Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προσπάθεια... αμερικανοποίησης της Εθνικής Αντίστασης

Το δικό της μερίδιο στη συντονισμένη προσπάθεια εξωραϊσμού της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής και αναστροφής του αντιαμερικανικού κλίματος που κυριαρχεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού, διεκδικεί η πλειοψηφία στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την εισήγηση της Διεύθυνσης Μελετών Αρχαιολογικών Εργων του δήμου, να στηθεί μνημείο του «Ελληνοαμερικάνου στρατιώτη» σε πλατεία της πόλης. Ετσι, μετά τη δημιουργία «αμερικάνικης γωνιάς» σε βιβλιοθήκες δήμων όπως της Βέροιας, της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής, με πρωτοβουλία των δημοτικών αρχών και ύστερα από παρότρυνση συγκεκριμένων πολιτικών κέντρων, έρχεται η σειρά ανέγερσης μνημείων που στόχο έχουν να παραχαράξουν την ελληνική ιστορία, παρουσιάζοντας λίγο - πολύ τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σαν συμμέτοχες στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ελληνικής Εθνικής Αντίστασης!

Η σχετική πρόταση περιλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη του χτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου και προήλθε ύστερα από σχετικό αίτημα συλλόγου αυτοαποκαλούμενων «Ελληνοαμερικάνων παλαιών πολεμιστών» (;), οι οποίοι σύμφωνα με «άκρως απόρρητους φακέλους» της CIA που άνοιξαν το 1988, μετείχαν σε τάγμα Ελληνοαμερικάνων που συστάθηκε με εντολή του προέδρου Ρούζβελτ και στάλθηκε το 1943 στην Ελλάδα για να συνδράμουν τις αντάρτικες επιχειρήσεις στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα πάντα με την ίδια αναφορά, το τάγμα αποχώρησε για την Ιταλία το Δεκέμβρη του 1944 και έτσι δεν ενεπλάκη στον εμφύλιο!!!!

Οπως κατήγγειλε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», Αγάπιος Σαχίνης, η πρόταση για την ανέγερση του ίδιου ακριβώς αγάλματος έχει γίνει και στο Δήμο Ναυπάκτου και σε άλλους δυο δήμους της χώρας, λαμβάνοντας έτσι χαρακτήρα συντονισμένης επιχείρησης για την παραποίηση της ιστορίας, η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, εντάσσεται «στα παιχνίδια της αμερικάνικης πρεσβείας». Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της ΠΕΑΕΑ, η οποία μιλάει για ανύπαρκτη ιστορικά συνεισφορά ελληνοαμερικανικού τάγματος στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας.

Υπό το βάρος της αντίδρασης που προκάλεσε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου η παρέμβαση του Αγάπιου Σαχίνη, ο δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος εισηγήθηκε αρχικά να αποσυρθεί το θέμα. Τελικά αργά το βράδυ, το θέμα αποσύρθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ