Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Την Τρίτη η συνεδρίαση για το τρομονομοσχέδιο

Δηλώσεις μελών του ΔΣ του ΔΣΑ

Την Τρίτη, 22 του Ιούνη, θα συνεδριάσει το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) και θα συζητήσει το νέο τρομονομοσχέδιο και του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Η χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα αναβλήθηκε, γιατί δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία. Για το νέο πλήγμα στα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα μίλησαν στο «Ρ» δύο μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ, ο Βασίλης Δημόπουλος, επικεφαλής της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης και ο Παναγιώτης Γαλετσέλης, επικεφαλής της Δικηγορικής Συνδικαλιστικής Αλλαγής.

Ο Βασίλης Δημόπουλος δήλωσε: «Με το νομοσχέδιο αυτό ενισχύεται το νομοθετικό οπλοστάσιο των κατασταλτικών μηχανισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πραγματικό στόχο όσους αμφισβητούν τη νέα τάξη πραγμάτων. Σοβαρό ζήτημα προκύπτει απ' την προσπάθεια ορισμού της τρομοκρατίας, που αρχικά διατυπώθηκε απ' την ΕΕ και τώρα ενσωματώνεται στο ελληνικό Δίκαιο, δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να χαρακτηρίζει τρομοκρατία τις κινητοποιήσεις και τις δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος. Ετσι, σύμφωνα με το νομοθετικό αυτό πλαίσιο της ΕΕ θεωρείται τρομοκρατία "η διασάλευση της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και συνταγματικής τάξης μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού". Επομένως, πολύ εύκολα θα μπορούν να αντιμετωπιστούν ως πράξεις τρομοκρατίας δραστηριότητες όπως συμβολικές καταλήψεις κτιρίων ή οδών, απεργίες στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και ως τρομοκράτες εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε αυτές, τιμωρούμενοι μάλιστα με εξοντωτικές ποινές.

Αλλο σοβαρό ζήτημα είναι η έκδοση Ελληνα πολίτη για πράξη που τελέστηκε στη χώρα μας, πράγμα που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμά μας (άρθ. 5, παρ.2, εδάφ.γ), το οποίο απαγορεύει όχι μόνο την έκδοση ημεδαπού για πράξη που τελέστηκε στην Ελλάδα, αλλά και αλλοδαπού που αγωνίζεται για τις πολιτικές του ελευθερίες. Επίσης, με το σχέδιο καταργείται η πολιτική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, δε θα έχει δηλαδή τη δυνατότητα να αρνηθεί την έκδοση όταν υπάρχει απόφαση δικαστηρίου. Ακόμη, καταργείται ο έλεγχος "διττού αξιοποίνου", η πράξη δηλαδή να διώκεται κάποιος και στις δύο χώρες. Ετσι, η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να εκδώσει σε άλλη χώρα κάποιον, ο οποίος κατηγορείται για πράξη που δε θα θεωρείται έγκλημα στη χώρα μας. Επιπλέον, καθιερώνεται για πρώτη φορά η έννοια του υπόπτου. Μέχρι σήμερα για να εκδοθεί κάποιος θα πρέπει να ασκείται κατηγορητήριο εναντίον του και επομένως να του ασκηθεί ποινική δίωξη (άρθρο 443 ΚΠΔ). Με το σχέδιο δεν απαιτείται τέτοια προϋπόθεση.

Οι επιδιώξεις της ΕΕ για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, για το μέλλον του Ευρωπαίου πολίτη είναι καθορισμένες και τα ερωτήματα για εμάς επιτακτικά. Είναι αυτή άραγε η Ευρώπη των λαών, των πολιτών, των δικαιωμάτων, της ειρήνης, του πολιτισμού ή η ΕΕ με τον Ευρωστρατό, το Ευρωσύνταγμα, τον ευρωεισαγγελέα, τους ευρωτρομονόμους, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης; Είναι αυτή η Ευρώπη των προσδοκιών μας ή η συμμαχία του κεφαλαίου που χαλκεύει τα δικαιώματα των λαών; Καιρός να αλλάξουμε πορεία, για να γίνει σίγουρος ο ήλιος της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού».

Ο Παναγιώτης Γαλετσέλης, αναφερόμενος στον επικείμενο «αντιτρομοκρατικό νόμο», δήλωσε: «Φαίνεται ότι οι μέχρι τώρα ψηφισθέντες νόμοι δεν επαρκούν για την περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Καινοτομίες όπως η έκδοση και για ημεδαπούς κατά παράβαση συνταγματικής επιταγής, η ταχύτητα της έκδοσης, η έκδοση ακόμα και υπόπτων για εγκληματική δραστηριότητα, καθώς και η έκδοση για τέλεση πλημμελημάτων εγκυμονεί κινδύνους, διότι με τον τρόπο αυτό αμβλύνονται οι εγγυήσεις του Δικαίου. Η συμπεριφορά της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία, κατά την άποψή μου, είναι συνέχεια της προηγούμενης, αποδεικνύεται απ' το γεγονός ότι όχι μόνο δε μας απέστειλαν εγκαίρως το σχέδιο νόμου, προκειμένου να διατυπώσουμε τις απόψεις μας ως θεσμικό όργανο, αλλά ούτε και μας το ανακοίνωσαν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ