ακρίβεια και την ανεργία, ισχυριζόμενος: «Εμείς δεν κοιτάγαμε απλώς να τα λύσει όλα η ελεύθερη αγορά. Εμείς παρεμβήκαμε, βοηθήσαμε και καταφέραμε να προστατεύσουμε τον καταναλωτή και τον πολίτη, όταν υπήρχαν τέτοιες κρίσεις»...

Συγχρόνως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τη ΝΔ να μη δοκιμάσει να ξαναδηλητηριάσει την πολιτική ζωή με τη λογική των σκανδάλων. «Δε θα δεχτούμε να διασυρόμαστε και να υπάρξει μια ιδιότυπη ομηρία για τα επόμενα χρόνια», είπε ο Γ. Παπανδρέου και υποστήριξε: «Κάναμε σημαντικό έργο με τίμιο τρόπο».

Ηταν μια συμβολική κίνηση

Καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να... αναπτερώσει και το ηθικό των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι «δικαιολογημένη η ανησυχία κάποιων στελεχών», αλλά πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης και είναι φυσικό να υπάρχει ένα διάστημα προσαρμογής».

Πάντως, η Β. Παπανδρέου με δήλωσή της, και αναφερόμενη στην παραίτησή της από την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Ηταν μια συμβολική κίνηση γιατί ήθελα να δώσω το μήνυμα ότι πρέπει όλοι να δραστηριοποιηθούμε για τις ευρωεκλογές. Φυσικά, δεν πηγαίνουμε για ρεβάνς, αλλά είναι μια δύσκολη μάχη και θα υπάρξει ένα εκλογικό αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας την παραίτηση δήλωσε: «Οι ευρωεκλογές είναι μία δύσκολη μάχη για το ΠΑΣΟΚ. Αρα τη μάχη αυτή τη δίνουμε ασχολούμενοι με ό,τι μπορεί ο καθένας, ως στρατιώτες, ασχολούμενοι με τεχνικά θέματα, με χειροναξία και πρέπει όλοι, χωρίς να εξετάζουμε άλλα θέματα τη στιγμή αυτή, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορεί ο καθένας και η καθεμία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Απροσάρμοστο» και «εκτός πραγματικότητας» εμφάνισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «ο κ. Παπανδρέου θα χρειαστεί πολύ καιρό ακόμα για να αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα».

Σχολιάζοντας τη χτεσινή ομιλία του Γ. Παπανδρέου ο Θ. Ρουσόπουλος επισήμανε δύο παραδοξότητες: Από τη μια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι δύο μήνες είναι πολύ λίγος χρόνος για να ανασυγκροτηθεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά την ίδια στιγμή «επιτίθεται σε μία κυβέρνηση μόλις 2 μηνών κατηγορώντας τη για τα πάντα: από την ανεργία, την ακρίβεια και το θέμα των συμβασιούχων, που οι ίδιοι δημιούργησαν, έως και τη διεθνή αύξηση της τιμής του πετρελαίου!». Η δεύτερη παραδοξότητα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου μιλά για «επιστροφή στο κράτος της Δεξιάς», όμως την ίδια ώρα κατηγορεί την κυβέρνηση «γιατί δεν προχωρεί εδώ και τώρα σε αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φιλολαϊκό το πρόσωπο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (2004-06-18 00:00:00.0)
Εκτιμήσεις και... μουρμούρες (2004-06-15 00:00:00.0)
Βρήκε ...θαυμάσιο το εκλογικό αποτέλεσμα (2004-06-14 00:00:00.0)
Ερχονται κι άλλα... βήματα (2004-05-26 00:00:00.0)
Επαναβεβαιώνει τα διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο (2004-05-09 00:00:00.0)
Υπερασπίζονται τις αντιλαϊκές επιλογές τους (2004-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ