Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ευρωπαϊκό όραμα είναι αέρας κοπανιστός

Ο Ι. Πρετεντέρης (Ι.Π.) στο Κυριακάτικο Βήμα (13.6.2004) προβλέποντας διαρροή ψηφοφόρων προς το ΚΚΕ, εξαπολύει μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του με μια σειρά χαρακτηρισμούς.

Συγκεκριμένα γράφει: «Το περιορισμένο εκλογικό ενδιαφέρον ενδέχεται να πριμοδοτήσει ακραία κλειστοφοβικά και μισαλλόδοξα πολιτικά ρεύματα». Τα θεωρούμε υβριστικά και τα απορρίπτουμε. Εμείς δε διαπνεόμαστε ούτε από μισαλλοδοξία ούτε είμαστε ακραίοι ή κλειστοφοβικοί ούτε είμαστε αντιευρωπαϊκό ρεύμα. Εμείς αγωνιζόμαστε για τα άμεσα και απώτερα συμφέροντα της εργατικής τάξης και σ' αυτό το δρόμο βρίσκουμε μπροστά μας την Ευρωπαϊκή Ενωση και γι' αυτό αγωνιζόμαστε ενάντιά της. Δεν είμαστε λοιπόν ούτε αντιευρωπαϊστές, ούτε ευρωπαϊστές.

Παραπέρα ο Ι.Π. γράφει: «Εθνικιστές παλαιάς κοπής συγχρωτίζονται με κομμουνιστές πεισματικής ακινησίας, ακροδεξιοί με ακροαριστερούς, υπολείμματα του ναζισμού με κατάλοιπα του μπολσεβικισμού. Ο καθένας από αυτούς διεκδικεί ασφαλώς μια αυτόνομη νομιμοποίηση των απόψεών του. Αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως όλοι μαζί λένε τα ίδια πράγματα, έχουν τους ίδιους στόχους και προτείνουν το ίδιο εφιαλτικό σχέδιο».

Ο Ι.Π. τσουβαλιάζει τους φασίστες με τους κομμουνιστές επειδή γενικώς - λέει - αντιτάσσονται στην ΕΕ. Αυτό το φασούλι πρέπει κάποτε να σταματήσει! Δεν είμαστε το ίδιο. Ούτε έχουμε τους ίδιους στόχους. Εμείς είμαστε προοδευτικό επαναστατικό και διεθνιστικό κίνημα και έχουμε στόχο την ανατροπή της ΕΕ για να εγκαθιδρύσουμε το σοσιαλισμό, ενώ οι ακροδεξιοί είναι αντιδραστικό, αντεπαναστατικό κίνημα που έχει στόχο το κλείσιμο μέσα στα εθνικά σύνορα.

Σύμφωνα με τη λογική του Ι.Π. και ο Μεταξάς και ο Ζαχαριάδης ήταν το ίδιο πράγμα αφού και οι δύο είπαν «όχι» στους Ιταλούς επιδρομείς. Αφού δεν ντρέπεται τι να πούμε άλλο.

Τέλος, ο Ι.Π. διαπιστώνει μια έλλειψη της ΕΕ: «Η έλλειψη ενός ευρωπαϊκού οράματος και ενός ευρωπαϊκού πατριωτισμού. Της αίσθησης δηλαδή ότι η Ευρώπη είναι μια κοινή πατρίδα, πάνω από τις άλλες πατρίδες, ότι αξίζει να την αγαπάμε γι' αυτό που ήταν, γι' αυτό που είναι και γι' αυτό που πρέπει να γίνει».

Το ευρωπαϊκό όραμα είναι εξωπραγματικό γιατί οι λαοί της Ευρώπης δεν μπορούν να έχουν ως όραμα την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και έθνους από έθνος, δεν μπορούν να έχουν όραμα τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, την κατοχή στο Αφγανιστάν, την εισβολή και κατοχή του Ιράκ. Κατά συνέπεια το ευρωπαϊκό όραμα είναι αέρας κοπανιστός.

Καλό θα είναι ο Ι.Π. να μην προσπαθεί να εξαπατήσει και να παραπλανήσει τους αναγνώστες του «Βήματος» που σε μεγάλο βαθμό είναι προοδευτικοί άνθρωποι και ζητούν να μάθουν την αλήθεια.


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ