Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Φιλολαϊκό το πρόσωπο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Την επόμενη βδομάδα ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση των νέων οργάνων του ΠΑΣΟΚ που θα οδηγήσουν το κόμμα του στο συνέδριο και στην πορεία ...ανασυγκρότησής του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με την κίνηση αυτή, θα προσπαθήσει να κατευνάσει και τα πνεύματα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να περιορίσει τη δημόσια κριτική κορυφαίων στελεχών προς το πρόσωπό του και την εσωστρέφεια που κυριαρχεί στο ΠΑΣΟΚ.

Η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ δεν ...εμπόδισε βέβαια τον Γ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε χτες, προκειμένου να πάρει μέρος στη συνεδρίαση του «Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος», να εντείνει τις δημαγωγικές του αναφορές, προκειμένου να αναδείξει το δήθεν ...φιλολαϊκό πρόσωπο των Ευρωπαίων «σοσιαλιστών».

«Είχαμε μια συζήτηση με τους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης. Το βασικό μήνυμα είναι ότι θα παλέψουμε, πρώτον, για μια Ευρώπη που πραγματικά διασφαλίζει την πλήρη απασχόληση, την προστασία του πολίτη», ισχυρίστηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου, όταν αυτή τη βδομάδα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο.

Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε, συγχρόνως, ότι οι Ευρωπαίοι... σοσιαλιστές συζήτησαν «για μια Ευρώπη όπου ο πολίτης θα έχει πια λόγο, θα μπορεί να αποφασίζει για τα όργανα μέσα από ένα νέο Σύνταγμα». Ο Γ. Παπανδρέου προχωρά σε τέτοιες δηλώσεις, όταν μέσα από την ψήφιση του Ευρωσυντάγματος, η ΕΕ επιδιώκει να κατοχυρώσει και νομικά την παραπέρα επίθεση στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των λαών.

Βασικός στόχος των «Ευρωπαίων σοσιαλιστών», όπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, είναι να υπάρξει «μια Ευρώπη με ισχυρή φωνή κυρίως στην εξωτερική πολιτική», η οποία θα εξυπηρετεί και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Μάλιστα, όλα τα παραπάνω ο Γ. Παπανδρέου τα χαρακτήρισε «βασικά στοιχεία της ταυτότητας» των σοσιαλιστών της Ευρώπης, ενώ ενισχύοντας παράλληλα, και τα «κεντροαριστερά» ανοίγματα, στα οποία ο ίδιος και το κόμμα προχωρούν και στην Ελλάδα, συμπλήρωσε: «Πάνω σε αυτά τα θέματα θα ενδυναμώσουμε τη συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης»...

Είναι φανερό ότι ο Γ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει, στην πορεία προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, να ανοίξει το διάλογο με τον ΣΥΝ και να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας ευρύτερης κεντροαριστερής συμμαχίας, κάτι που φάνηκε και από τις κινήσεις του ίδιου αλλά και κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, παραμονές των ευρωεκλογών.

Εξάλλου χτες, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στη ΝΕΤ, ο Θ. Πάγκαλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ